TvObzor
DALIBOR PETKO

Vodim jednostavan život i borim se s jednakim problemima kao i ostali
Objavljeno 30. studenog, 2018.
Mislim da je tajna mog uspjeha to što znam slušati zvijezde i prepoznati, odnosno prilagoditi se njihovim energijama

Najpoznatiji šoubiz novinar u Hrvatskoj Dalibor Petko, uzor je brojnim mladim novinarima, a ponekad i jedina nada neafirmiranim izvođačima da dopru do publike. Nakon niza godina kako je vodio razne festivale te radijske i televizijske emisije, Petka odsad gledamo na CMC-u, u Dalibor Petko Showu, nedjeljom od 15 sati.

Tko ga je navukao na Instagram, kome predviđa nominaciju za Oscara, kakva je Nives Celzijus u privatnom životu, kako se ljubi Lana Jurčević – izvukli smo iz Petka osobno.

Sedma godina
Od proljeća te gledamo u novom autorskom showu na CMC-u. Što te ponukalo da prijeđeš na glazbenu nacionalnu televiziju, kako je došlo do ove suradnje?

- Reći ću da je to bila ponuda koju nisam mogao odbiti. Kad mi je ekipa CMC-a ponudila show za koji sam dobio odriješene ruke, odluka je bila vrlo jednostavna. No moja suradnja s njima počela je još prije sedam godina, kad su me pozvali da vodim CMC festival. Nekima je sedma godina krizna, nama je očito bila prilika da produbimo odnos.

Dalibor Petko Show na prvi pogled sličan je Petkom s Petkom, a za one koji nisu gledali novi show (sram ih bilo) – koje su osnovne razlike?

- Naravno da se nalaze sličnosti čim se svira uživo, i ja sam voditelj, ali zapravo Dalibor Petko Show temeljen je na mojoj nekadašnjoj radijskoj emisiji. Mnogo je veći naglasak na glazbi i na glazbenim pričama i mnogo je više gostiju. Kroz svaku emisiju prođe bar petnaestak ljudi.

Uspio si iz najvećih zvijezda izvući sočne detalje za koje bi tabloidi ubili da su ih prvi imali na naslovnicama. Prisjeti se nekih najdražih ekskluziva koje si dobio svih ovih godina.

- Mislim da je uvijek veći boom bio što su zvijezde radile, nego što su izjavili. Recimo, kad je Rozga pjevala Severininu pjesmu, ili kad je Stavros glumio Dartha Vadera. Kažu da se Keks vratio u Prljavo Kazalište nakon moje emisije, a Štulić je izjavio da se ne sjeća benda Parni valjak s kojim je svirao. Bilo je uistinu svega.

Tajna uspjeha
Već dugi niz godina promoviraš domaću glazbenu scenu i vjerojatno ne postoji poznata osoba koju nisi upoznao. Jedan si od rijetkih koji ‘u dušu‘ poznaju Nives Celzijus, Maju Šuput i ostale o kojima se u medijima najčešće stvara kriva slika. Mi volimo razuvjeriti ljude, pa nam pomozi s tim.

- Kažu da je Nives drugačija uživo nego na ekranu, no ja to zapravo ne primjećujem. Mislim da je tajna mog uspjeha ta što znam slušati zvijezde i prepoznati, odnosno prilagoditi se njihovim energijama. Zapravo, ljudi koji se bave javnim poslom znatno su pristupačniji, a problem je u nama, jer im pristupamo prema unaprijed stvorenoj slici koju smo stekli prije nego što smo ih upoznali. Pa se dogodi iznenađenje. S druge strane, radim razliku između poslovnog i privatnog, i nikad ne bih iskoristio situaciju koja se dogodila iza kamere ili mikrofona.

O tebi samom znamo vrlo malo, iako si poznata faca s malih ekrana. Otkrij nam bar jednu zanimljivu činjenicu o tvom životu koju još nisi otkrio ni u jednom intervjuu...

- Kad nisam u eteru vodim poprilično jednostavan život. Ne razlikujem se od svojih prijatelja. Imam iste probleme kao svi, radujem se jednakim stvarima kao i ostali. Veliki sam filmofil, ali filmove isključivo gledam u kinu, nikad doma. I obožavam serije i televiziju općenito. Toliko sam time opsjednut i ne mogu se dočekati nekih stvari, tako da gledam stvari po američkom vremenu. Cijelu sezonu serije “Igra prijestolja” odgledao sam u originalnom terminu, što znači da sam čekao svaku nedjelju u tri ujutro da se serija emitira. O dodjelama raznih nagrada da i ne pričam.

Ključni faktor
U jednoj rubrici priređivao si spačke poznatima, a znali su i tebe iznenaditi. Naime, na jednom od prethodnih CMC festivala u Vodicama, Lana Jurčević strastveno te poljubila kad si najavljivao njezin nastup. Je li to bilo dogovoreno, ili te doista uhvatila nespremnog?

- Volim spačke priređivati drugima, ali volim i da ih meni netko napravi, ako su dobro pripremljene. A što se tiče poljupca, mi smo ga dogovorili u teoriji, ali ga nismo isprobali. Ono što je i mene iznenadilo bila je duljina poljupca, a i bio je jako realan. Sjećam se da vau efekt nije bio odglumljen.

Shvatio si kolika je važnost društvenih mreža kad je u pitanju promocija, no sjećam se da su te još do prije nekoliko godina svi nagovarali da se registriraš na Facebook i Instagram. Otkrij nam na čiji si nagovor naposljetku popustio i u kojem si se trenutku ‘navukao‘ i odlučio da bez te slatke ovisnosti više ne želiš živjeti?

- Na Facebook me prije tri godine nagovorio moj prijatelj Zvonimir, a na Instagram godinu kasnije Nives Celzijus. Oboje su požalili jer su stvorili ‘monstruma’ na društvenim mrežama (smijeh). Facebook mi je pomalo dosadio, ali zato je Instagram neizostavni dio mog dana.

Pratili smo tvoju impresivnu transformaciju kad si bio na liposukcijskoj prehrani. Kako sada održavaš liniju?

- Pa, imam oscilacije, odnosno svoje bolje i lošije dane. Prehrana je ključni faktor u održavanju linije.

Čest si gost zagrebačkih kina. Najbolji filmovi koje si u zadnje vrijeme pogledao? Kome predviđaš Oscare?

- Zvijezda je rođena i Prvi čovjek. To su filmovi kojima i predviđam nominacije, posebno Bradleyu Cooperu i Lady Gagi. No, prava najezda oskarovskih filmova tek slijedi. S nestrpljenjem očekujem Beautiful Boy i The Favourite, s impresivnim glumačkim imenima, te Netflixov film Roma.

Nikola Kučar
INTERVJU
Volim spačke priređivati drugima, ali volim i da ih meni netko napravi, ako su dobro pripremljene
NOVA EPIZODA
Što gledatelje očekuje u sljedećoj epizodi Dalibor Petko Showa, koja je na rasporedu 2. prosinca?

- Emisiju smo posvetili vašem Slavoncu, Krunoslavu Kići Slabincu, koji počinje s proslavom 50 godina solističke karijere i deset godina više kako se počeo baviti glazbom. Bit će to dobra slavonska fešta, to vam mogu obećati.
Možda ste propustili...

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

Najčitanije iz rubrike