Svijet
GLAVNI TAJNIK UN-A UPOZORIO DA SVIJET NE IDE U DOBROM SMJERU

Klimatske promjene pitanje su života i smrti
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je u ponedjeljak na otvaranju summita o klimi u Poljskoj da svijet ne ide u dobrom smjeru kada je riječ o klimatskim promjenama.


"Čak i ako smo svjedoci razornih klimatskih promjena koje izazivaju kaos diljem svijeta, još uvijek ne činimo dovoljno, ne napredujemo dovoljno brzo", rekao je Guterres drugog dana 24. Konferencije UN-a o klimi (COP24) u Katowicama.


"Klimatske promjene napreduju brže od nas i moramo nadoknaditi naše zaostajanje što je moguće brže, prije nego što bude prekasno", rekao je ističući da je za "puno ljudi, regija i čak zemalja to već pitanje života ili smrti."


"Teško je shvatiti zašto mi, kolektivno, još uvijek napredujemo tako sporo i čak se krećemo u pogrešnom smjeru", dodao je.
I dok će najsiromašnije zemlje iskoristiti ovaj summit kako bi zatražile veći angažman od bogatih zemalja sa sjevera, Guterres je također naglasio "kolektivnu odgovornost pomaganja najranjivijim državama kao što su otočne i najmanje razvijene države, podržavajući politike prilagodbe i otpora" utjecajima klimatskih promjena. Premijer Fidžija Frank Bainimarama, predsjedajući konferencije COP23, iskoristio je prigodu otvaranja summita kako bi naglasio važnost hitnog djelovanja. "Neka nam Bog oprosti, ako budemo ignorirali neosporne dokaze, postat ćemo generacija koja je izdala čovječanstvo", upozorio je. "Onima koji odugovlače jednostavno kažem ‘učinite to‘", dodao je, uputivši "nedvosmislenu poruku" da je potrebno povećati ambicije kada je riječ o borbi protiv globalnog zagrijavanja. Predstavnici gotovo 200 zemalja okupili su se od nedjelje u Katowicama kako bi u dva tjedna pokušali udahnuti život međunarodnom sporazumu o klimi sklopljenom u Parizu 2015. kojim se zagrijavanje Zemlje želi ograničiti na 2 stupnja Celzijeva, a idealno bi bilo na 1,5 stupnjeva, u odnosu prema predindustrijskom razdoblju. No, prema nedavnom izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), da bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva, trebalo bi smanjiti emisije CO2 za gotovo 50 posto do 2030. u odnosu prema 2010. To bi pak zahtijevalo veliku preobrazbu gospodarstva. Poljska, domaćin sastanka i veliki zagovornik korištenja ugljena o kojemu ovisi njezina industrija, želi da se u ponedjeljak usvoji deklaracija o "pravednoj tranziciji" koja bi inzistirala na "izazovima" s kojima su suočene regije koje bi trebale odustati od fosilnih goriva.H
Možda ste propustili...

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike