Novosti
VIKTOR ORBAN STIŽE U NAŠU ZEMLJU U PROSINCU

Mađarska ukinula blokadu za ulazak Hrvatske u OECD, Slovenija još nije
Objavljeno 19. studenog, 2018.

Premijer Andrej Plenković u subotu je u Zagrebu potvrdio da je Mađarska prije mjesec dana ukinula blokadu za hrvatski ulazak u Organizaciju za europsku suradnju i razvoj (OECD).


Mađarska je proteklih godinu dana blokirala ulazak Hrvatske u OECD, tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke UN-ova arbitražnog suda (UNCITRAL) koji je ustvrdio da nema dovoljno dokaza da su ugovori sklopljeni 2009. s MOL-om godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti. Plenković je novinarima kazao da se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zadnji put sastao i razgovarao prije desetak dana. "Mađarski premijer doći će na sastanak premijera Srednjoeuropske inicijative, koji organiziram 3. i 4. prosinca, kad zaokružujem naše jednogodišnje predsjedanje ovom inicijativom. U svakom slučaju želim unaprijediti odnose s Mađarskom, to je nama važna susjedna zemlja i mislim da bez obzira na niz otvorenih pitanja uvijek moramo nalaziti teme koje nas povezuju", kazao je Plenković. On je dodao da je Ina-Mol jedina tema koja je zakomplicirala odnose Hrvatske i Mađarske, što traje više od deset godina, i o kojoj se vode razgovori na više kanala, od pravosudnih i arbitražnih, pa do političkih razgovora. Mi imamo našu strategiju i cilj, i na tome radimo, kazao je Plenković, govoreći o problemima u vezi s Ina-MOL-om.


Da Mađarska podržava ulazak Hrvatske u OECD, objavila je šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić u intervjuu za Večernji list u subotu, što znači da je slovenska blokada ostala jedina prepreka ulasku RH u klub najrazvijenih zemalja svijeta. "Mađarska je naša susjedna i prijateljska zemlja s kojom nas veže cijeli niz povijesnih, kulturnih i drugih veza, ali su zasigurno najjače one između ljudi, a one su čvrste i bliske. Mađarska daje podršku našem ulasku u OECD", rekla je ministrica. Pojedinosti nije iznijela, ali je Hini potvrđeno da je Mađarska povukla protivljenje hrvatskom ulasku u organizaciju najrazvijenijih zemalja svijeta. Slovenija još uvijek blokira ulazak Hrvatske u OECD zbog odbijanja arbitražne presude o granici. Mađarski premijer Orban u petak je u Budimpešti najavio da će službeno posjetiti Hrvatsku početkom prosinca, objavila je agencija MTI-ja. Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Orban je rekao da mađarska vlada spor s MOL-om i dalje smatra pitanjem koje se treba riješiti unutar tvrtke, a ne pregovorima dviju vlada. "Pokušavao sam im objasniti da bi podizanje spora oko MOL-a na razinu vlada proizvelo snažniji mađarski odgovor, što može nanijeti velike štete bilateralnim odnosima," rekao je. O pravnim aspektima odnosa tvrtki moraju suditi međunarodni sudovi i Mađarska će prihvatiti njihove odluke, kazao je.


Hrvatski premijer u subotu je ponovno novinarima komentirao i Marakeški sporazum. Na pitanje novinara je li obavijestio predsjednicu o odluci da ministar Davor Božinović putuje na konferenciju o migracijama u Marakeš, premijer je odgovorio: "Obavijestio sam cijelu javnost".
Ministar Božinović dodao je da je ovo prvi put da se svjetska organizacija bavi pitanjima migracija. "Potreba za takvim dokumentom evidentna je. Koliko će trajati ti razgovori, to nitko ne zna, ali je cilj da migracije jednog dana budu sigurnije, uređenije i regularne. Ovo što sada imamo na hrvatskim granicama nisu ni sigurne, ni uređene, ni regularne migracije, i sve što može pomoći da se taj proces stavi u normalni okvir te da se poveća sigurnost, u tome treba sudjelovati", kazao je Božinović. H
36

najrazvijenijih zemalja svijeta članice su OECD-a
Možda ste propustili...