Osijek
RENE KRASNIĆ VELICKI (32)

Doktorandica ekonomije podarila digitalni sjaj obiteljskoj tradiciji
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
SVESTRANOST DIZAJN NAKITA, PRODAJA, MARKETING...
Rođena je sa zlatnom žlicom, kaže narodna, što u slučaju Rene Krasnić Velicki nije metafora. Naime, ona je zlatarovo zlato, kći jedinica glasovitoga osječkog zlatara Mihajla Mikija Krasnića i Vesne Krasnić. Iako je odrasla obasipana ljubavlju svojih roditelja, u gradu koji voli, velika znatiželja, nemiran duh i ambicija odveli su je u drugi grad. “Ponosim se svojim roditeljima i njihovim postignućima, zahvalna sam im na beskrajnoj ljubavi i na tome što su razumjeli moju potrebu da odem u Zagreb, gdje me nitko nije znao i sve je bilo novo. Ondje sam diplomirala makroekonomiju na Ekonomskom fakultetu, nakon čega sam neko vrijeme radila u reviziji. Kako sam samo bila ponosna što sam si sama našla taj posao! Aplicirala sam potom na magistarski studij međunarodnog menadžmenta na londonskom King’s Collegeu i uspješno ga završila“, kaže Rene.

U Londonu je isprva radila u jednom start upu, nakon čega je našla posao u investicijskoj banci, u timu koji je prodavao europske dionice. Bila je to, kaže, posljednja faza njezina odrastanja. Zrelo je razmislila i shvatila kako će od svog rada vrlo teško steći krov nad glavom u centralnom Londonu. Iako je radila jedan od bolje plaćenih poslova u tom velegradu, shvatila je da istovremeno gubi važniji ulog - obiteljsku tradiciju u rodnom gradu. Osim toga, tržište rada u Londonu je nemilosrdno, a ona je željela sve – i karijeru i obitelj.

“U maminom i tatinom poslu polako je došlo vrijeme za generacijsku smjenu, a ja sam njihova jedinica. Nakon stečenog iskustva shvatila sam kako naš obiteljski posao nosi najveći izazov od svih poslova koje sam do sada radila i odlučila sam se vratiti u Osijek. U rodnom mi se gradu dogodila i ljubav, zafrkavam se kako nisam morala nikamo ni ići jer sam ju našla odmah iza ugla. Nikola i ja, naime, bili smo susjedi“, kaže kroz osmijeh mama dvogodišnjeg Lorena.

Taj osmijeh ne skida s lica ni kada govori o svojem poslu. Posvetila se jednako srčano svim njegovim aspektima: nakit dizajnira, sudjeluje u njegovoj izradi, radi u prodaji, osmišljava marketinške strategije, prezentira proizvode na društvenim mrežama, uskoro pokreće web-shop... Iako je školovanje nastavila na doktorskom studiju osječkoga Ekonomskog fakulteta, trenutačno joj je velika preokupacija polaganje – majstorskog ispita. Rene će, naime, uskoro steći i titulu majstora zlatara. “Neopisiva je nagrada koju osjećate kada znate da ste osmislili cjelokupno putovanje nekog proizvoda od ideje o njegovu dizajnu do trenutka kada se nađe kupcu u rukama“, objašnjava. Do sada je osmislila tri kolekcije – Like a star, Edgy Pearls i Geometry - dokazujući njihovom posebnošću svoju odlučnost i sposobnost da na čvrstim temeljima obiteljske zlatarske tradicije izgradi vlastiti brend. Zlatarnice Karat tako su postale i Karat Jewelry. Priča o kvaliteti nakita obitelji Krasnić prešla je iz usmene predaje u digitalne medije (Instagram: karat.jewelry; Facebook: Zlatarnice Karat) – Rene je, dakle, obiteljskom poslu priskrbila dodanu vrijednost, učinila ga je atraktivnijim i pristupačnijim kupcima nove generacije. “Zlatarstvo je, nažalost, u izumiranju, u Hrvatskoj samo jedna srednja škola u Zagrebu nudi mogućnost zlatarske izobrazbe. U takvoj situaciji to više mi se sviđa što sam svojim odabirom bar našu obiteljsku zlatarsku tradiciju zaštitila od takve sudbine“, ponosna je Rene. Slaže se s konstatacijom kako je šteta što mlađi ljudi više ne vežu nakit uz neke važne životne događaje, kao trajni podsjetnik na najljepše emocije vezane uz, primjerice, rođenje, krštenje, krizmu, punoljetstvo... “Danas, u toj beskrajnoj ponudi svega i svačega, svakim danom moraš biti sve bolji u pristupu poslu i klijentima. Zbog toga smo krenuli u digitalnu transformaciju našeg poslovanja, kojim smo ponovno osvojili tržišni segment koji smo bili izgubili te pridobili i nove kupce“, otkriva Rene.

I dobro je da je tomu tako. Jer Osječanima je važan svaki djelić identiteta i integriteta grada, a obrti, i to živi, to svakako jesu. Tako je Rene, odabravši nastaviti obiteljski zlatarski posao i podići u Osijeku svoju obitelj, prvo lice jednine (ja) pretvorila u prvo lice množine (mi).

Ivana Rab Guljaš
Zadovoljna sam poticajima koje sada poduzetnicima nude Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Gradske sam poticaje dosad iskoristla dva puta, a županijske jednom.
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana