Kultura
U OSIJEKU PREDSTAVLJENA KNJIGA PROF. DR. ZLATKA KRAMARIĆA “SAT HRVATSKOG”

Uvlači u dijalog svoga čitatelja
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
OSIJEK

U knjižari Nova predstavljena je knjiga prof. dr. Zlatka Kramarića, sveučilišnog profesora, kolumnista, dugogodišnjeg osječkog gradonačelnika, a sada hrvatskog konzula u Banjoj Luci pod nazivom "Sat hrvatskog". Uz autora o knjizi su govorile prof. dr. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu i prof. dr. Kristina Peternai Andrić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Prema riječima Ivice Vuletića, vlasnika knjižare Nova, koji je moderirao razgovor o knjizi, svi troje bili su Kramarićevi učenici, a predstavljačice i njegove asistentice na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Ova dugo očekivana knjiga, rekao je, najintimnija je njegova knjiga, jer iako je i ovdje mnogo citata, do sada u Kramarićevim knjigama nije bio toliko intimnih trenutaka.

Kristina Peternai Andrić posjetila se na brojne Kramarićeve knjige koje su o ovom sastavu promovirali, istaknuvši da je bit književnosti događaj. Kada ju književnik piše, ali i kada ju čitatelj čita. Svakako da je utjecaj na Kramarićevo pisanje imala knjiga "Sat njemačkog" Siegfrieda Lenza, koji u samici piše zadaću o radosti dužnosti gdje odgovara, u doba nacizma, na pitanje "Što si radio u ratu tata?". Kramariću je to Domovinski rat. Peternai Andrić zaključuje da Kramarić svojim esejima uvlači svog čitatelja u dijalog. Žanrovski je knjigu ocijenila kao historiografsku metafiziku - miješanje povijesti i fikcije. Helena Sablić Tomić zaključila je da je knjiga nastavak dosadašnjih Kramarićevih knjiga iz političkog diskursa. Posebice joj je zanimljiva bila biografija autora (koju je sam napisao) te različiti fontovi slova u 13 poglavlja. Zanimljive su joj bile i brojne fusnote koje mame čitatelja da posegnu i za citiranim djelima. Iz tekstova isijava autorova znatiželja, rekla je, a isprepletanje žanrova vodi nas šarolikom literaturom (Krleža, Kundera, Štulić).

Autor je, zahvalivši svima, posebice izdavaču, priznao je da je u knjizi ponovo izbjegavao dijaloge i erotske scene, jer mu to ne leži, no ipak je sve to naznačio i čitatelju pobudio maštu. Knjigu je nazvao ispunjavanje zadovoljstva dužnosti, a na pitanje što vrijedi, a što ne vrijedi iz hrvatskog identiteta, ovaj put nije odgovorio jer ga čeka nova knjiga "Trauma i kultura".D.Kć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike