Novosti
POVIJEST

Osječki učenici snimili film o žrtvi Vukovara
Objavljeno 18. studenog, 2018.
Počast žrtvama Vukovara učenici i nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole odaju svake godine - lani su to učinili uz gostovanje preživjelih logoraša s Ovčare, a sada su teške godine hrvatske povijesti uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara prikazali kroz film. Prije paljenja svijeća u Vukovarskoj ulici, u subotu se u školi gledao film "Žrtvama za slobodnu Hrvatsku", koji su snimili učenici povijesne skupine zajedno s profesoricom povijesti Jelicom Kordić i školskom knjižničarkom profesoricom Ksenijom Kesegi-Krstin. Film je nastao kao rezultat rada učenika na projektu suradnje s vukovarskim braniteljima, sniman je na izvornim lokacijama u Vukovaru i Ovčari, a obuhvatio je i istraživanja beletrističkih i povijesnih tekstova - kaže profesorica Kordić. Film je podijeljen u tri dijela.
- Prvi dio odnosi se na razdoblje prije rata, drugi na ratno vrijeme i stradavanja gdje su sjećanja na ratne strahote ispričali vukovarski branitelji i zarobljenici srpskih logora, kao i stanovnici Vukovara. Treći opisuje Vukovar poslije rata. Naglasak je postavljen na Ovčaru i memorijalno groblje - objašnjava prof. Kordić. Film sadrži i intervjue sa sudionicima bitke za Vukovar, kao i njihove privatne fotografije. J.Pejaković
MEDIJSKI ODGOJ
Pripremajući se za film, školska knjižničarka Kesegi-Krstin upoznala je učenike s autorskim pravima i parafraziranjem, pa je film, osim povijesne note, imao i edukativnu. "Kroz stvaranje filma, učenici su morali pročitati djela koja prikazuju sve činjenice o borbi Vukovara za opstanak. Rad na snimanju filma tako nije bio samo prilika da učenike detaljnije upoznamo sa stradavanjima koja su se dogodila u Vukovaru, nego je projekt snimanja filma bio idealna prilika za korelaciju nastavnih sadržaja iz povijesti i knjižnično-informacijskog i medijskog odgoja i obrazovanja", kazala je Kesegin-Krstin.