Novosti
JEDINSTVENA POLICA OSIGURANJA

Do 75 tisuća kuna zbog naleta vozilom na divljač
Objavljeno 20. studenog, 2018.
U Osječko-baranjskoj županiji lani je bilo više od 300 naleta vozilom na divljač

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez krajem ljeta su potpisali sporazum o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja, vrijednoj 12,5 milijuna kuna, što znači da vozači sada mogu puno lakše doći do novca od odštete u slučaju naleta vozilom na divljač, a lovačka društva više neće biti u dugovima.

Podjela iznosa
U Hrvatskoj se prošle godine dogodilo 3789 naleta vozila na divljač, a veliki broj otpada na pet slavonskih županija. U jednoj takvoj nesreći, koja se zbila krajem kolovoza nedaleko od Đakova, poginuo je taksist. No osnovni preduvjet za isplatu odštete kod takvih prometnih nesreća je da vozač nije pri tome počinio bilo koji prometni prekršaj, odnosno da nije vozio prebrzo, nije imao alkohola ili droga u krvi i slično. U Hrvatskoj ima oko 62 tisuće lovaca u 1084 lovačka društva koja pokrivaju 5,4 milijuna hektara površina. Na tim područjima 76 posto su zajednička lovišta, a 34 državna.

- Polica koja je potpisana izuzetno je kvalitetna s visinom odštete za pojedinačne slučajeve do 75.000 kuna. Potpisan je ugovor za vremenski okvir od 1. travnja do 31. prosinca ove godine, s tim da lovci moraju skupiti još pet milijuna kuna, polica osiguranja zapravo će iznositi 24,5 milijuna kuna, a osiguranje isplaćuje štetu u iznosu do 54 milijuna kuna. Hrvatski lovački savez tih je potrebnih pet milijuna kuna podijelio na županije prema broju nesreća koje se događaju na pojedinim područjima. Osječko-baranjska županija nalazi se na trećem mjestu s 304 naleta na divljač prošle godine i mora prikupiti 450.000 kuna - kaže Zlatko Stolnik, predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije.

Kako pojašnjava, lovačka društva potreban će iznos platiti prema površini lovišta, no trenutno ima lovačkih udruga koje imaju osiguranje u tijeku, pa oni za sada neće sudjelovati u uplati, a iznos se dijeli na one koji osiguranje za sada nemaju.

- U Osječko-baranjskoj županiji ima 85 zajedničkih lovišta i isto toliko lovozakupnika, na 303.000 hektara. Po hektaru se plaća 2,60 kuna. Društva su potpisala ugovore s Hrvatskim lovačkim savezom, kojem će se novac uplatiti, pa će oni dalje to prosllijediti osiguranju koje izrađuje policu. Bitno je naglasiti da će svaka lovačka udruga dobiti 50 posto od uplaćenih sredstava, tako da će ih zapravo to stajati 1,30 lipa po hektaru. Za sljedeću godinu očekujem da se sve lovačke udruge uključe u ovaj projekt, pa bi cijena bila još niža. Postoji i posebna polica od 1,5 milijuna kuna iz koje se isplaćuju sredstva u slučaju da netko nakon naleta na divljač ostane invalid ili pogine - dodaje Zlatko Stolnik. Ističe da lovci u Osječko-baranjskoj županiji imaju izuzetno dobru suradnju sa Županijom u smislu razvoja lovstva. U Županiji se svake godine raspisuju natječaji za potpore u lovstvu, a ove ih je godine bilo deset.

Koliko su problema imala lovačka društva zbog isplata odšteta zbog naleta na divljač svjedoči to što su dizali kredite dajući pod hipoteku lovačke domove i zemljišta. Sudski postupci znali su se otezati godinama.

Dugotrajni procesi
- Zamislite na primjer, mladi čovjek kupi automobil na kredit i naleti na divljač. Ako živi na selu, automobil mu je jedina veza sa svijetom jer autobusne i druge veze s većim gradovima u Slavoniji i Baranji kao i da ne postoje. Taj vlasnik vozila podnese tužbu, a sudski proces se znao otegnuti godinama. Tada vlasnik i dalje plaća kredit za automobil, a opet nema kako otići ni na posao. To je bio veliki problem. No, bilo je i onih koji su tražili odštetu, a nisu bili u pravu. Imamo slučaj u Osječko-baranjskoj županiji gdje je obitelj smrtno stradalog mladog vozača tražila odštetu od 400.000 kuna. Međutim, utvrđeno je da je vozač imao alkohola u krvi i Lovački savez tada nije kriv za nesreću. Tako je odlučio i sud, pa je obitelj trebala platiti 40 ili 50 tisuća kuna odvjetničkih troškova. Na kraju su se obratili nama da im pomognemo platiti taj trošak - kaže predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije.

Istaknuo je da nova polica najviše ide u korist vlasnicima vozila kojih je u Hrvatskoj oko dva milijuna, a lovačka društva moći će funkcionirati bez dodatnih troškova. Jednako tako smatra da će se na taj način rasteretiti pravosudni sustav.

Sandra Lacić
PREGOVORI ZA ODŠTETE U POLJOPRIVREDI
Kako doznajemo od Zlatka Stolnika, započeti su i pregovori i u svezi sa štetama u poljoprivredi. “I sada postoje police gdje vlasnici zemljišta dobiju od države do 70 posto od premije osiguranja, a ostalih 30 bi po novom snosili lovci i Ministarstvo poljoprivrede. Nadamo se da će i taj problem biti riješen i da će se postići dogovor na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana”, kazao je Stolnik. Ispričao nam je i da i pri ovakvim štetama i sada ima nekih koji pokušavaju uzeti novac, a onda im ostanu samo dugovi koje moraju platiti odvjetnicima za njihove troškove u visini po nekoliko desetaka tisuća kuna. “Jedna osoba prijavila je lovce jer joj je divljač uništila navodni rasadnik. Međutim, dokazali smo da taj prostor godinama nije uređivan, ograda je odavno propala i sve je bilo zapušteno”, kaže Stolnik.
Postoji i posebna polica iz koje će se isplatiti odšteta ako netko u nesreći ostane invalid ili pogine
Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi