Ekonomija
IZMJENE ZAKONA O RAČUNOVODSTVU

Računovođe će i dalje moći raditi bez licence
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Početak obveze licenciranja računovođa predviđen je za 2018., no rok je bio produžen na 1. siječnja 2019.

Ministarstvo financija provodi javno savjetovanje o prijedlogu izmjena Zakona o računovodstvu, kojima bi se, uz ostalo, ukinula obveza licenciranja računovođa, za koju je bilo predviđeno da stupi na snagu s početkom iduće godine. Obveza licenciranja računovođa bila je uvedena Zakonom o računovodstvu 2015., a prvo je bilo planirano da se ta odredba počne primjenjivati s 2018. godinom, no izmjenama Zakona iz 2016. rok za stupanje na snagu te odredbe produžen je na 1. siječanja 2019.
Uvođenje odredbe izazvalo je negodovanje računovodstvene struke i poslovnih udruga, koje su tražile njezino ukidanje, a Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) početkom kolovoza 2017. pokrenula je i peticiju protiv licenciranja. Svi su oni upozoravali kako je to dodatno administriranje, da nosi dodatno materijalno i vremensko opterećenje te da bi rezultiralo rastom cijena. Prema procjenama koje je iznijela Hrvatska udruga poslodavaca, obveza licenciranja tvrtke bi stajala 400 milijuna kuna. Stoga je Ministarstvo bilo osnovalo radnu skupinu s ciljem analize tržišta računovodstvenih usluga, usporedbe s ostalim državama članicama EU-a te prijedloga rješenja.
"Većina sudionika izrazila je stav da ne smatra opravdanim i korisnim licenciranje pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju funkciju i poslove računovodstva", podsjeća se i u obrazloženju zakonskih izmjena koje su u javnoj raspravi.
Dodaje se da je Ministarstvo gospodarstva upozorilo na relevantne činjenice u vezi s tzv. licenciranjem računovođa u kontekstu nastavka regulatorne reforme tržišta profesionalnih i poslovnih usluga. Ministarstvo financija u obrazloženju izmjena podsjeća i da je prema OECD-ovoj metodologiji Product Market Regulation (PMR) Hrvatska (mjereno 2013.) najrestriktivnije regulirano gospodarstvo unutar EU-a, a licenciranje bi dodatno povećalo restriktivnost.
Izmjenama se Zakon usklađuje i s nekim drugim zakonima, primjerice, sa Zakonom o reviziji i Zakonom o upravljanju državnom imovinom. Tako se i Zakonom o računovodstvu propisuje da se subjektima od javnog interesa smatraju poduzetnici koji samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim društvima tijekom poslovne godine ispune jedan od dva uvjeta - zapošljavaju više od 5000 radnika tijekom godine ili imaju aktivu veću od pet milijardi kuna na posljednji dan poslovne godine. Također, odredbe tog zakona usklađuju se sa Zakonom o upravljanju državnom imovina, koji više ne navodi podjelu trgovačkih društava i pravnih osoba na one od strateškog i one od posebnog interesa za RH i u skladu s tim odgovarajućih Vladinih odluka, koje je i sama Vlada početkom kolovoza zamijenila novom odlukom o pravnim osobama od posebnog interesa za RH. Predloženim se izmjenama Zakona uređuje i ovlast Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) glede nadzora financijskih obveza sastavljanja financijskih informacija i sl.Hina

Administrativno rasterećenje poduzetnika
EK je Hrvatsku upozoravala na prereguliranost tržišta usluga, ističući i problem zakonskog licenciranja računovođa kao primjer u prilog prekomjernoj regulaciji tržišta. Uz to, izmjenama Zakona o računovodstvu omogućuje se poduzetnicima da isprave koje čuvaju u pisanom obliku mogu pretvoriti u elektronički format radi njihova čuvanja. Time bi se poduzetnicima omogućilo pretvaranje papirnatih knjigovodstvenih isprava u elektroničke isprave, objašnjavaju iz Ministarstva financija, uz napomenu da se time administrativno rasterećuju poduzetnici.
Prema procjenama koje je iznijela Hrvatska udruga poslodavaca, obveza licenciranja tvrtke bi stajala 400 milijuna kuna, jer to nosi dodatno materijalno opterećenje, a to bi rezultiralo i rastom cijena
Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike