Mozaik
EUROPSKO NATJECANJE U SLASTIČARSTVU

Ivankovčanka Irena Bunčić osvojila slatko europsko zlato
Objavljeno 20. studenog, 2018.

U Leeuwardenu u Nizozemskoj održana je godišnja konferencija Europskog udruženja ugostiteljsko-turističkih škola (European Assocation of Hotel and Tourism Schools, AEHT), u čijem je članstvu više od 300 ugostiteljskih i turističkih škola iz cijele Europe.


Srednju strukovnu školu Vinkovci i Hrvatsku predstavljala je učenica četvrtog razreda Srednje strukovne škole Irena Bunčić iz Ivankova u disciplini Slastičarstvo, gdje su se natjecala 34 učenika, tj. 17 timova iz 15 europskih zemalja. Irena je bila jedina učenica iz Hrvatske u slastičarstvu i natjecala se u timu s Ceesom Lustom, učenikom iz Akersloota, mjesta u Nizozemskoj. Timskim radom osvojili su zlatnu medalju s velikom prednošću ispred drugih natjecatelja.


Prvog dana natjecanja prosudbeno povjerenstvo formira timove spajajući učenike iz različitih zemalja i s različitih govornih područja. Tada timovi imaju 90 minuta da zajednički (na engleskom jeziku) osmisle slasticu s obaveznim zadanim elementima, napišu recepturu, a drugog dana rade prema toj recepturi. Za praktičan rad imaju dva sata, a ovogodišnja tema bila je izraditi četiri jednaka deserta i poslužiti ih na četiri tanjura, koja će sadržavati: biskvit, dvije različite kreme, dva različita pripravka od jabuka i hrskavi dio. Ove su godine natjecatelji imali još jedan izazov, jer su tek prije samog natjecanja saznali dodatne namirnice za desert.


Za natjecanje se Irena pripremala od početka rujna, a pripremala ju je Ružica Šošić, nastavnica slastičarstva iz Srednje strukovne škole Vinkovci.


- Još jednom smo na ovako prestižnom natjecanju za učenike ugostiteljskih i turističkih škola svoju školu, grad i zemlju dostojno predstavili i dokazali da za uspjeh nisu presudni uvijek novac i savršeni uvjeti, nego želja, volja i naporan rad. Ponosni smo što smo ovu vrijednu medalju donijeli u Vinkovce i Slavoniju te još jednom dokazali da se predan rad i upornost uvijek na kraju isplate - rekla je Ružica Šošić.
Irena i Cees došli su na natjecanje dobro pripremljeni i bez teškoća se dogovorili što i kako će raditi. Njihov timski rad bio je besprijekoran, što je rezultiralo i osvajanjem zlatne medalje. M.Kokaj
Možda ste propustili...

PROLJETNI SAJAM PČELA I PČELINJIH PROIZVODA

Medni, cvjetni i dječji sajmeni dan u Slatini

SAMO SA SNIMKAMA PRIJE KOBNE NESREĆE

U prosincu u kinima dokumentarac o Schumiju

FANOVI "IGRE PRIJESTOLJA"

Peticija za ponovno snimanje sezone

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON DESET GODINA STANKE

Jessica Alba ponovo glumi, i to na TV-u

2

MANIFESTACIJA U VINKOVCIMA OD 31. SVIBNJA DO 2. LIPNJA

Manifestacija "Rimski dani" predstavljena u osječkom TC-u Portanova

3

PRVENSTVO HRVATSKE I MEĐUNARODNI KUP

Sjajne virovitičke mažoretkinje ponovno osvojile naslov državnih prvakinja