Kultura
PREMIJERA PREDSTAVE “PUBLIKA TO VOLI” SCENE MARTIN U HRVATSKOM DOMU VUKOVAR

Jezero slavnog Woodyja Allena postala je obala našeg Dunava
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
VUKOVAR

Predstava "Publika to voli", rađena prema motivima teksta "Old Saybrook" slavnog Woodyja Allena, premijerno izvedena proteklog vikenda u Hrvatskom domu Vukovar, dosad je najuspješnija, prema mišljenju vjerne publike, predstava kazališnih amatera koji od kraja 2015. godine djeluju u sklopu Scene Martin vukovarskog Hrvatskog doma. Pokazala je to i prepuna kazališna dvorana u koju su se donosili i pomoćne stolice.

Iako je vukovarska publika predstavu već gledala, jer dvije su pretpremijerne izvedbe odigrane u lipnju i listopadu, sve ulaznice bile su rezervirane danima prije premijere. Inače, ulaznice su bile besplatne. Za one koji nisu iskoristili ni ovu priliku da se uz vukovarske kazalištarce opuste i dobro nasmiju, valja reći da je riječ o komediji izrasloj iz Woodyjeva kazališnog komada, preinačenog i prilagođenog od strane redatelja predstave Dalibora Jurišića. Kraći je to tekst često izvođen po kazalištima u SAD-u.

- Dvije razine priče, ona o braku i nevjeri i s druge strane, ona koja kazuje što je to što publika voli gledati u kazalištu, isprepleću se predstavom, a tekst je preinačen u smislu da je stavljen na lokalnu razinu, u Vukovar, s domaćim imenima. Dok se kod Allena radnja događa u dnevnoj sobi vikendice na jednom američkom jezeru, naša je radnja smještena na terasu kuće koja gleda na Dunav, kazuje redatelj, otkrivajući da su i dodali dvije uloge proširujući priču slavnog američkog filmskog redatelja i glumca kako bi ju prilagodili vukovarskom amaterskom ansamblu.

U predstavi, nešto kraćoj od sat vremena, igraju Vukovarke i Vukovarci, uz jednog Vinkovčanina. Šarolika je to ekipa kazališnih amatera, čiji je Jurišić i voditelj, a koji uglavnom u istom sastavu igraju od prvih početaka Scene Martin. Vinkovačko pojačanje je Željko Mandić, koji je na daskama kazališta već 30-ak godina, a vukovarsku okosnicu čine Robertina Tekmetarović, stomatolog, Tijana Pavliček doktorirala je taetrologiju u Osijeku i knjižničarka je u Gimnaziji, učiteljica Dragana Žarković, koja trenutačno radi na ugostiteljskim poslovima, Davor Babić, zaposlen kao IT-ovac povremeno nastupa i kao stand up komičar, u predstavi je zaigrao i bračni par, Mirjana i Dražen Štedul, profesorica Sandra Milojević, koja uči srednjoškolce hrvatski jezik, a najmlađi je član Dario Vukas, trenutnu nezaposlenost iskoristio za kazališna druženja. To je, međutim, polovina vukovarskih kazalištaraca angažiranih za ovu predstavu, a drugi dio glumačke ekipe, od ukupno njih 15-ak, već radi na novoj predstavi. Dalibor Jurišić otkriva da bi za mjesec-dva u Vukovaru tako mogla uslijediti još jedna premijera, a otkrio je i da su ovaj put izabrali suvremeni hrvatski tekst, "Čekaonicu" autorice Marine Vujčić.

Osim što je najuspješnija, ova predstava je ujedno i njihova - najsmješnija predstava, kazuju Vukovarci, a jednako su tako predstavu primili i gledatelji u Sinju, Otoku, Đakovu i Bošnjacima, gdje je dosad već gostovala.S.Butigan
Dalibor Jurišić

redatelj

Već za mjesec-dva na našoj pozornici u Hrvatskom domu u Vukovaru mogli bi glumci Scene Martin premijerno odigrati predstavu suvremenog hrvatskog teksta. Bit će to drama “Čekaonica” autorice Marine Vujčić.
TREĆA PREDSTAVA
Ova uspješna predstava dosad je treća koju su iznjedrili kazališni amateri Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar. Iza njih je komedija “Buba u uhu” Georgesa Feydeaua, koja je bila i prva 2016. godine. Potom je 2017. pripremljena predstava “Hebemu miša”. Obje su naišle na dobre reakcije publike, gdje god su igrane. Ansambl se financira uglavnom sredstvima Ministarstva kulture, a logistiku pruža Hrvatski dom Vukovar.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike