Osijek
PONOVO USPOSTAVLJENA LINIJA OSIJEK - PEČUH

Vlak će voziti u Pečuh četiri puta tjedno, zasad s presjedanjem u Belom
Objavljeno 3. prosinca, 2018.

U povodu Dana grada jučer je u 10.10 sati premijerno iz Osijeka u Pečuh krenula željeznička kompozicija s dva vagona, kapaciteta 144 sjedeća mjesta, koja će ubuduće, i to četiri puta tjedno, povezivati dva prijateljska grada. U dobro popunjenim vagonima svoje su mjesto našli i gradonačelnici dvaju gradova, Ivan Vrkić i Páva Zsolt, veliki broj njihovih suradnika i konzuli dviju zemalja, a vlak je ispratio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Vlak će s redovitim prometovanjem na toj relaciji krenuti 9. prosinca, s presjedanjem u Belom Manastiru put će trajati oko sat i pol vremena, ali prema najavi gradonačelnika Vrkića, Grad Osijek će se angažirati kako bi ubuduće to putovanje bilo jednostavnije, odnosno bez presjedanja.

- Dopustite mi da izrazim veliko zadovoljstvo što nakon 2014. ponovno uspostavljamo prometnu liniju i komunikaciju između dvaju prijateljskih gradova, Osijeka i Pečuha, između dviju država, jer nema prijateljstva bez međusobnog komuniciranja, i ljudi i robe. Ovo je prva razina povezivanja, a druga je povezivanje naših IT sektora, koji je i kod nas i kod naših mađarskih prijatelja najbrže rastuća industrija - rekao je novinarima Vrkić.

Uz čestitke u povodu Dana grada Osijeka, o značenju željezničke veze govorio je i njegov kolega iz Pečuha.

- Jako mi je drago da nakon dugo godina opet kreće željeznička linija između naših gradova. Uvijek sam bio mišljenja kako kvaliteta odnosa i komunikacije između Osijeka i Pečuha kao gradova ovisi o tome koliko kvalitetno mogu komunicirati naši građani, stoga će uvođenje ovog vlaka našu povezanost svakako dignuti na višu razinu - rekao je gradonačelnik Pečuha Páva Zsolt.

Razgovarajući s putnicima mogli smo se uvjeriti kako je uvođenje ovog vlaka pun pogodak. Mnogi od njih najavili su kako će i ubuduće putovati na jednodnevne izlete u Pečuh.

- Ovo je odlična stvar, i za Osječane, i za Mađare, a posebice za naše studente koji studiraju u Pečuhu. Putujem s društvom iz Kluba žena operiranih od raka dojke, a i suprug mi radi na željeznici pa će nam se pridružiti. Idemo na jedan lijepi izlet i svakako ćemo to prakticirati češće jer karta nije skupa. Zašto ne provesti jedan dan u lijepom Pečuhu? - rekla nam je Iva Čurak, jedna od putnica.

Putnici su u Pečuh ispraćeni pjesmom Moj Osijek, koju je pjevački zbor Népköra izveo i na hrvatskom i na mađarskom jeziku. I. Alilović
U dobro popunjenim vagonima svoje su mjesto našli i gradonačelnici dvaju gradova, Ivan Vrkić i Páva Zsolt
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana