Kultura
U OSJEČKOM DJEČJEM KAZALIŠTU SVEČANO OBNOVLJENA PREDSTAVA

“Božićni kolačići” s malo troška i uz mnogo entuzijazma
Objavljeno 4. prosinca, 2018.

Kraj studenoga i početak prosinca vrijeme je pripreme za Božić, što podrazumijeva i pečenje božićnih kolačića. Mirisne kolačiće ansambl je Dječjega kazališta Branka Mihaljevića za svoje mališane, znači, i za one od dvije godine i starije, pripremio u sklopu svoje prigodne božićne predstave. Nakon sedam su godina obnovili predstavu Đorđa Dukića Božićni kolačići. Inga Šarić, Aleksandra Colnarić, Lidija Helajz, Gordan Marijanović i Đorđe Dukić ovosezonska su ekipa koja će s gledateljima pjevušiti, zabavljati se i pokušati doći do cilja - ispeći kolačiće za baku. Treba im samo: pravi recept, a to znači da moraju točno otpjevati pjesmicu.

Uz nestašne medvjediće Miška i Mašku, njihove spretne pomagače i dobrog Anđela, u 40-minutnoj su se predstavi zabavili premijerni gledatelji 29. studenoga. S obzirom na to da je ansambl Dječjeg kazališta ovoga vikenda bio u Dubrovniku s Devetom ovčicom, redovito počinju igrati 5. prosinca za tvrtke i do Božića će biti neprekidno na repertoaru. Za ovaj tjedan su u slobodnoj prodaji uz podjelu paketića i 6. prosinca u 18 sati, 8. prosinca u 10 te 9. prosinca u 16.30. Samo ovoga će ih tjedna odigrati deset puta.

Prije sedam sam godina pisala kako je riječ o predstavi iz koje se zrcali timski rad u kojem su svi uživali, i glumci i publika. Tako je bilo i ove godine, jer, uz autora Đorđa Dukića, predstave ne bi bilo da tada nije bilo koautora ideje i realizacije. Areta Ćurković nadgledala je odvija li se sve po planu, Lidija Helajz utjelovila je šašavog i brižnog anđela Anđela, Ivica Lučić (kojega je 2011. dopala uloga poslovične, stroge ravnateljice “u kriznim situacijama”, ovaj je puta bio - što i jest - ravnatelj i predstavu je budno pratio iz trećeg reda, a i glasom je bio prisutan na sceni). Zvjezdana Bučanin igrala je Mašku od 1980., a kako je u međuvremenu otišla u zasluženu mirovinu, nakon četiri desetljeća umjetničkoga rada, zamijenila ju je iskusna Inga Šarić. Aleksandra Colnarić ponovno je animirala simpatičnog Miška. Pojačanje su dobili u liku Gordana Marijanovića, koji je glumu i lutkarstvo studirao na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a odnedavno je ravnopravni član ansambla.

Nepretenciozna je to predstava za koju je ideja nastala onako “usput”, rekli su nam prije sedam godina kazalištarci i na tom je i ostalo. To nije naslov kojim će ići u bitku za nagrade i simpatije kritike, osvajati neosvojive umjetničke visine, vijek na repertoaru bit će mu kratak, no u tom brzom jednomjesečnom pohodu broj izvedbi i gledatelja bude uistinu velik.

Narcisa Vekić
LEPRŠAVI SONGOVI
Iako je ovo naslov kojemu se može naći mnogo prigovora, nedvojbeno je razveselio mališane svih dobi, jer je prepun nestašluka u koje upadaju svi - od Miška i Maške do svojom ulogom ne baš oduševljenih pomagača, koji stalno iznova moraju peći kolačiće, ali sve je bezbolnije uz lepršave songove. Sve je vrlo jednostavno i s malo troška, uz golemi entuzijazam.
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike