Mozaik
USPJEH NA SVJETSKOM KULINARSKOM PRVENSTVU

Slavonski kuhari u Luksemburgu među najboljima na svijetu
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
Ivan Đukić iz Osijeka, Dražen Šafar iz Orahovice, Ana-Marija Stanković i Marija Bošnjak iz Vinkovaca te Sandra Jadek iz Slatine

Inati se, Slavonijo! - mogla bi biti poruka ovogodišnjeg Svjetskog kulinarskog prvenstva u Luksemburgu. Da, Slavonci su bili perjanica i dika svoje prelijepe domovine Hrvatske među najvećim svjetskim majstorima kuhinje.

Pod nebo iznad kulena, slanine i bećarca stigle su četiri svjetske medalje i dvije diplome. Hrvatsku i Slavoniju predstavljali su majstori kulinarske artristike Ivan Đukić iz Osijeka i Dražen Šafar iz Orahovice, u kulinarskoj umjetnosti Ana-Marija Stanković i Marija Bošnjak iz Vinkovaca te u pripremi slastica Sandra Jadek iz Slatine. Na kraju veličanstven uspjeh i kapa do poda sjajnim Slavoncima. Prednjačio je vrhunski umjetnik curvinga Ivan Đukić iz Osijeka, koji je osvojio dva svjetska srebra, Sandra Jadek u slasticama osvojila je odličnu broncu kao i Ana-Marija Stanković u kulinarskoj umjetnosti dok su Šafar i Bošnjak osvojili diplome, što znači plasman među top pet majstora kulinarske artristike i umjetnosti u svijetu.

Tool kao inspiracija
Ivan Đukić u svom je Osijeku dočekan bakljadom, njegov uspjeh je uistinu vrhunski, nakon Vatrenih eto i on je Hrvatskoj donio svjetska srebra.

- Ovim sam rezultatima postao najuspješniji Hrvat u toj kategoriji. Osjećaj je nevjerojatan s obzirom na to da sam iz zemlje u kojoj je ovaj oblik kulinarske umjetnosti neprepoznat i k tome sam potpuno samouk, to je dokaz da se upornošću, radom i odricanjem mogu napraviti veliki rezultati - započeo je Đukić te rekao kako je teklo natjecanje, što je sve pripremao:

- Natjecao sam se u dvije kategorije, carving display i live carving. U prvom dijelu sam radio live, što znači da sam za tri sata trebao izraditi showpiece za koji sam se koristio dvjema hokaido tikvama i lubenicom. Uspio sam izraditi planirano te sam na kraju osvojio srebrno odličje i tim rezultatom ostvario plasman u veliko finale završnog dana. Za display sam radio tehničke elemente, inspiracija su bile mandale i glazba banda Tool, a namirnice su bile bundeve uzgojene na OPG-ovima Slavonije i Baranje. Vrijeme izrade ovog displaya bilo je oko 25 sati tijekom tri dana, gdje sam uspio ukomponirati devet elemenata u jednu priču. Za ovaj rad sam također osvojio srebrno odličje i time sam obranio titulu viceprvaka svijeta od prije četiri godine. Moram reći da je konkurencija bila golema. Istaknuo bih vrhunske majstore poput Michelea Sardana iz Italije, Fidela Sancheza iz Ekvadora te vrhunskog velemajstora i nositelja zlatne medalje iz 2014. godine Oliviera Herbomela. Uz mene su u kategoriji kulinarske artistike nastupili i kolege iz reprezentacije Marijan Bošnjak te Dražen Šafar. Potpora kolega bila je nevjerojatna, a ovim putem bih zahvalio i Aleksandru Vuckoviću te Hrvatskom kuharskom savezu i izborniku na pozivu. Zahvalio bih svojoj supruzi Ivoni, koja je također zaslužna za ovaj uspjeh, Antoniju i Vladi Ristoviću te restoranu Lipov hlad na ustupljenom vremenu i materijalima. Zahvaljujem kolegama s posla koji su mi pružali podršku, a ovaj rezultat me motivirao da napravim prvo hrvatsko izdanje knjige za kulinarsku artistiku. U planu su i seminari koje ćemo raditi po Hrvatskoj s vrhunskim svjetskim majstorima u svrhu edukacije te promocije ove grane kulinarstva. Pa možda bude još uspješnih Hrvata na svjetskoj sceni. Svaka pomoć sponzora u toj priči bi nam bila nužna - rekao nam je viceprvak svijeta Ivan Đukić.

