Osijek
ZAHLADNJENJE JE BILO KRATKOTRAJNO

Sljedećeg tjedna do 15 Celzijevih stupnjeva
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
Iako su se proteklog tjedna temperature spuštale i do -8 Celzijevih stupnjeva, što i je u skladu s vremenskim očekivanjima u prosincu, prognostičari za nadolazeći tjedan najavljuju naglo zatopljenje i temperature koje će se tijekom dana dizati i do proljetnih 14 stupnjeva.

Tako se zatopljenje očekuje već u nedjelju, kada se temperature tijekom dana trebaju popeti do šest stupnjeva, a u ponedjeljak i utorak kretati između 13 i 14 stupnjeva. Toplo i sunčano vrijeme zadržat će se do kraja tjedna, kada se očekuje kiša. Prema mjerenjima DHMZ-a, najtoplija temperatura u prosincu zabilježena je za Božić 2009., kada je u Osijeku termometar pokazao 21 Celzijev stupanj. Najhladniji prosinac zabilježen je u Osijeku 1963., kada je izmjereno -23 stupnja. Naglo zahlađenje koje je proteklog tjedna stiglo na osječko područje popunilo je i osječke ambulante od Doma zdravlja do KBC-a. Tako na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu KBC-a kažu kako je primjetno da je povećan broj kompleksnijih pacijenata, što je zasigurno posljedica utjecaja vremena.

Posljednjih nekoliko dana od kada je zahladnjelo imamo veći broj pacijenta starije životne dobi koje prati komorbiditet. To su, znači, pacijenti koji već imaju određene kronične bolesti, ali kojima se sada zbog hladnoće pridružila i uroinfekcija, upala pluća ili neka druga infektološka dijagnoza. Mi uvijek kod paradoksnih promjena vremena trpimo povećan priljev pacijenta. Tako novi povećani val možemo očekivati i sljedećeg tjedna - kaže dr. sc. Srđan Čalošević, pročelnik OHBP-a. N.Z.E.
Najčitanije iz rubrike