Osijek
POSLJEDNJI SAJAM ANTIKVITETA U 2018.

Hladnoća nije obeshrabrila
brojne izlagače i posjetitelje
Objavljeno 2. prosinca, 2018.

Unatoč prohladnom vremenu, tradicionalni Sajam antikviteta na Trgu svetog Trojstva u Tvrđi, koji je svake prve subote u mjesecu mjesto susreta mnogih građana Osijeka i okolice, i ovaj je put bio pun izlagača ali i neumornih posjetitelja. Bezbrojni različiti ukrasi, prikladni za adventsko ukrašavanje doma, uz uobičajenu ponudu antikviteta, dominirali su posljednjim ovogodišnjim Sajmom u organizaciji tvrtke Osječki sajam te pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka.

Isključivo u prosincu, osmu godinu zaredom na Sajmu antikviteta, adventske vijence, pekmeze raznih okusa, ušećerene orahe, medenjake, likerčiće i još ponešto, na svojem štandu izlaže Osječanka Gorana.

- Uglavnom mi dolaze isti kupci zbog kojih i jesam ovdje svake prve subote u prosincu. Drago mi je što su ljudi prepoznali kvalitetu jer u ove je proizvode uloženo jako puno truda. Volim ovaj događaj i iz razloga što svake godine sretnem mnoge drage ljude, što mi je uostalom i važnije od količine prodanih prozvoda, kaže Gorana.

Posve drukčije predmete, na velikom tepihu prostrtom po Trgu svetog Trojstva, predstavio je Antun Brekalo, jedan od suosnivača osječkog Sajma antikviteta koji se u svojim počecima održavao u Bastionu, čiji je prostor ubrzo postao pretijesan za sve zainteresirane izlagače i posjetitelje.

- Kao što možete vidjeti, izložili smo mnogo starih kućanskih predmeta, od kojih svaki ima neku svoju priču. Uvijek je tu neka dobra stara vaga ili mužar koje se još uvijek može koristiti u domaćinstvu, a imamo i stare pegle i telefone koji ipak mogu poslužiti isključivo kao ukras. Prvenstveni nam je cilj međusobna razmjena s drugim antikvarima, a usput se uvijek ponešto i proda, rekao je Antun.

Zaljubljenike u starija vremena, kao i uvijek, privlačile su i gramofonske ploče, knjige, slike, predmeti od stakla i slično, a mnogi nisu odoljeli ni mirisu kuhanog vina, idealnog za zagrijavanje tijekom boravka na otvorenom kada temperatura jedva dostiže nulu, kao u subotu prijepodne. D. Miklić

Starinski aparat za slatkiše
Alan iz Bilja na Sajmu antikviteta izlaže redovito već nekoliko godina, a osim vrlo popularnih sifona, odnosno sodarskih boca, na njegovom smo štandu ugledali jedan lijepi starinski aparat za bombone i čokoladice. ‘’Radi se o aparatu osječke Tvornice žigica Drava izrađenom dvadesetih godina prošlog stoljeća i to je jedini aparat ovog tipa koji se pojavio tijekom posljednjih petnaestak godina. Takvi su aparati nekad bili postavljeni na raznim mjestima; trgovinama, željezarijama, kolodvorima…’’, ispričao nam je Alan.

Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike