Crna kronika
ŠESTOMJESEČNO POLICIJSKO ISTRAŽIVANJE

Miholjčanin prodavao oružje preko oglasnika, istraga je provedena nad 28 osoba
Objavljeno 30. studenog, 2018.
OSIJEK - Pedesetpetogodišnjak iz Donjeg Miholjca uhićen je zbog prodaje oružja na području cijele Hrvatske. Zbog kupnje oružja prijavljeni su i 41-godišnjak iz Baranje te 54-godišnjak sa šireg miholjačkog područja.
Nakon šestomjesečne istrage nad 28 osoba u Hrvatskoj, koju je provela Policijska uprava osječko-baranjska u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Upravom kriminalističke policije u Zagrebu, podneseno je 25 kaznenih prijava zbog prodaje i kupnje oružja te sedam prijava zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Od lipnja do 28. studenoga 55-godišnjak je preko oglasnika prodao više spremnika za streljivo za automatsko oružje, streljivo, pušku i tromblonski nastavak za pušku, posjedovanje kojeg je građanima zabranjeno.


- Ovo opsežno kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji Osječko-baranjske policijske uprave i 12 drugih policijskih uprava. Tijekom istraživanja pronađeno je ukupno 20 automatskih pušaka, 14 pušaka raznih kalibara i raznih marki, 12 pištolja, od čega jedan automatski pištolj i jedan revolver, više od 100 spremnika za streljivo, 9200 komada streljiva raznog kalibra, četiri prigušivača, četiri optike, nekoliko tromblonskih nastavaka, nešto više od deset metara sporogorućeg štapina, 350 grama eksploziva, kilogram baruta i drugih dijelova vatrenog oružja. Sumnja se da je 55-godišnjak s područja Donjeg Miholjca organizator nabave oružja, a prodavao ga je preko oglasnika i na druge načine. On je u četvrtak priveden pritvorskom nadzorniku - kazao je na konferenciji za medije Renato Vince, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske.


Iz policije dodaju da dio pronađenog i oduzetog oružja potječe iz Domovinskog rata, no pronašli su i dio modernijeg oružja, koje nije s hrvatskog područja. Na novinarski upit koji je motiv imao 55-godišnjak da prodaje oružje, iz policije kažu kako se radilo isključivo o zaradi.


- U vezi s motivom 55-godišnjaka, za sada se radi o stjecanju imovinske koristi. Koji su motivi kupaca, za sada ne možemo znati. Nama je najvažnije da smo oružje maknuli s ulice, što je i naš konačni cilj - istaknuo je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske.


Zanimljivo je da uhićeni 55-godišnji oganizator prodaje oružja nije od prije poznat policiji po bilo kakvim kaznenim djelima, odnosno sada prvi put dobiva kaznenu prijavu.


Pretraženi su i dom i druge prostorije kojima se koristi 41-godišnji Baranjac, pri čemu su policajci pronašli nekoliko automatskih puški, snajpersku pušku i nekoliko pištolja za koje nije imao potrebno odobrenje, više dijelova oružja i veću količinu raznog streljiva. Na području PU osječko-baranjske nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi četrnaest kaznenih prijava. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana protiv jedne osobe podnosi se prekršajna prijava nadležnom prekršajnom sudu. Ostale policijske uprave podnijet će kaznene prijave protiv osoba koje žive na njihovu području.


Darijo Premac, glasnogovornik Osječko-baranjske policijske uprave, dodao je da policija u Hrvatskoj niz godina provodi preventivnu akciju "Manje oružja - manje tragedija", u okviru koje građani mogu predati oružje, bez ikakvih kazni.
- Ovakva kriminalistička istraživanja govore nam da građani još uvijek imaju dosta oružja po svojim domovima. Pozivamo građane da predaju opasna sredstva dobrovoljno. Dovoljno je da nazovu policiju na broj telefona 192 i policijski službenici će doći na dogovorenu adresu zbog primopredaje, u civilnoj odjeći i civilnom vozilu. Pogotovo ako se radi o eksplozivnom tvarima. Dakle, apeliramo na građane da nikako sami ne donose oružje i eksplozivne naprave u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog slučajnog aktiviranja i neželjenih posljedica. Isto vrijedi i ako građani nešto pronađu na javnoj površini, u šumi, kanalu i slično. Često smo svjedoci situacija da djeca dolaze do takvih opasnih stvari - poručio je glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.
Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CRNI PROMETNI VIKEND U SLAVONIJI

U slijetanju automobila u Čajkovcima poginuo vozač

2

ZAGREB

Potukla se braća i njihov otac

3

PUKOM SREĆOM NIJE BILO OZLIJEĐENIH OSOBA

Nalet vlaka na traktor kod Županje