Mozaik
HUMAN RIGHTS FESTIVAL

“Pobunjena želja”: Filmovi koji se bave ljudskim pravima
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Prikazat će se i pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, debitantski film rumunjske redateljice Adine Pintilije “Ne diraj!”

Hrvatskom premijerom novog filma cijenjenog redatelja dokumentarnih filmova Gorana Devića, "Na vodi", u nedelju je u zagrebačkom kinu Europa otvoren 16. Human Rights Film Festival: Pobunjena želja.

Okupljene je pozdravio direktor i izbornik festivala Petar Milat izrazivši zadovoljstvo što se festival prvi put otvara filmom domaćeg autora. Milat je objasnio zašto je ovogodišnje izdanje podnaslovljeno "Pobunjena želja" te naglasio kako se će se preko filmova i brojnih razgovora u popratnim programima baviti rodom i migracijama, pitanjima zbog kojih Europa podiže zidove, zatvara granice i usvaja razne za rod i čovjeka štetne deklaracije. Posjetitelji su gromoglasnim pljeskom pozdravili završetak Devićeva filma, dio protagonista čije smo priče s tri sisačke rijeke pratili u filmu i samog autora. Svoje mišljenje o filmu, uz svesrdno odobravanje publike, iznijeli su i protagonisti. Nekoliko sati prije svečanog otvorenja festivala u GONG-u je održana konferencija za novinare, ujedno i razgovor s članovima ruske aktivističko-umjetničke skupine Pussy Riot koji su u Zagreb doputovali kako bi izveli svoj glazbeno-kazališni performans "Riot Days" nastao na temelju knjige Mashe Alyokhine – jedne od članica koja je 2012. završila u zatvoru zbog punk-molitve "Bogorodice, potjeraj Putina", izvedene u katedrali u Moskvi.

- Politički motivirana uhićenja i mučenja u zatvorima postala su svakodnevica u Rusiji, ali raste i broj onih koji su se aktivirali u borbi protiv takvih kršenja ljudskih prava - poručuju Pussy Riot. Ističući kako performans neprestano osvježavaju i prilagođavaju aktualnim zbivanjima, Alyokhina je rekla kako su zagrebačke izvedbe posvećene grupi mladih antifašista iz tzv. slučaja Network, koji su uhićeni zbog navodnih terorističkih namjera, a kojima suđenje za to što ljudskopravaške organizacije vide kao politički montirani proces počinje u siječnju.

- Naš je slučaj 2012. bio velika vijest, ali to se sada događa svakodnevno - naglasila je Alyokhina i dodala kako danas u Rusiji možeš biti uhićen zbog obične objave na društvenim mrežama.

Ponedjeljak na HRFF-u donio je premijere aktivističkih i umjetničkih filmova, među kojima se izdvajaju nagrađivani brazilski dokumentarac "Proces", dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu, film "Ne diraj", čijoj je projekciji nazočio glumac Christian Bayerlein, poznati njemački politički aktivist i borac za prava osoba s invaliditetom, te još jedan berlinski pobjednik "Madelineina Madeline" koji je Indiewire proglasio jednim od "najodvažnijih i najsnažnijih američkih filmova 21. stoljeća". U dvorani Müller prikazan je film Christiana Strackea "Bordel Deutschland" te film "Između nas" Zuzane Limove. Ponedjeljak na HRFF-u završio je dvostrukim performansom Pussy Riota, "Riot Days". Dio prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena.

Utorak na HRFF-u donosi projekcije iznimnih dokumentarnih filmova; u kinu Europa se prikazuje "Uprizorenje rata" argentinske redateljice Lole Arias, a u kinu Tuškanac prikazuju se dokumentarci "Bergman - Jedna godina, jedan život" švedske redateljice Jane Magnusson te "Introduzione all’oscuro" Gastona Solnickog. U Galeriji Nova se u 18 sati prikazuje filmski program posvećen stvaralaštvu Želimira Žilnika "Stalni stanovnik" kustosa Grega de Cuira. Srijedu na HRFF-u obilježit će hrvatska premijera najnovijeg filma srpskog dokumentarista Želimira Žilnika "Najljepša zemlja na svijetu" o migrantu koji za film uprizoruje vlastito vjenčanje, dugometražni igrani film "Yara" Abbasa Fahdela te koloplet kratkometražnih dokumentarno-eksperimentalnih filmova autorica specifičnog stila – Jodie Mack, Eve Stefani i Nikoline Bogdanović. U kinu Tuškanac prikazat će se i najnoviji film cijenjenog tajvanskog autora Tsai Ming-lianga "Tvoje lice".

Tanja Kvorka
DOMAĆI I REGIONALNI FILMOVI
Četvrtak, petak, subota i nedjelja na HRFF-u donose projekcije domaćih i regionalnih filmova. Izdvajamo hrvatske premijere najnovijeg filma Damira Čučića “Ljetnikovac”, na beogradskom Festivalu autorskog filma upravo nagrađenog filma “Ti imaš noć” najistaknutijeg mlađeg predstavnika crnogorske kinematografije Ivana Salatića, te premijere najnovijih filmova Claire Denis (“Misija duboki svemir”), Corneliu Porumboiua (“Beskonačni nogomet”) i Claudea Lanzmanna (“4 sestre”). Govorni program u dvorani Müller kina Europa donosi projekciju i razgovor “Demokracija u doba Facebooka: Moritz Riesewieck – Čistači”.Riesewieck – Čistači”.
POPRATNI PROGRAM
Festivalski popratni program donosi: projekcije filmove, čitanja i predstavljanja knjiga, tribinama i okruglim stolovima, o temi prostitucije i trgovanja ženama, cenzure sadržaja na društvenim mrežama, reproduktivnim pravima, stanju obiteljskih prava LGBT osoba, kao i o akciji “Prekinimo šutnju”.
Na večeri otvorenja premijerno je prikazan i novi film Jean-Luc Godarda “Kaleidoskop”
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike