Regija
DOBRA VIJEST - LORENA SE OPORAVLJA

Novom su operacijom srasle čeljusti uspješno razdvojene
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
Operativni zahvati rastezanja čeljusti radit će se do dva puta mjesečno
ČRNKOVCI

Sedamnaestomjesečna Lorena Amidžić iz Črnkovaca, prva djevojčica u Hrvatskoj i Europi rođena s dijagnozom sraslih čeljusti, jučer je uspješno podnijela još jednu tešku, dvosatnu operaciju razdvajanja sraslih čeljusti, koju joj je na austrijskoj Klinik fur Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie izveo vrhunski svjetski maksilofacijalni liječnički tim na čelu s prim. dr. Mihaelom Malekom, potvrdila nam je telefonski Lorenina majka Anamaria Vidmar Amidžić. Nakon operacije i oporavka, Lorenu čeka šestomjesečna rehabilitacija u istoj austrijskoj klinici pod nadzorom liječnika koji će djevojčici jednom do dva puta mjesečno raditi nove, manje operativne zahvate rastezanja čeljusti kako one ne bi ponovno srasle. Troškove operacije u cijelosti će snositi HZZO, a troškove šestomjesečnog boravka u Austriji i rehabilitacije snosit će obitelj Amidžić od novca koji je prikupljen za Loreninu operaciju u prošlogodišnjoj akciji, otkriva mama Anamaria.

Lorena je s majkom u Austriju stigla u srijedu, u četvrtak ujutro trebali su se javiti s djevojčicom na prijem za bolničko liječenje, a za petak, točno na godišnjicu prošlogodišnje operacije, bio je zakazan novi operativni zahvat. Naime, nakon redovitih kontrola na koje je obitelj Amidžić s Lorenom odlazila u Austriju, austrijski specijalisti procijenili su da oporavak ne ide u najboljem smjeru jer su se Lorenine čeljusti počele kočiti i ponovno zarastati te su odlučili napraviti novi operativni zahvat kojim bi joj ponovno razdvojili čeljust.

- Ovaj zahvat nije bio toliko zahtjevan i kompliciran kao onaj prvi jer joj nije trebalo razdvajati cijelu čeljust već samo desnu stranu, no potrajao je nešto duže od prvog zbog intubiranja koje je nešto duže trajalo. Puni pouzdanja vjerujemo liječnicima koji su nam rekli da je sve prošlo u redu i u skladu s očekivanjima - rekla nam je majka male Lorene, koja se trenutačno nalazi na odjelu intenzivne njege, a koja je u ovo vrijeme kao petomjesečna beba prije godinu dana ujedinila javnost borbi za svoj tek započeti život.

Naime, mala je Lorena tek 25. zabilježeni slučaj u svijetu djeteta rođenog sa sraslim čeljustima. Zbog toga nije mogla na uobičajeni način primati hranu, već se hranila isključivo na sondu. Život joj je svakog trenutka bio ugrožen jer je i najmanje bljuckanje, uobičajeno kod beba, kod nje moglo izazvati gušenje. Nije mogla kašljati ni zijevati, nije joj se mogla dijagnosticirati čak ni upala grla, a morala je spavati i u posebno prilagođenom položaju. Roditelji su strahovali čak i od začepljenja nosića, zbog kojeg je mogla prestati disati…

Pred Lorenom i njezinim roditeljima sada je šestomjesečna specijalna rehabilitacija. Za to će vrijeme obitelj biti razdvojena jer će tata Almir i Lorenin stariji brat Dino zbog školskih obveza morati ostati kod kuće, no obitelj se nada da će nakon oporavka ova vesela djevojčica s neodoljivim osmijehom konačno krenuti u novi život, o kakvom već dugo sanjanju.

Lidija Aničić
Anamaria Vidmar Amidžić

Lorenina majka

Ovaj zahvat nije bio toliko zahtjevan i kompliciran kao onaj prvi jer je trebalo razdvajati samo desnu stranu, no potrajao je nešto duže od prvog zbog intubiranja
Troškove operacije snosit će HZZO, a troškove šestomjesečnog boravka u Austriji i rehabilitacije obitelj Amidžić
Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike