Novosti
ŽRTVE VELEPROMETA I OVČARE

I nakon 27 godina tragamo za istinom
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Ministar Medved pozvao je Srbiju da dostavom informacija o masovnim grobnicama pridonese rasvjetljavanju sudbine nestalih

Vukovaci su se i u utorak prisjećali stradanja 1991. godine - u zloglasnim hangarima na Veleprometu i na mjestu masovnog stratišta na Ovčari, s jednom porukom da i 27 godina kasnije tragaju za istinom o nestalima i pravdom za žrtve Vukovara.

Za Velepromet kazuju Vukovarci da je bio najveći koncentracijski logor u Europi poslije Drugog svjetskog rata, a na tom su mjestu bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još u rujnu 1991. osnovale prihvatni centar u kojem su bili zatočeni, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili. Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika. Tužna godišnjica obilježena je svetom misom koju je za sve žrtve logora služio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić, a podno spomen-ploče u dvorištu Veleprometa položeni su vijenci i upaljene svijeće. U Veleprometu je u jesen 1991. zatočena bila i Vukovarka Ružica Barbarić. Preživjela je silovanje, batine i maltretiranja, no novinarima je, iako vidno potresena, rekla da ne želi šutjeti, nego reći istinu o strahotama koje su se na tom mjestu događale. "Bilo je strašno. Nakon zarobljavanja vodili su me po kućama i silovali. Ni sama ne znam kako sam to uspjela preživjeti. Za taj zločin, a nisam bila jedina žena koja je silovana, nitko nije odgovarao", rekla je, dodajući kako je svoju patnju podijelila s drugim ženama iste ratne sudbine koje je okupila Zaklada Sunčica i kroz koju, govoreći javno o svemu što su preživjele, pokušavaju izboriti pravdu.

Potresno je bilo i na Ovčari. Djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u mimohodu su prošla putem od Memorijanog groblja do mjesta stratišta gdje je 20. studenoga 1991. ubijeno 200 ranjenika i medicinskog osoblja odvedenih iz vukovarske bolnice nakon pada grada. "Išli smo se pokloniti svim poginulim, umrlim i nestalim braniteljima, našim roditeljima koji su dali živote za obranu Hrvatske. Ponosni smo što su s nama koračali i branitelji, suborci naših roditelja, ali i mještani Škabrnje s kojima smo povezani u boli. Među nama su prvi put bili i unuci žrtava", rekla je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Sandra Rapčak, koja i danas pokušava saznati istinu o sudbini svog oca. Dodala je i kao je njihova poruka da žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene dok se "mi moramo boriti za istinu i da se svaki zločinac privede pravdi".

U Vukovaru je bio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Pozvao je vlasti u Srbiji da dostavom informacija daju doprinos rasvjetljavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. "Temeljito smo sve pregledali i isključili mogućnost postojanja masovnih grobnica na širem području Ovčare", izjavio je, dodavši da su na nekim lokalitetima nađeni tragovi o ranijoj grobnici iz koje su tijela premještena, a o čemu se također od Srbije traže informacije.

Sanja Butigan
Spomen na novinara Sinišu Glavaševića
Na dan 20. studenoga 1991. na Ovčari je ubijen i Siniša Glavašević, novinar Hrvatskog radija Vukovar, kojemu su kolege odale počast položivši vijenac i zapalivši svijeću podno njegove biste u predvorju zgrade HRV-a. U vrijeme obrane grada Glavašević bio je urednik i ratni izvjestitelj, nakon pada Vukovara odveden je iz vukovarske bolnice i njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na Ovčari. U agresiji na Vukovar 1991. godine poginuli su i djelatnici HRV-a Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.
Ružica Barbarić

Vukovarka

Nakon zarobljavanja vodili su me po kućama i silovali. Ni sama ne znam kako sam to uspjela preživjeti. Za taj zločin, a nisam bila jedina žena koja je silovana, nitko nije odgovarao.
Možda ste propustili...

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

Najčitanije iz rubrike