Mozaik
IVAN DEČAK GRUPA VATRA

Grad Osijek oduvijek ima
posebno mjesto u našem srcu
Objavljeno 1. prosinca, 2018.
U Osijeku nastupaju 2. prosinca, a u travnju u Zagrebu slave 20 godina

Sjajna virovitička rock-grupa Vatra svoj vrhunski i iznimno kvalitetan glazbeni izričaj potvrđuje iz dana u dan, iz godine u godinu. Ivan Dečak i njegova ekipa sa svojim su singlovima već dugi niz godina u samom vrhu hrvatskih top-ljestvica, a hrvatskoj su glazbenoj sceni donijeli poseban štih vrijednosti rocka i dobre glazbe.

Pred Vatrom je iznimno uzbudljivo, radno, na kraju i slavljeničko razdoblje. Priča ovogodišnjeg blagdanskog razdoblja za Vatru počinje velikim besplatnim koncertom u Osijeku za Dan grada, u nedjelju 2. prosinca, u 19 sati, u Parku kralja Petra Krešimira IV. Nakon toga slijedi pregršt drugih koncerata, a onda ulazak u slavljeničku 2019. godinu, u kojoj će Vatra proslaviti 20 godina benda. U rijetkim trenucima svog slobodnog vremena, vođa Vatre Ivan Dečak podijelio je s nama novosti Vatre, iskren i otvoren kao i uvijek.

Vatra ima veliki koncert u Osijeku za Dan grada. Kakva su vaša očekivanja?

- Zahvalni smo i presretni zbog poziva da svojim nastupom uveličamo Dan grada Osijeka. Osijek i inače ima posebno mjesto u našim srcima, naime prvi je to grad u kojem smo, još kao demobend, nastupili izvan okvira naše rodne Virovitice. Ako se ne varam, s tog koncerta, u tadašnjem rock magazinu "Heroina Nova", izišla je i prva ozbiljnija recenzija nastupa tada maloljetnih i golobradih klinaca, a u kojoj nam predviđaju svijetlu budućnost. U proteklih smo 20 godina tako često hodočastili u grad na Dravi, ali uveličati rođendanski dan glavnog grada Slavonije posebna je prigoda, jedva čekam zakoračiti na pozornicu i pjevati zajedno sa Osječankama i Osječanima.

Što vas očekuje do kraja godine i za nadolazeće blagdane?

- Do kraja godine očekuje nas još nekih 15 nastupa. Osobno uz koncerte ću odigrati i 25 predstava u 18 dana tijekom prosinca, u svakom slučaju bit će veselo.

Kakvi su planovi grupe u novoj, 2019. godini?

- Godina koja slijedi za nas je slavljenička, naš prvi album "Između nas" objavljen je sada već daleke 1999. godine. Dana 5. travnja 2019. koncertom u zagrebačkom Domu Sportova proslavit ćemo 20 vatrenih godina. Istoga dana objavljujemo i naš novi deseti album, koji upravo dovršavamo u studiju kod producenata Jure Ferine i Pavla Miholjevića (Svadbas). Kako je poznato da Slavonci vole slaviti nekoliko dana zaredom, naš je plan podići to na višu razinu i tako cijelu 2019. godinu koncertima slaviti prvih 20 vatrenih godina.

Iako je danas vrijeme singlova, planirate li ipak izići s albumom?

- Bend smo koji još uvijek vjeruje u albume. Svjesni smo vremena i prostora u kojemu živimo te u skladu s tim u eter puštamo singl po singl, ali svi oni na kraju završavaju na albumu.

Vaši singlovi potvrđuju svoju kvalitetu time što su konstantno u vrhu hrvatskih top-ljestvica, nakon dueta s Massimom sada je tu "Ukleti holandez"...

- Hvala vam na lijepim riječima. Radimo najbolje što znamo, volimo "kemijati", odnosno eksperimentirati iz pjesme u pjesmu, iz albuma u album, ne bi li nam ova naša glazbena avantura bila stalno interesantna i napeta. Stojimo iza naših pjesama, a skupilo ih se više od stotinjak u dvadeset godina karijere. Nerealno je očekivati da će svaki od singlova poharati top-liste. Treba pisati iskreno, iz srca, pa ako takva pjesma dotakne ljude, nitko sretniji od nas, ako ne, znamo da smo dali sve od sebe i da s punim povjerenjem stojimo iza nje.

Vladimir Grgurić
pjesma
MORA DOTAKNUTI LJUDE
Najčitanije iz rubrike