Slavonska kraljica slastica Sandra Jadsek i na svjetskoj je pozornici potvrdila svoju kvalitetu i umijeće. U svoju Slatinu vratila se sa svjetskom broncom oko vrata.

- Ma još uvijek nisam potpuno svjesna što sam napravila. Kada su prozvali moje ime na proglašenju, nisam mogla vjerovati. Ovo je kruna moje dosadašnje karijere i nešto što ću pamtiti cijeli život. Moja je kategorija bila pastry art, odnosno priprema petit fours kolača i restoranskog deserta. Priprema je trajala punih pet dana, radila sam ukupno osam vrsta kolača, po četiri za petit fours i restoranski desert. Ja sam se ponajviše bazirala na okus, dakle ne puno na vanjski izgled i mislim da mi je to donijelo najviše bodova. Kada smo došli na proglašenje, moja daska na kojoj je sve bilo prezentirano bila je prazna, ništa mi nije bilo jasno, a onda su mi rekli: ‘‘Very nice, excellent‘‘, dakle sve su pojeli što je bilo izloženo. Teško je ovo sve opisati riječima, srce mi je puno, presretna sam kada uzmem u obzir kakve su naše mogućnosti u odnosu prema svima ostalima. Ja iz male Hrvatske dođem prvi put i osvojim broncu, jednostavno neopisivo - rekla je presretna Sandra.

Samouki Hrvati
Orahovčanin Dražen Šafar i Vinkovčanka Marija Bošnjak okitili su se svjetskim diplomama, ušavši među pet najboljih u svijetu.

- Moj dio natjecanja bila je kulinarska umjetnost, točnije artristika, tj. izrada skulpture od voća i povrća s temom ‘Bajkovita priča‘. U glavi sam imao drukčiju zamisao izrade, no dolaskom u Luksemburg morao sam sve promijeniti i ispalo je odlično. Koristio sam butternut tikve, dinje, lubenice, ciklu, korabu i niz drugog voća i povrća. Priprema je trajala tri dana. Sudjelovalo je više od 60 najboljih svjetskih curving majstora i biti ovdje i odmjeriti snage s njima golem je uspjeh, a još k tome ući među najbolje, to je neprocjenjivo. Prvi sam put na Svjetskom prvenstvu i oduševljen sam svima, dobio sam golem motiv za nastavak bavljenja ovim poslom i kulinarstvom općenito. Treba svakako reći da svi ostali natjecatelji dolaze iz škole curvinga, a mi Hrvati smo svi samouci, s iznimno skromnim uvjetima. Moram od srca zahvaliti svim sponzorima koji su pomogli nama iz Udruge kuhara grada Orahovice da uopće odemo na svjetsku smotru - rekao je Šafar, a Marija Bošnjak, profesorica iz Vinkovaca, također je osvojila diplomu.

- Bila mi je iznimna čast predstavljati Hrvatsku i Slavoniju na ovako velikom i važnom natjecanju. Puno sam naučila, izišla nemjerljivo bogatija za nove kulinarske tehnike i vještine koje ću moći prenijeti na svoje učenike u školi. Teško je riječima sve ovo opisati, a moram zahvaliti svima koji su mi pomogli u pripremi te ravnatelju svoje škole Domagoju Bujadinoviću - rekla je Bošnjak.

Njezina je sugrađanka, Ana-Marija Stanković, pak, nastupila u kategoriji kulinarske umjetnosti i osvojila broncu.

- Natjecala sam se u kulinarskoj umjetnosti, u kojoj sam morala pripremiti svečani meni u pet sljedova te četiri različita finger fooda. Sve skupa pripremala sam dva dana, a prije samog natjecanja imala sam i niz treninga. U mojoj kategoriji bilo je 90-ak indvidualaca i moram priznati da je amtosfera bila doista vrhunska. Ovo je moje prvo veliko svjetsko natjecanje i eto odmah s odličjem, za mene je to nešto predivno i posebno. Ovo mi je dalo motiv za još većim nadograđivanjem i usavršavanjem znanja, jer želim biti još bolja u ovome što radim i što me veseli - kaže Ana-Marija.

Vladimir Grgurić
Ivan Đukić dvostruki je viceprvak svijeta u kulinarskoj umjetnosti, a Sandra Jadek brončana sa slasticama
Najčitanije iz rubrike