Autoglas
TRI KOMPANIJE O UHIĆENJU CARLOSA GHOSNA

Iako je predsjednik iza rešetaka, Renault, Nissan i Mitsubishi potvrdili suradnju
Objavljeno 4. prosinca, 2018.

Renault, Nissan i Mitsubishi Motors prošlog su tjedna potvrdili nastavak suradnje unatoč uhićenju Carlosa Ghosna u Japanu, donedavnog predsjednika svih triju kompanija. Tri kompanije nisu u priopćenju komentirale špekulacije francuskih i japanskih medija da će nakon Ghosnova pada Nissan tražiti znatniju ulogu u vodstvu saveza, koji je kolektivno najveći proizvođač automobila u svijetu. Dosada je dominantnu ulogu u savezu igrao francuski Renault.


Kratko priopćenje triju kompanija objavljeno je tijekom razgovora njihovih izvršnih direktora. Nissanov čelnik Hiroto Saikawa i Mitsubishijev Osamu Masuko razgovarali su preko videokonferencije s Renaultovim privremenim šefom Thierryjem Bolloreom, koji je bio u Amsterdamu. To je njihov prvi razgovor nakon Ghosnova uhićenja. Ghosn zasada ostaje u pritvoru zbog sumnje da nije prijavio oko pet milijardi jena (44 milijuna dolara) naknada i bonusa u pet godina. Ghosn opovrgava te optužbe, objavila je japanska agencija Kyodo News navodeći neimenovani izvor.


Dva japanska proizvođača otpustila su Ghosna, koji je ipak ostao na poziciji izvršnog direktora Renaulta. Bollore ga mijenja dok ne bude ponovo mogao obavljati svoje dužnosti, priopćili su iz francuske tvrtke. Njegovo uhićenje možda je na svjetlo dana iznijelo borbu Nissana i Renaulta za dominantnu ulogu u savezu, pišu francuski i japanski mediji. Prema Kyodou, japanski proizvođač automobila priželjkuje promjenu upravljačke strukture u 19-godišnjem savezu i steći veći utjecaj, a Renault, podržan francuskom vladom, želi zadržati vodeću poziciju. Trenutno Renault ima 43,4 posto udjela u Nissanu, što mu jamči vodeću ulogu u savezu, a Nissan ima samo 15 posto udjela u Renaultu, bez prava glasa u skupštini dioničara. U vrijeme sklapanja saveza, 1999., Nissan je bio na rubu bankrota, no pod Ghosnovim vodstvom izveo je veliki zaokret i sada je veći od Renaulta.


Japanska je kompanija u fiskalnoj 2017. godini prodala 5,77 milijuna vozila, a Renault ih je prodao samo 3,8 milijuna.


Francuski ministar financija Bruno Le Maire, koji upravlja 15,01-postotnim udjelom Francuske u Renaultu, naglasio je ipak da ne vidi razloga za promjenu upravljačke strukture saveza.


Istaknuo je da je Renaultovo partnerstvo s Nissanom u interesu Francuske i Japana, kao i u interesu obiju kompanija. Nakon objave vijesti o navodnom Ghosnovu kršenju financijskih zakona u Japanu francuske su vlasti provjerile njegove porezne račune u Francuskoj, potvrdio je ministar Le Maire: "Mogu reći samo da nije pronađeno ništa posebno u stanju poreznih obveza gospodina Ghosna u Francuskoj", dodao je.H
GHOSNU ISPLAĆNE MILIJARDE JENA?
Japanski tužitelji uhitili su Ghosna zbog sumnje da je uz pomoć direktora Grega Kellyja pet godina u službenim izvješćima navodio gotovo upola niže iznose naknada i bonusa od stvarno isplaćenog novca. Japanski poslovni dnevnik Nikkei izvijestio je naknadno da je Ghosnu isplaćeno ukupno oko četiri milijarde jena naknada koje nisu prikazane u Nissanovim financijskim izvješćima. Greg Kelly također je smijenjen.