Novosti
DENIS SUŠAC, MENADŽER GODINE

Želimo stvoriti vrhunsku ekipu i nešto što je "veće od nas"
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
Mono - osječka IT tvrtka već je izišla iz kategorije malih poduzeća

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (CROMA) ove je godinu nagradu za menadžera godine u kategoriji malih poduzeća dodijelilo Denisu Sušcu, suosnivaču i direktoru osječke IT tvrtke Mono.

- Kako se priznanje dodjeljuje po principu nominacije, odnosno da vas na natječaj prijavljuje netko drugi, nagrada je za mene bila pravo iznenađenje, jer uopće ne znam tko me prijavio. Osobno ne znam ni tko mi je bio konkurencija, jer tradicija CROMA-e nalaže da laureate biraju dobitnici prošlogodišnje nagrade, tako da se generalno sve drži u tajnosti, ali time se osigurava i objektivnost - objašnjava Denis Sušac, oduševljen cijelom svečanosti, na kojoj je upoznao i brojne starije kolege, koji su do sada u karijeri već postigli velike uspjehe.

No ova nagrada, između ostaloga, pokazuje da se ne smije zanemariti ni velik uspjeh direktora Mona, iako on konstantno naglašava kako mu menadžerska, rukovodeća pozicija nije toliko prisna, jer je "više inženjerski tip", baš kao i cijeli njegov tim. Naime, Denis Sušac, magistar računarstva, karijeru je započeo u svojim kasnim dvadesetim godinama, kada je radio kao programer, ali je ubrzo shvatio kako želi više izazova te je 2003. s kolegama, Žarkom Gajićem i Jasminom Muharemovićem, osnovao Mono, upustivši se tako u poduzetničke vode.

- U ovih 16 godina prošao sam klasičan put od malog poduzetnika koji uči u hodu, na svojim i tuđim pogreškama, a koji je uz malo sreće i podršku zajednice, prije svega Osijek Software Cityja (OSC), došao do uspjeha. Nagradu CROMA-e tako ne vidim kao osobno priznanje, nego je to primarno zasluga ekipe s kojom radim - naglašava Sušac, koji je u dva navrata bio i predsjednik udruge OSC, u kojoj sve osječke IT tvrtke ugodno surađuju i dijele probleme. Stoga otkriva da mu taj angažman nije pomogao u neposrednom, financijskom smislu, kako možda svi očekuju, nego je u toj koherentnoj zajednici stekao vrijedna poznanstva i ostvario kontakte za unaprjeđivanje poslovanja, a i, možda najvažnije, uspio privući i obrazovati mlade ljude, koji su naposljetku postali kvalitetna radna snaga.
- Još kada sam držao govor na svečanosti CROMA-e, Mono je imao 55 zaposlenika, a danas nas je već 57. Dakle, konstantno se širimo zbog opsega posla i nadamo se da ćemo već sljedeće godine privesti kraju priču s novim objektom u IT parku, kako bismo radnicima pružili komfor koji zaslužuju. Budućnost je svijetla, jer već 16 godina bilježimo rast, u broju zaposlenika, u prihodima i dobiti, iako nam ti financijski pokazatelji nikada nisu bili primarni cilj, nego stvaranje vrhunske ekipe i nečega što je "veće od nas" - zaključuje Denis Sušac, otkrivajući kako je Mono od CROMA-ine nagrade već napredovao te više nije u kategoriji malih poduzeća, jer je prešao magičnu brojku od 50 zaposlenika.

Marko Mandić
Fokus Mona je na izvozu, ali i na suradnji s lokalnom zajednicom
Tvrtka Mono sredinom ove godine primila je već četvrtu nagradu "Zlatna kuna" HGK-a za najuspješniju malu tvrtku, što je zasigurno pridonijelo i vidljivosti Denisa Sušca kao poduzetnika. Naime, Mono je u 2017. godini ostvario oko 21 milijun kuna prihoda, čime je napredovao za 23 posto u odnosu prema prethodnoj godini. Za to su zaslužne njihove softverske usluge, koje nude klijentima u 70 svjetskih zemalja, čime im udio izvoza čini 92 % ukupnih prihoda. No, uz to, uspješno surađuju i s lokalom zajednicom: "Od novih projekata najponosniji smo na suradnju s Odjelom za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera, s kojim krećemo u primjenu strojnog učenja u medicini. To nam je dugoročni plan i izazov za budućnost, jer naprednu tehnologiju želimo primijeniti u primarnoj medicini i farmaciji", otkriva Sušac.
Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije