Osijek
TRENDOVI NA OSJEČKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA

Malih stanova nema dovoljno, poslovni prostori nikad jeftiniji
Objavljeno 19. studenog, 2018.
I dok su cijene najma stanova i prodajne cijene stanova u Osijeku porasle za oko dva posto, odnosno prosječna cijena četvornog metra stana u Osijeku je u 2017. iznosila 816 eura, cijene poslovnih prostora uzalud se pokušavaju vratiti na staro. Tako agenti za nekretnine tvrde kako cijene lokala stoje ili dodatno idu prema dolje, a one postojeće i dalje se čine previsokima.

- Istina je da postoje lokali koji stoje zatvoreni jer najmodavci ne žele sniziti cijenu. No, kada se preračuna da se, primjerice, za neki lokal od 100 četvornih metara traži najamnina od 5000 kuna, onda vidite da je cijena najma kvadrata samo 50 kuna ili oko šest i pol eura. Nekada su se lokali u centru bez problema iznajmljivali po cijeni od 10 eura za četvorni metar. Prodajne cijene četvornog metra lokala u centru bile su oko 900 ili tisuću eura. Danas imamo situaciju da se, primjerice, bivša pizzeria Gondola od 168 četvornih metara prodaje za 150 tisuća eura i ne može naći kupca. Što reći ako znamo da se uhodani poslovni prostor u Radićevoj ulici od 41 četvornog metra u kojemu je bila trgovina cipela prodao tek kada su mu cijenu spustili na 25 tisuća eura. Nekada je najam tog lokala bio oko 3000 kuna, a zadnja najamnina mu je sada bila pala na 700 kuna - priča Marijan Matijević iz agencije “Ljubek Matijević”.

Agenti ponovo naglašavaju kako su glavni problem poslovnih prostora trgovački centri, pa je u centru grada moguća tek zlatarska i ugostiteljska djelatnost.

- Ništa bolje nije ni s gradskim i državnim lokalima. Iako oni nude još niže cijene od privatnika, i ti se lokali teško iznajmljuju, a najgore što može biti je da lokal stoji prazan jer onda su troškovi nužnih režija vaši. Ono što u Osijeku u ovom trenutku najbolje prolazi su mali stanovi. Njih u ovom trenutku nema dovoljno. Znači, mali stan u centru grada, na Sjenjaku ili Vijencu Ivana Meštrovića proda se odmah. Istovremeno, primjerice, veliki stari stan na Trgu Ante Starčevića teško nalazi kupca i trenutačno mu je cijena oko 800 eura po četvronom metru. To se može činiti jeftinim, ali većinom je riječ o stanovima kojima je nužno renoviranje. Renoviranje takvog stana računa se 400 eura po kvadratu, a kako je riječ o velikim stanovima u zgradama s malo stanara i cijene pričuva su prilično velike pa te nekretnine više nisu zanimljive - upozorava Matijević. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike