Osijek
MLADI PEKARI U POSJETU VODENICI

Učili kako na stari način nastaje brašno
Objavljeno 17. studenog, 2018.
Odličan spoj teorije i prakse dobili su jučer prijepodne učenici Obrtničke škole, kojima su Borka i Stanislav Davidović iz udruge Vodenica predstavili stari mlinarski zanat. Riječ je o Roberti, Anđelki, Mateju i Davoru, četvero mladih pekara, koji su ove školske godine tek upisali taj zanat pa su na vodenici gledali kako se žitarice melju i kako od njih nastaje brašno koje su potom prosijavali te naposljetku kušali "vodenički kruh" koji spaja bijelo brašno i pšenicu. Cijelu ideju za ovakvu terensku nastavu potpisuje Željka Korpar, profesorica koja predaje stručnu teorijsku nastavu za zanimanje pekar u Obrtničkoj školi.

- Nažalost, naših učenika nema puno: u prvom razredu ih je petero, u drugom osmero, a u trećem samo troje. Dakle, ovakvim akcijama želimo popularizirati pekarsko zanimanje, pa se posjet osječkoj vodenici odlično uklopio u naš program, jer oni upravo uče o načinima mljevenja žitarica, pa su dobili uvid kako se to radi na starinski način. Također, ovime ih želimo potaknuti na razvijanje nekih novih, ekoloških proizvoda, ako se jednoga dana odluče otisnuti u poduzetničke vode - ističe profesorica Korpar, naglašavajući kako je ovo tek početak suradnje s vodenicom, u koju će uskoro dovoditi i iskusnije pekare iz trećeg razreda.

Dok su se Roberta, Anđelka, Matej i Davor divili mlinu, profesorica Korpar objasnila je kako zainteresiranost za pekarstvo godinama jenjava pa se samo ovakvim akcijama može suzbiti negativan trend, dok uvelike pomažu i nove izdašne stipendije Ministarstva gospodarstva za obrtnička zanimanja, preko kojih učenik može ostvariti 9000 kuna godišnje. M. Mandić
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike