Ekonomija
ADMIRAL MARKETS

Dok cijena nafte pada, cijena plina vrtoglavo raste
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Na tržištu energenata trenutno se događa nešto interesantno – cijena nafte neprekidno pada već mjesec i pol dana, dok cijena prirodnog plina u istom razdoblju vrtoglavo raste. Na platformama Admiral Marketsa cijena CFD-a na barel BRENT nafte trenutno iznosi 67,11 dolara, što je čak za 22 % ispod razine s početka listopada, dok je cijena prirodnog plina na američkom tržištu u istom razdoblju porasla za čak 43 %. Navode to između ostalog u svojoj najnovijoj analizi analitičari Admiral Marketsa pitajući se i zašto cijena nafte pada.
- Uzroke pada treba tražiti u prethodnom rastu. U posljednje tri godine cijena crnog zlata porasla je s 30 dolara po barelu na 87 dolara, iako se potražnja nije značajnije povećala. Posljednji val rasta cijene u rujnu bio je izazvan Trumpovim prijetnjama novim sankcijama Iranu, no na kraju se ispostavilo da to neće prouzročiti veću nestašicu na globalnom tržištu, stoga su sudionici na tržištu financijskih izvedenica počeli prodavati ugovore vezane uz cijenu nafte. Osim toga, OPEC i dalje ima problema u kontroliranju proizvodnje svojih članica. Mnoge zemlje proizvode više nafte nego što je bilo dogovoreno. To kratkoročno može pomoći zemlji ostvariti veće prihode, no ako svi to rade, na tržištu se pojavi previše nafte pa cijena pada - navode iz Admirala i pojašnjavaju zašto cijena plina raste.
- U SAD-u, koji je najveći potrošač plina na svijetu, u vremenskim prognozama najavljuje se brži dolazak zime nego što je bilo očekivano. To znači da će se milijuni kuća, stanova i poslovnih objekata početi grijati ranije nego lani, što će značajno povećati potražnju za plinom. Spletom okolnosti u istom trenutku nekoliko nuklearnih elektrana trenutno nije u pogonu zbog remonta, što znači da se velika količina plina troši i za proizvodnju električne energije u elektranama na plin. To je dovelo do pada zaliha plina u SAD-u na najnižu razinu u posljednjih 10-ak godina. Špekulanti s Wall Streeta zaključili su da bi moglo doći do nestašice plina, a u takvoj situaciji su ga distributeri spremni platiti suhim zlatom. Stoga su masovno počeli kupovati financijske ugovore vezane za prirodni plin i digli cijenu tog energenta na najvišu razinu od 2014. - navode iz Admirala.
Kada je u pitanju prirodni plin, analitičari Admirala smatraju da ponestaje prostora za rast te da je jaka i duga zima već ukalkulirana u trenutnu cijenu i špekulanti će u idućim mjesecima početi prodavati ugovore koje su kupovali tijekom jeseni. To bi moglo prouzročiti pad cijene. Kod nafte je kratkoročno moguć novi porast cijene. Z.Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike