Osijek
KROZ PILOT-PROJEKT ILI ENERGETSKU UČINKOVITOST

Projekt “dizala” čeka zeleno svjetlo EU-a
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Ispred stambene višekatnice u Opatijskoj 38 Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, izvijestila je javnost o mogućnostima ugradnje dizala uz subvenciju EU fonda za regionalni razvoj.

- Kako se pokazalo da Hrvatska nije osobito uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova, iz Europske komisije nam do ovoga trenutka nisu dopustili da za ovaj projekt dobijemo novce. Međutim, do kraja godine oni će još jednom obaviti pregled i spremni su izmijeniti program ako se pokaže da smo bili bar minimalno uspješni. Postoje dvije mogućnost realizacije. Jedna je da se kroz onaj dio koji već postoji, a to je energetska učinkovitost, odvoji određeni dio sredstava za dizala. Druga je mogućnost da se to učini kroz pilot-projekt, što je nama puno zanimljivije jer je to onda specijalni projekt, samo za dizala, pa će u njima moći sudjelovati i neke zagrade koje su već bile uključene u projekt energetske učinkovitosti - rekla je Borzan.

Ovom prilikom Boris Piližota, dogradonačelnik Osijeka i predsjednik GO SDP-a Osijek, govorio je o mogućnosti sufinanciranja projekta ugradnje dizala i od strane Grada.

- Na području grada Osijeka ima gotovo 800 ulaza u višestambenim zgradama visine od četiri do šest katova, za svih 800 dizala procijenjeni troškovi ugradnje približno su 300 mlijuna kuna. Ako bi se 85 posto sufinanciralo iz fondova EU-a, to bi iznosilo 255 milijuna kuna, a ostalih 45 milijuna trebali bi uložiti suvlasnici stambenih zgrada iz pričuve. Ako taj dio Grad sufinancira s pet posto iznosa, to bi značilo 15 milijuna kuna izdvajanja za taj projekt, suvlasnicima bi sigurno bilo lakše. U četiri godine to bi, po prilici, bio trošak od dva kružna toka srednje veličine izgrađena u gradu Osijeku, što zaista nije puno, a sigurno bi pridonijelo povećanju broja zaposlenih te povećanju kvalitete života naših sugrađana, kao i uvelike olakšalo rad službi kao što su vatrogasci, Hitna pomoć i Crveni križ", rekao je Piližota. I. Solar
Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike