Osijek
BIVŠA PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

U slučaju OŠ “Tin Ujević” zakazale su sve službe
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Zapinjemo u rješavanju problema opravdavajući se administrativnim razlozima

Dok se čeka raspetljavanje situacije u Osnovnoj školi "Tin Ujević", u kojoj ni danas (ponedjeljak), već treći dan, učenici 5.b razreda ne idu na nastavu zbog problematičnog 12-godišnjaka, svakako se postavlja pitanje zaštite 21 učenika, koliko ih je zakinuto za redoviti nastavni program. Iako su roditelji samoinicijativno odlučili bojkotirati nastavu dok se F. K.-a s nje ne udalji, činjenica je da svi oni trebaju zaštitu, ne samo zbog potencijalnih fizičkih napada sa strane tog učenika nego i zbog propuštanja nastavnih sati, a potom i njihove nadoknade.

Sustavno maltretiranje
Bivša pravobraniteljica za djecu i zagrebačka odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko ističe da su djeca i njihovi roditelji nakon svih ispada F. K.-a zaprepašteni i u strahu te legitimno očekuju da nadležni riješe problem. S druge strane, kaže, tu je sporost i nespretnost sustava zaštite.

- Problemi se ne bi mogli predvidjeti da F. K. prije nije imao ni jedan incident, iako je vidljivo da se radi o djetetu sa zdravstvenim teškoćama, jer ima pratnju asistenta u nastavi. Međutim, prema svemu sudeći, tome nije bilo tako i problemi postupno idu od manjeg prema većem, i to uglavnom bez adekvatne zaštitne reakcije nadležnih. U međuvremenu pasivnost svijeta odraslih samo dodatno ohrabruje počinitelja, i to prema još težem ponašanju, bildajući njegove mišiće nasilja i grubosti - ocjenjuje Ljubica Matijević Vrsaljko, podsjećajući da je riječ o sustavnom maltretiranju drugih učenika, što znači da sve to skupa traje dugo i uporno. Referirajući se na to da je učenica savjetovana da ne ide sama u toalet i da joj vršnjak F. K. prijeti kako će joj škarama iskopati oči, Matijević Vrsaljko pita što se s time u vezi poduzelo na samom početku cijele priče. Škola je, kaže, prethodno već tražila da se dijete F. K. rasporedi na pohađanje nastave u posebnom razrednom odjelu, za učenike s poremećajima u ponašanju u drugoj osnovnoj školi. Duboko svjesna problema, dodaje, škola nije mogla riješiti problem jer takav razred nije predviđen za razrednu, nego za predmetnu nastavu.

Neučinkovitost sustava
- U Hrvatskoj opet zapinjemo u učinkovitom rješavanju problema, opravdavajući se vječnim administrativnim razlozima, što je mučno, zamorno i krajnje besmisleno. Da nije tragično, bilo bi smiješno do krajnjeg apsurda što je učenik otprije poznat po prijetnjama, da se seksualizirano ponaša pred drugom djecom, da djetetova majka ne surađuje i ne uviđa problem i svi su u strahu, a sve se to nije moglo riješiti izdvajanjem djeteta, koje je bilo nasilno i kada je išlo u četvrti razred, jer se posebni razredni odjel za učenike s poremećajima u ponašanju može pohađati tek od petog razreda, a trenutno u tom odjelu nema mjesta - zaključuje odvjetnica.

U sustavu zaštite prava djece, kojim se tako često hvalimo, kaže nadalje, bilo bi nekorektno prozivati samo školski sustav, to više što se pitanje kompetencije dječakove majke za odgoj djeteta propitivalo u sudskom postupku. Prijedlog za oduzimanje majci prava na stanovanje s djetetom odbijen je, a ako je to točno, kaže Matijević Vrsaljko, to znači da sud ne vidi ništa problematično u odgojnim kapacitetima dječakove majke, čak i u svjetlu činjenice da njezino dijete prijeti kako će učenike zaklati, ubosti, iskopati im oči i sl.

- Moram reći da ne razumijem ni sud, jer se sud treba brinuti o dobrobiti djeteta. Sud treba zanimati ugrožava li to dijete drugu djecu. Dakle, prosvjetni sustav nema odgovarajući razred za ovakvo dijete, sustav socijalne skrbi nema odgovarajućih mjera jer o tome odluku donosi samo nadležni sud. Istovremeno škola nema učinkovitih mjera jer je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno, a asistent kojeg dijete ima nije zaštitar. Tako roditeljima ostaje jedino odbijati puštati djecu u školu do rješenja situacija, a to je zapravo protupravan izbor, jer su roditelji dužni slati djecu u školu - dodaje Matijević Vrsaljko, smatrajući da se rješenje neće naći onako kako bi bilo u uređenoj i demokratskoj državi. Propisno, preventivno, u interesu djece, povezivanjem nadležnih službi i sve to - žurno!

- Što mi uza sve opisano postupanje nadležnih možemo očekivati od naše djece u budućnosti ako se mjesecima i tjednima oklijeva - pita se naposljetku naša sugovornica.

Marija Mihelić
21

učenik 5.b razreda Osnovne škole “Tin Ujević” već tri dana ne ide u školu zbog nasilnog učenika
Pravilnici iz 2003. i 2013.
Sramotno je nadležne institucije podsjećati na obveze iz Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima iz 2003., ali i Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova iz 2013.

- Postaje gadljivo moljakati i podsjećati sustav na obvezu zaštite djece i svih građana od nasilja, i to preventivno, a ne kad se već nešto dogodi. Pitam se kako nas djeca doživljavaju kad pozovu u pomoć, a mi oklijevamo - kaže Matijević Vrsaljko.
Najčitanije iz rubrike