Crna kronika
PUCNJAVA U ŠEĆERANI

Seleš: Kriv sam za pucnjavu i bacanje bombe, pokušaj ubojstva nisam počinio
Objavljeno 20. studenog, 2018.
OSIJEK - Zoran Seleš (36) iz Šećerane, pokraj Belog Manastira, prema izmijenjenoj optužnici, osjeća se krivim za pucnjavu i bacanje bombi u svom mjestu 12. kolovoza prošle godine, no ne osjeća se krivim za pokušaj ubojstva susjeda i policajaca.U sudskom postupku protiv Seleša svjedočilo je 15 svjedoka te je ispitan sudski psihijatrijski vještak Ivan Požgain, a na jučerašnjoj sudskoj raspravi svjedočio je i glavni vještak za balistiku u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan vučetić" iz Zagreba. On je kao svjedok obrane trebao dati svoj nalaz i mišljenje o tome kolika je ubojita moć ručne bombe koju je Seleš bacio.

- Ubojito djelovanje ručne bombe te vrste je do 12 metara, a ranjavanje u promjeru od 30 metara. Policajci su bili u zoni ubojitog djelovanja bombe u trenutku eksplozije, međutim postoji prepreka, drveni trijem, pa se ta zona ugroze smanjuje - kazao je Mirko Zekić, balistički vještak.

Zoran Seleš u svojoj je obrani naveo da se ništa od 12. kolovoza prošle godine ne bi dogodilo da ga susjeda Marija Bermanec nije, kako tvrdi, lažno prijavila za obiteljsko nasilje te da su mu policajci u Belom Manastiru dali njegovu terapiju. Sve je počelo 11. kolovoza, kada je zapucao iz zračne puške u svom dvorištu. Noć je proveo u policijskoj postaji, odakle je pušten 12. kolovoza oko 15 sati.

- Samo što sam sjeo i izvadio svoje papire iz Popovače te rekao supruzi da skuha kavu, netko je pred kućom povikao: "Seleš!" Izišao sam i vidio policajku i policajca. Rekli su mi da su došli jer me susjeda prijavila zbog nasilja u obitelji. Moja supruga je skočila i zaključala vrata, a meni se "zamračilo". Otišao sam u sobu po pušku "papovku" i izišao pred kuću. Policajka i policajac odmah su podigli ruke u zrak. Rekao sam da sad idemo k susjedi da kaže zašto me lažno prijavila, a oni su to odbili. Ispalio sam dva hitca iz puške u zrak. Policajka i policajac počeli su trčati prema cesti, a ja sam trčao za njima i ispalio još tri hitca u zrak - iznosio je obranu Seleš. Dodao je kako je otišao u garažu i uzeo vojni ruksak, u kojem je imao oko 100 komada streljiva i ručnu bombu, te ušao u kuću, gdje je sjeo i izvukao osigurač iz bombe. Došao mu je otac i smirivao ga, jer je htio sebe i sve oko sebe raznijeti bombom.

- Ipak sam tada vratio osigurač u bombu i nazvao suprugu, koja je u međuvremenu otišla k mojim roditeljima, da se vrati skuhati kavu. Pričali smo i rekao sam joj da ću sigurno u zatvor, ali kako ću bar dobro preplašiti susjede da bar ona ima mira. Potom sam suprugu poslao djeci, a ja sam se sjetio da imam još municije na tavanu svinjca. Trčao sam prema tamo i slučajno stisnuo okidač puške pa je metak susjedi probio prozor. Da sam imao namjeru ubiti ih, imao sam za to priliku od 16 do 20 sati, dok specijalci nisu došli - prepričavao je Seleš. Kaže da mu se oko 20 sati javio policijski pregovarač, da se oko 22 sata htio predati te da je u međuvremenu namjerno pucao kroz prozor svoje kupaonice prema automobilu susjede Marije Bermanec kako bi joj napravio što više štete.

- Pregovarač Mario mi je rekao da se predam i da me nitko neće ozlijediti. Otvorio sam vrata i vidio na prsima crvene točkice, kao od dječjeg lasera. Zatvorio sam vrata i psovao: "J***m vam mater! Vi ćete mene ubiti!?" Uzeo sam bombu, izvadio osigurač, otvorio vrata i bacio ju u zrak. Udarila je o gredu nadstrešnice i pala. Bacio sam se u stan jer nisam znao gdje će pasti. Nazvao sam Marija i pitao je li tko ozlijeđen, jer nisam vidio policiju. Bio sam spreman ubiti se da je netko nastradao. Tada sam ponovno pucao u zrak. Pregovori su nastavljeni, bilo je već dva ili tri sata ujutro, a i meni i policiji bilo je dosta. Dogovoreno je da me otac dočeka i tada sam izišao iz kuće s rukama iza glave. Pušku sam prije izbacio kroz prozor kupaonice - kazao je Zoran Seleš.

Na upit svog odvjetnika, kazao je da boluje od poremećaja ličnosti i da mu je dobro kada terapiju uzima redovito, no 11. i 12. kolovoza lani nije ju uzeo. Ispričao se sutkinji i pokajao zbog svega što je učinio. Kazao je i da je bombe već bacao za Novu godinu u Baranji, u tri navrata.

Sandra Lacić
Zatvorio sam vrata i psovao: “J***m vam mater! Vi ćete mene ubiti!?” Izvadio sam osigurač bombe i bacio ju...
bolestan
IMA POREMEĆAJ LIČNOSTI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike