Sport
HRVATSKE RUKOMETAŠICE U SUBOTU IGRAJU PRVI SUSRET NA EURU

Pobjedom u prvom susretu nad Španjolskom naše bi si otvorile put prema Nancyju
Objavljeno 1. prosinca, 2018.

U Francuskoj je u četvrtak počelo 13. Europsko prvenstvo rukometašica, na kojemu će nastupiti i Hrvatska. Naše su rukometašice deseti put na Euru, a svoj će start imati u subotu (18 sati) u Montbeliardu protiv Španjolske.

Hrvatice su smještene u C skupinu gdje će, osim protiv Španjolki, igrati još protiv Mađarske (3. prosinca) i Nizozemske (5.). Za prolazak u drugi krug, gdje se naša skupina križa sa skupinom D u kojoj su Norveška, Njemačka, Rumunjska i Češka, a koji će se igrati u Nancyju, potrebno je izboriti plasman među prve tri reprezentacije. Na posljednja tri nastupa našim rukometašicama to nije uspijevalo, a mogu li ove godine prekinuti taj neuspješni niz, mogao bi naznačiti već subotnji ogled.

Kao pripreme za Euro poslužio je turnir u Češkoj, gdje su izabranice Nenada Šoštarića upisale dvije pobjede (Slovačka, Švicarska) i poraz (Češka). Karakteristika tih ogleda bila je slab ulazak u susret naše reprezentacije, koja si takve "crne rupe" u prvom poluvremenu ne smije dopuštati u sljedećim susretima. Svjesna je toga i naša vratarka Ivana Kapitanović, koja ističe i kako bi pobjeda protiv Španjolki, viceprvakinja iz 2014. godine, bitno podigla samopouzdanje njoj i suigračicama.

- Mislim da bi nam definitivno dalo vjetar u leđa i veći elan ako dobro uđemo u utakmicu sa Španjolskom. Svima bi zbog neiskustva i osjećaja slobode dalje bilo lakše igrati turnir. Očekujem i od sebe, kao jedne od starijih, i od svih ostalih cura, da ćemo pokazati sve ono što smo vježbale za ovu prvu utakmicu i da ćemo je otvoriti kako treba. Igrale smo turnir gdje smo svako prvo poluvrijeme loše otvorile, ali mislim da je to dobro, da nam je to bila škola. Vidjele smo u čemu je problem i na čemu moramo poraditi da ne bude tih problema sada kada je najvažnije - najavila je start Eura Kapitanović.

Izbornik Šoštarić pripremni je turnir također ocijenio pozitivnim, za sagledavanje dobrih i loših stvari, te da je ukupno donio podizanje samopouzdanje našim igračicama. Zadovoljan je bio što se pokazalo da Hrvatska može odigrati dvije-tri obrambene formacije te koristiti veći broj igračica, a i on ističe iznimnu važnost subotnjeg dvoboja.

- Prva utakmica na turniru uvijek donosio psihološku i igračku težinu. Pripremali smo se za Španjolke cijeli prošli tjedan, gledali video njihovih posljednjih utakmica s turnira u Alicanteu te smo tražili način kako to kopirati na teren. Španjolska igra agresivnu 6-0 zonu i tražili smo varijantu kako je raširiti. S obzirom na to da nemamo klasičnih pucačica, moramo se puno kretati, napadati prostor između njih, dakle pucati između, jer će biti teško preko njih. Ali prije svega, moramo ići na bazičnu varijantu hrvatske škole rukometa - agresivnu obranu. Ona će nas onda osloboditi u polukontre i kontre. Jedna od ideja je da Penu, koja im je jedna od glavnih igračica u napadu, držimo što duže u fazi obrane. Ona obranu ne igra već pet godina ni u klubu ni u reprezentaciji i time bismo joj izbili određenu količinu snage te stekli minimalnu prednost. Igramo protiv ekipe koja je stalni sudionik velikih natjecanja, stalno je tu u vrhu. Isto su napravili nekakvu malu smjenu generaciju, no kod njih nije tako drastično, jer im je druga najmlađa igračica 1992. godište, a ostale još starije.

Potencijalni bodovi protiv Španjolki širom bi otvorili vrata drugog kruga, za koji su iz naše skupine apsolutne favoritkinje Nizozemke, aktualne europske doprvakinje te vlasnice svjetske bronce.

Nakon razigravanja u drugom krugu, prve dvije reprezentacije plasirat će se u polufinale, a trećeplasirane će razigravati za peto mjesto. Naslov prvakinja brani Norveška, a najbolje tri reprezentacije, ne računajući Francusku, izborit će i plasman na Svjetsko prvenstvo u Japanu sljedeće godine.

Goran Roguljić
Skupine na EP-u
 
SKUPINA A (Nantes)

Srbija - Poljska, Danska - Švedska (30. 11.), Poljska - Danska, Švedska - Srbija (2. 12.), Švedska - Poljska, Danska - Srbija (4. 12.).

SKUPINA B (Nancy)

Francuska - Rusija 23:26, Crna Gora - Slovenija (30. 11.), Slovenija - Francuska, Rusija - Crna Gora (2. 12.), Rusija - Slovenija, Francuska - Crna Gora (4. 12.).

SKUPINA C (Montbeliard)

Mađarska - Nizozemska, Španjolska - Hrvatska (1. 12.), Hrvatska - Mađarska, Nizozemska - Španjolska (3. 12.), Nizozemska - Hrvatska, Mađarska - Španjolska (5. 12.).

SKUPINA D (Brest)

Norveška - Njemačka, Rumunjska - Češka (1. 12.), Njemačka - Rumunjska, Češka - Norveška (3. 12.), Njemačka - Češka, Norveška - Rumunjska (5. 12.).
Možda ste propustili...

BEZ SENZACIJE U VINKOVCIMA

Ovo na kraju i nije loš rezultat

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

Najčitanije iz rubrike