Osijek
MLADEN SESAR (52)

Investitor koji mijenja vizuru gradskog centra
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
STANOGRADNJA DO SADA SAGRADIO 18 STAMBENIH ZGRADA

Mladen Sesar rođen je u Beravcima 1966. godine, osnovnu je školu pohađao u Velikoj Kopanici, a potom u Osijeku tadašnju gimnaziju CUO Braća Ribar te Ekonomski fakultet. Profesionalnu je karijeru počeo kao trgovački putnik u Osječkoj pivovari. U toj je tvrtki radio na različitim rukovodećim pozicijama, kraće vrijeme i kao predsjednik Uprave. Nekoliko je godina bio na menadžerskim pozicijama i u Belju, u segmentu plasmana vina.


Nakon ovog korporativnog iskustva, potkraj devedestih, odlučuje se za samostalne poduzetničke vode, u kojima i danas pliva. Uspješno. Prisjećajući se tih početaka, Sesar nabraja otvaranje frizerskog salona u Dubrovačkoj ulici, potom pokretanje proizvodnje domaćih kolača pod brendom "Katini kolači", okušava se i u tada tipičnoj poduzetničkoj djelatnosti - maloprodaji.


Danas je, pak, najpoznatiji kao građevinski investitor. Ali investitor koji je, zgradu po zgradu, odnosno lokaciju po lokaciju, izmijenio izgled ulica koje okružuju najuže središte. Prođete li Rokovom, Pejačevićevom, Zadarskom, Dubrovačkom, a posebice Ružinom, gotovo je sva novogradnja nastala u njegovoj režiji. Birao je lokacije na kojima su godinama prije bile zapuštene i ruševne kuće, uspio je gradnjom višestambenih zgrada oplemeniti svaku od tih ulica. A u građevinu je krenuo - slučajno.


Godine 2005. kupio je prvu parcelu u Dubrovačkoj te je na nagovor poslovnog partnera krenuo u gradnju zgrade sa 16 stanova. U pola se posla partner povlači i ostavlja Sesara na cjedilu. No povratka nije bilo. Za Sesarom je danas 18 stambenih zgrada, s približno 170 stanova, 19. je zgrada u projektiranju. No, da ne bude zabune, Mladen nije vlasnik građevinske tvrtke, odnosno za realizaciju gradnje angažira raspoloživu lokalnu građevinsku operativu.


Njegova je filozofija jasna - zgrade, odnosno stanovi u njima, u pravilu se grade za poznate kupce, kojima je najveći mamac to što su stanovi u gradskom središtu. Sesar ne skriva kako je u razgovorima s potencijalnom kupcima spreman ponuditi i različitu cijenu kvadrata, ovisno o tome u kojem se trenutku dogovara kupoprodaja. Ako se ugovora prije početka gradnje, cijena je, dakako, povoljnija nego u trenutku kada kupac dođe kupiti već sagrađeni stan. Međutim, upravo zahvaljujući reputaciji poslovnog čovjeka koji svoje poslove obavi onako kako su dogovoreni, najviše je stanova "zakapareno" unaprijed. Upravo ga to, kaže Sesar, i obvezuje.


I otkrit ćemo još jednu tajnu - upravo je Sesar poduzetnik koji je izrazio spremnost da kroz svojevrsno javno-privatno partnerstvo s Gradom Osijekom ponudi posve novi izgled i rješenje za poslovno-stambeni blok sjeverne strane Županijske ulice na potezu između Ružine ulice i kružnog toka na Đakovštini. Njegova je ideja da stare i zapuštene, osječkog središta nedostojne, kuće i fasade, posebice one dvorišne, "zamijeni" novim, urbanijim rješenjem.


Mladen je u obiteljskom životu posvećen tradicionalnim vrijednostima, sa suprugom Marijom u njihovu domu odgajaju svojih sedmero djece, među kojima ima uspješnih studenata, gimnazijalaca, osnovaca pa i jedan vrtićarac. Prvu kćer, koja je izgubila život u prometnoj nesreći, nose u srcu kao najveću dragocjenost.
Mladen svoju obitelj smatra svojom najvrjednijom množinom, bez nje bi i poslovni uspjesi imali posve drukčije obrise. Drukčije obrise, pak, kroz svoj posao, daje i množini gradskog urbaniteta.


Dario Kuštro
Najčitanije iz rubrike