Osijek
MEĐUNARODNI DAN DJEČJIH PRAVA

“Vjetrenjača dječjih
prava” u Dokkici
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Predstavljanjem umjetničko-edukativne instalacije ‘‘Vjetrenjača dječjih prava‘‘ i nagrađenih videouradaka o temi dječjih prava, Dječja osječka kreativna kućica Dokkica u utorak je obilježila Međunarodni dan dječjih prava. Naime, učenici Osnovne škole ‘‘August Šenoa‘‘ i OŠ ‘‘Tin Ujević‘‘ proteklog tjedna sudjelovali su u edukativnom kvizu o dječjim pravima, a pod umjetničkim vodstvom Vinka Vidmara, uz pomoć asistenata Hrvoja Mikulića i Ene Janković, ali i volontera i zaposlenika sponzora i donatora ove akcije - INA-e i Addiko banke, sudjelovali su i u izradi jedinstvene vjetrenjače.

- Učenici su sudjelovali u simpatičnom kvizu u vrijeme kojeg su bilježili ključne riječi na području dječjih prava, nakon čega su ih izrezivali od kartona te ih otiskivali na ‘‘Vjetrenjaču dječjih prava‘‘, koja će, kao svojevrsni spomenik, biti postavljena ispred Dokkice kako bi ju mogli vidjeti svi prolaznici, a podsjećat će na važnost poštovanja dječjih prava - rekla Maja Varga, suradnica u promociji programskih aktivnosti Dokkice.

U sklopu akcije proveden je i Natječaj za kratki jednominutni video o temi dječjih prava, na koji su se prijavile spomenute osnovne škole, kao i OŠ Miroslava Krleže Čepin, a od devet pristiglih uradaka, izabrana su tri najbolja čijim su autorima jučer dodijeljene nagrade i priznanja.

- Ono što smo također istaknuli u druženju s djecom je da se uz svako pravo koja imaju, veže i određena odgovornost. Primjerice, ako imaju pravo na obrazovanje, to bi značilo da djeca moraju odgovorno ispuniti svoje školske obveze - istaknula je Varga.
D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike