Kultura
14. SUSRET GRAD - TO STE VI, POSVEĆEN SINIŠI GLAVAŠEVIĆU

Nastup u gradu najsvjetilijih imena hrvatske medijske humanosti
Objavljeno 20. studenog, 2018.
VUKOVAR - Četrnaesti susret Grad - to ste vi, posvećen književniku, novinaru i uredniku Hrvatskoga radija Vukovar, Siniši Glavaševiću (Vukovar, 4. studenoga 1960. - Ovčara, 20. studenoga 1991.), održava se u Gradskoj knjižnici u Vukovaru, u utorak, 20. studenoga, s početkom u 18 sati.
Program će ugostiti četiri sudionika, od kojih je prvi Zoltan Kabok, ratni televizijski izvjestitelj s brojnih užarenih čvorišta našeg bližeg i ne tako dalekog svijeta. No, započeo je ratno izvješćivanje upravo u Domovinskom ratu, pa će njegov nastup u gradu najsvjetilijih imena hrvatske medijske humanosti: Branimira (Vukovar, 22. lipnja 1950. - Ovčara, 20. studenoga 1991.) i Zvezdane Polovina, Vesne Vuković, Alenke Mirković, Josipa Esterajhera, Mirjane Hrpka te genija humanizma Siniše Glavaševića - biti simboličan i svečani čin posvete.
Predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, na čelu je najstarije hrvatske književničke institucije, i značaj toga više od stotinu godina starog književničkog svijeta - njegovim će se nastupom pokloniti Glavaševićevoj zauvječnoj emisiji - emisiji koju njegov tekst dobrote nastavlja svakim svojim retkom!


Dopredsjednik DHK i predsjednik najstarijeg dislociranog ogranka DHK, onoga slavonsko-baranjsko-srijemskog, pjesnik, romanopisac, kritičar i esejist Mirko Ćurić, svojim će nastupom Glavaševića pozdraviti iz iskustva i vlastitog ratnog pisanja, kao i opisom književnosti koja je u najbližem istočnohrvatskom prostoru - nastavila, zlu usprkos.
Goran Rem, praktičar je, teoretičar i povjesničar ratnog pisma, autor je znanstvene monografije Slavonsko ratno pismo iz 1997., godine u kojoj je identifikacijom ustanovljeno da je Glavašević ubijen na Ovčari, pa je cijela monografija tada posvećena fantastičnom afirmativnom Ja iz Glavaševićevih priča, a posvetu je obnovio i 2010., u antologiji slavonskog ratnog pisma Poetika buke. U Vukovaru je 2011., a ove jeseni u Zavodu HAZU, održao dijelove predavanja o Glavaševićevom autentičnom pismu neohumanizma. N.Vek.
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike