Novosti
KOD SPOMEN KRIŽA HRVATSKIH BRANITELJA U LOVASU

Predsjednica odala počast žrtvama iz Lovasa i Opatovca
Objavljeno 17. studenog, 2018.

LOVAS - Paljenjem svijeće kod Spomen križa hrvatskih branitelja u Lovasur, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odala je počast žrtvama iz Lovasa i Opatovca stradalim tijekom Domovinskog rata.

- Predsjednica Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović svojim dolaskom učinila nam je veliku čast, a posebnu zahvalu upućujemo u ime obitelji žrtava. Znamo kako je Lovas  stradao u Domovinskom ratu, danas je i za nas poseban datum. Lovas suosjeća s velikom žrtvom Vukovara jer smo i sami dijelili sličnu sudbinu. Puno smo ljudi izgubili, puno je rana i tuge, naročito u ovim danima. Stoga smo pozvali predsjednicu, ona se odazvala i pred Spomen križem hrvatskih branitelja zapalila svijeću i molila s nama. To nam zaista puno znači, rekla je Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

Lovas i Opatovac podnijeli su ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu, u Lovasu je, nažalost, i druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 68 žrtava. Dana 18. listopada 1991. godine skupina u kojoj je bio 51 lovaski Hrvat prisilno je, a nakon cjelodnevnoga mučenja i zlostavljanja koje su nad njima provodili pripadnici Jugoslavenske vojske i četnika, odvedena na „čišćenje“ minskog polja u selu. Samo u tom okrutnom zločinu je ubijena 21 osoba, a 14 osoba je ranjeno.

I danas, 27 godina nakon početka stradanja, jedna osoba se vodi kao nestala. Najviše boli činjenica da za počinjene ratne zločine još nitko nije odgovarao.Mario Kokaj

Možda ste propustili...