Autoglas
SUZUKI VITARA

Novi “radni konji” policije
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Ukupno 60 Suzuki Vitara danonoćno će patrolirati duž hrvatske granice sa susjednim državama

Osim građana koji su najvjerniji kupci, Suzuki Vitaru od sada vole i hrvatski granični policajci! Upravo će ovaj automobil danonoćno "raubovati" po prtenim putovima duž granica sa susjednim državama. Kako smo već izvijestili, prošlog je tjedna Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, predao ključeve 60 Suzuki Vitara predstavnicima deset policijskih uprava na vanjskoj granici.

Dio kontingenta otišao je u Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju gdje će granični policajci danonoćno patrolirati uz granicu sa Srbijom. Posebno se to odnosi na područje Tovarnika, Iloka te Vrbanje, gdje su prije nekoliko godina bili najčešći ilegalni prelasci granice sa Srbijom. Vitara je, prema voznim karakteristikama, idealno vozilo za teren. S obzirom na to da je za razliku od drugih automobila malo povišena od tla, bez problema svladava i makadam te prtene putove gdje se za kišnih dana stvaraju tzv. vagaši. S druge strane, bitna stavka je i financijske prirode jer je omjer uloženog i dobivenog, za razliku od drugih marki automobila, definitivno na strani Suzukija, odnosno Vitare.

Inače, predana vozila nabavljena su u sklopu Fonda za unutarnju sigurnost, a ukupna vrijednost ugovora na temelju kojega je nabava realizirana iznosi 9.274.836,36 kuna bez PDV-a, odnosno 12.670.463,77 kn s PDV-om (oko 1,704.967,20 eura). Kupljena su 52 vozila s policijskim obilježjima i osam vozila bez policijskih obilježja. Sve policijske Vitare ispod poklopca imaju motor 1.4 benzin Euro VI s pogonom na sva četiri kotača. Nabava je u 75-postotnom iznosu financirana iz Fonda za unutarnju sigurnost, dok se preostalih 25 % financira iz državnog proračuna. Vozila će značajno pridonijeti graničnoj sigurnosti Republike Hrvatske i Europske unije, posebno u provedbi zaštite vanjske kopnene granice, a koristit će se u deset policijskih uprava na vanjskoj granici: Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj te Mobilnoj jedinici za provedbu nadzora državne granice.

Hrvatska granica uskoro će biti i vanjska granica Schengena, stoga Ministarstvo unutarnjih poslova sustavno ulaže u nabavu vrhunske opreme, tehnike i vozila za nadzor državne granice, kao i u kontinuiranu obuku policajaca za buduće ispunjavanje niza složenih policijskih zadaća. Sva nabavljena oprema, pa tako i vozila, pridonijet će učinkovitosti, agilnosti i fleksibilnosti hrvatske policije u suzbijanju krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija te nadzoru državne, vanjske granice Europske unije.

Milan Bugarić
// NOVA FLOTA MUP-a: //
Obnova voznog parka
Ova vozila imaju veliko značenje za učinkovitost granične policije koja štiti ne samo hrvatsku već i vanjsku granicu Europske unije od ilegalnih migracija. Ministar Božinović rekao je kako su primopredajom 60 Suzuki Vitara praktički obnovili cijeli vozni park kada su u pitanju terenska vozila granične policije. Za sva vozila, važno je za napomenuti, osiguran je i kvalitetan servis.
Idealna za teren gdje nema asfalta
Sličan model, kakvog će voziti hrvatski granični policajci, imali smo na nedavnom testu. Oprobali smo tada i prtene ceste, a nakon odvoženih kilometara možemo reći kako je Suzuki Vitara posve vladala situacijom. Ovdje je riječ o najmanjem SUV-u i upravo ta mala veličina došla je do punog sjaja (a to smo do sada osjetili samo u staroj Ladi). Bez ikakvih problema, uz uključen pogon na sva četiri kotača, Vitara je vrlo lako prelazila serpentine i zavoje od gotovo 180 stupnjeva. Uz vozača i suvozača te prosječnu brzinu od 40 km/h trošila je ugodnih šest litara, unatoč čestim usporavanjima i ubrzanjima.