Magazin
SUMRAK TRADICIJE

Prodali su dušu tenisa: Hrvati osvojili posljednji pravi Davis Cup
Objavljeno 1. prosinca, 2018.

Hrvatska teniska reprezentacija 25. studenoga 2018. upisala se u povijest kao posljednja momčad koja je podignula veliki srebrni pehar, izborivši se za njega u istom formatu natjecanja u kojem su za njega igrali tenisači SAD-a i Britanskih otočja 1900. godine u Bostonu, kad je rođen Davis Cup. Hrvatska ostaje upisana za sva vremena, a Davis Cup kakvog znamo nakon 118 godina odlazi u povijest.

Marin Čilić, Borna Ćorić, Ivan Dodig, Mate Pavić i Franko Škugor, proteklog su vikenda u Lilleu na stadionu Pierre Mauroy u velikom finalu pobijedili branitelja naslova Francusku (3:1) i srebrni pokal vratili kući. Krajanova momčad napravila je ono što i Pilićeva 2005. godine, kada su Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Goran Ivanišević i Ivo Karlović u Bratislavi svladali Slovačku i prvi put upisali Hrvatsku kao pobjednika Davis Cupa.

ZA SVA VREMENA
Bio je to fantastičan vikend u Lilleu, 23 tisuće francuskih i oko dvije tisuće hrvatskih navijača na tribinama stadiona koji se brzo iz nogometnog transformira u rukometni, košarkaški, ragbi, ili teniski teren. Davis Cup je za oproštaj dobio ono najbolje što je predstavljao - bučno navijanje, fantastičnu atmosferu i odličan tenis. Nedostajalo je samo uzbuđenja, preokreta i drame u pet setova, ali samo zato što je Hrvatska bila prejaka, sedmi (Čilić) i 12. (Ćorić) tenisači svijeta lako su otpuhali Francuze koji nakon poraza nisu skrivali suze. Izgubili su finale, i to ono povjesno, posljednje pravo Davis Cup finale. Natjecanju koje je kroz 118 godina imalo svoju posebnu draž i romantiku postaje bivše i sada slijedi nova era, od 2019. kreće turnirski Davis Cup. Reprezentacije će igrati u jednom gradu tijekom tjedan dana. Turnirski će se igrati finalni turnir u studenome, ali i kvalifikacijski u veljači. Neće to više biti Davis Cup kakvog znamo i volimo. Tenisači tijekom godine imaju naporan raspored, sele s turnira na turnir, uglavnom su sami i daleko od kuće. I zato vole Davis Cup, momčadsko okupljanje, domaće susrete, atmosferu i igranje pred svojim navijačima. Svi redom ističu kako je u Davis Cupu posebna draž igrati doma, pa i u gostima pretrpjeti sitne provokacije s tribina. Ili velike provokacije poput - zmija. Da, u Južnoj Americi je bilo i toga. Domaći navijači su gostujućim tenisačima na teren su ubacivali zmije. U novom formatu malo tko će gledati svoju momčad na svom terenu, posebice oni iz manjih i siromašnijih država. Tenisači će DC igrati u bogatim europskim i svjetskim metropolama, a ići će po principu - tko ima novca, imat će i Davis Cup. Prva dva finalna turnira, sljedeće i 2020. godine, igraju se u Madridu, a onda tko zna gdje.

- Ovo se više ne može zvati Davis Cup... To je obična financijska transakcija - izjavio je bivši svjetski teniski broj 1 i sadašnji izbornik australske Davis Cup reprezentacije Lleyton Hewitt.

Na tom tragu je i njegov sunarodnjak.

- Mečevi koje sam igrao za Australiju, kod kuće i u gostima, nalaze se među mojim najdragocjenijim teniskim uspomenama - razočaran je Rod Laver, jedini tenisač koji je dvaput uspio osvojiti sva četiri Grand Slam naslova u jednoj kalendarskoj godini.

Predloženu promjenu Davis Cupa slikovito je opisao francuski izbornik Yannick Noah: Prodali su dušu povijesnog natjecanja!

CUP PIQUE
I to je najveća istina. Gospoda iz prebogatog ITF-a pali su pred - novcem. Investicijska grupa Kosmos, u kojoj ima Kineza, Japanaca i Amerikanaca, predvođena nogometnom zvijezdom Barcelone Gerardom Piqueom, ponudila je Međunarodnom teniskom savezu brdo novca i završila je jedna velika Davis Cup era. Kosmos se obvezao uložiti tri milijarde dolara u razdoblju od 25 godina i to je presudilo. Ni igrači, ni navijači, ni tenis, samo novac. Ima tenisača kojima se sviđa novi format, drugi su žestoko protiv, a u jeku tog teniskog rata Roger Federer je, kao pravi Švicarac, ostao neutralan. Samo je komentirao "kako se nada da Davis Cup neće postati - Cup Pique". Vrijeme će pokazati je li se isplatilo mijenjati nešto što je sasvim dobro funkcioniralo više od sto godina, ali ostaje žal. Hrvatski tenisači su lani, kao i ove godine u veljači, dolazili u Osijek i u dvorani Gradski vrt ugostili Španjolsku i Kanadu. Bili su i tko zna kad će opet doći. Vjerojatno nikada!

Piše: Ivana LIOVIĆ
Mrtvo natjecanje
I prije nego što je postalo službeno kako se Davis Cup mijenja, većina ljudi iz svijeta tenisa bila je razočarana. A kad je stigla potvrda da ovakav Davis Cup odlazi u povijest, nezadovoljnika je još bilo više. “Davis Cup je mrtvo natjecanje! Nisam čuo da je itko od igrača rekao bilo što pozitivno o novom formatu. Stvarno mislite da će Federer, Nadal, ili Đoković, htjeti igrati na takvom natjecanju”, kazao je poznati švedski trener Fredrik Rosengren. I nije jedini razočaran i ljut. Igrači, navodno, pripremaju bojkot, jer promijenilo se nešto što je bilo dobro 118 godina i što su voljeli igrati. Novom sustavu natjecanja treba dati priliku, ali čisto sumnjamo da može biti bolje nego što je bilo. “Ne sviđa mi se novi format Davis Cupa i neću promijeniti mišljenje. Neću više igrati Davis Cup mečeve. U Lilleu sam zadnji put igrao”, otvoreno je poručio francuski tenisač Lucas Pouille. Zbog svega navedenog investitori su u panici, jer prve reakcije nisu dobre. Novac je očito sve pokvario…
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike