Zdravlje
ZAČIN ZIME

Cimet jača krv, srce i želudac, pomaže kod prehlade
Objavljeno 26. studenog, 2018.
Zbog stimulativnog djelovanja preporučuje se rekonvalescentima i starijima

Cimetovo stablo visine je 4 - 7 metara s razgranatim granama i lišćem koje je ovalnog oblika, sjajno, iz čijih pazušaca izbijaju pupoljci smeđe boje iz kojih izrasta cvijet bijele boje. Plodovi su zelene boje, a kasnije tamnoplavi. Cimet je stablo iz porodice lovora koje raste u Indoneziji, Cejlonu, Kini i ostalim Azijskim zemljama. Kora grana, koja je starija od 1, 5 godina, koristi se za dobivanje cimeta posebnim načinom fermentiranja u kokosovim hasurama te se zatim odstranjuje površinski sloj kore i uzima se nježni dio unutarnje kore koja se umotava u svitke te se suši u hladu, a zatim na suncu. Svitci cimeta dužine su jednog metra, a debljine jednog centimetra. Postoji više vrsta cimeta koje se razlikuju po jačini, okusu i po mirisu, pa tako imamo vijetnamski cimet, javanski cimet, brazilski, itd.

Nije za punokrvne
Miris i okus cimeta su aromatični, ljuto oštri i slatkasti. Domovina cimeta je tropska Azija - Cejlon, a uspijeva u Indiji i Indoneziji.

Lišće stabla rabi se kao začin raznim jelima, plodovi za dobivanje mirisnog voska, a tek unutarnja kora drveta za dobivanje pravog cimeta.

Zbog jakog stimulativnog djelovanja cimet se preporučuje osobama kojima je potrebno povratiti snagu, ljudima starije dobi kao i rekonvalescentima. Poznato je da zbog jakog stimulativnog djelovanja punokrvni ljudi ne smiju uzimati cimet, kao ni osobe koje se lako uzbuđuju. Zapadna pučka medicina savjetuje uzimanje cimeta za liječenje: anoreksije, bolova u leđima, infekcije kandidom, grčeva, infekcija, kolika, krvarenja, kao stimulans srca i njegova ritma, mučnine, srčanih aritmija, slabosti tijela, slabog rada želuca, za kontrolu šećera u krvi, želučanih tegoba, itd.

List cimeta, kao začin koji se samljeven dodaje hrani i to u malim količinama, pomaže u liječenju reumatizma, slabe cirkulacije, u otklanjanju celulita, bolesti probavnog sustava, kod viška želučane kiseline i sluzi (katar), grčevitog povraćanja, krvavih proljeva i gihta.

Kod infekcija
Cimet je dobar dezinficijens i to u probavnom traktu pomaže u odstranjivanju nepotrebnih mikroorganizama, koji se javljaju pri probavljanju hrane. Novija istraživanja govore nam da cimetovo ulje dobro djeluje na bakterije i viruse te se pokazuju dobri rezultati u liječenju kandide i AIDS-a.

Cimet jača srce i želudac, osvježava živce i krv. Najnovije spoznaje o djelovanju cimeta govore da je izvrsno pomoćno ljekovito sredstvo u liječenju: šećerne bolesti (dodatak hrani - prah), pogotovo kod dijabetesa tip 2., u kojemu izravno utječe na povećanje glukoznog metabolizma za čak dvadeset puta, bolesti probavnog sustava, ženskih bolesti kod prejakih i dugotrajnih menstruacija i poslije porođaja. Posljedice su takvih stanja opća slabost i slabokrvnost te je preporučljivo davati napitke od cimeta kod prehlade, hunjavice, gripe, nazeba (uzima se čaj od kore cimeta), bolesti živaca, cimet uspješno djeluje na osvježavanje živaca kao i cijelog tijela te za jačanje slabokrvnih osoba, duševne napetosti, to jest osoba koje su utučene, nesretne ili usamljene, infekcija sa stafilokokom, kandidom, E. coli te raznim gljivicama (uspješno pomaže u liječenje infekcija i posljedica infekcija, a kod gljivičnih infekcija odstranjuje alfa-toksine i štetne kancerogene spojeve - koristi se prah i tinktura cimeta), bolesti krvožilja (koronarnih arterija, slabe cirkulacije, visokog krvnog tlaka).J.Kn.
recept za pripremu Čaja i vina
Za pripremu čaja komadić cimetove kore 1-2 centimetara ubacimo u 3 dl vruće vode, poklopimo te pustimo da odstoji 15 minuta. Procijedimo i uzimamo 1-3 šalice čaja na dan. Čaju možemo dodati med.

Za izradu vina uzmemo usitnjenih 30 g kore cimeta stavimo u litrenu bocu tamnog stakla i prelijemo s 1/2 litre slatkog vina. Začepimo i svaki dan promućkamo bocu sve do šestog dana kad možemo procijediti. Uzimamo po jednu malu čašicu (0,3), tri puta na dan prije jela
Nije za trudnice
Za pripremu tinkture močimo 100 g usitnjenog cimeta 15 dana u 1/2 l 80-postotnog alkohola te svakodnevno promućkamo sadržaj. Procijedimo i uzimamo tri puta dnevno po 20-30 kapi prije jela. Cimet se ne preporučuje trudnicama, kao ni osobama s akutnim bolestima želuca, čira na želucu te osobama alergičnim na cimet.
Poboljšava aromu
Cimetov štapić stavljamo u razne sokove od voća, povrća, biljaka i u slatka vina, zato što poboljšava aromu napitka i djeluje kao konzervans koji sprečava kvarenje i vrenje samog soka. Cimet možemo miješati ili dodavati s ostalim začinima kao što su klinčić, tamjan, timijan, naranča, itd.
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike