Novosti
OBLJETNICA U OTOKU

27. godišnjica pogibije zrakoplovaca
Objavljeno 2. prosinca, 2018.

Komemorativnim skupom kod spomenika podignutog u središtu Otoka obilježena je 27. obljetnica pogibije pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Ante Plazibata i Rade Grive. Otočki gradonačelnik Josip Šarić istaknuo je kako 27 godina Grad Otok i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo obilježavaju stradanje prvih poginulih pilota i branitelja Otoka.

- Prošlo je 27 godina od tragedije prvih hrvatskih zrakoplovaca, sjećamo se njihove hrabre žrtve i čina koji su učinili, ali jednako tako prisjećamo se i 27 branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu. Ono što je činjenica, zahvaljujući tim hrabrim ljudima u to vrijeme i hrvatskim braniteljima iz cijele Hrvatske Otok je ostao obranjen i uspio se kao grad izgraditi puno brže, bolje i snažnije od drugih sredina. Mi se 27 godina prisjećamo njihove žrtve, tih mladih ljudi, hrvatskih branitelja koji su dali najviše što su imali, svoj život za Hrvatsku - rekao je Josip Šarić, otočki gradonačelnik.

Među okupljenima bio je i Marijan Živković, otac Marka Živkovića, koji je rekao kako je prošlo 27 godina i da je sve teže i teže jer za jednog sina još nikada nije doznao ništa.

Izaslanik ministra branitelja Stipo Rimac istaknuo je kako su ovo dani tuge i ponosa, kada se prisjećamo svih onih koji su dali svoj život za obranu Hrvatske.

- Mi smo 1991. godine imali jednu veliku agresiju, odnosno bio je ugrožen ne samo život nego i sigurnost te opstanak na našim prostorima. Međutim, sada je nažalost nama ugrožen opstanak, ali nekakve druge vrste. Mjesni župnik na propovijedi na misi rekao je da svatko od nas treba dati svoj doprinos ne bi li život bio bolji, odnosno ovaj naš prostor koji ima potencijal, da taj naš mladi čovjek ostane. To bi bila ujedno i zahvala za sve naše žrtve koje su dale svoj život za Hrvatsku - rekao je Rimac.

U spomen na njih, kao i 27 branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu, mnogobrojna izaslanstva među kojima je bio i izaslanik predsjednice RH, general bojnik Josip Štimac, položila su vijence i zapalila svijeće podno spomenika na središnjem trgu. Vijence podno spomenika poginulim zrakoplovcima položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine te suborci poginulih zrakoplovaca.
Ispred Doma kulture posjetitelji su mogli razgledati naoružanje Taktičko-tehničkog zbora. Molitvu na komemoraciji predvodio je župnik Antun Knežević, a uoči komemoracije služena je sveta misa u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku.M.K.
Pogođeni raketom
Četvorica zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka, poginula su na zadatku u noći između 1. i 2. prosinca ratne ‘91. na bosutskoj bojišnici nedaleko od Otoka. Njihov zrakoplov pogodila je neprijateljska raketa zemlja-zrak bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

Najčitanije iz rubrike