Regija
U VUKOVARU PRVA PROMOCIJA STRIP-ALBUMA "VUKOVAR: HAŠ"

Istina o Domovinskom
ratu kroz umjetnost i strip
ostaje zauvijek ispisana
Objavljeno 16. studenog, 2018.
VUKOVAR

- Minutom šutnje na početku rekli smo sve - s nama su. Onih kojih više nema želimo se sjećati svaki dan i svake godine, kao da su tu. Ima jedna stara izreka koja kaže da čovjek ne umire onda kada umre; umire onda kada ga se više nikada nitko ne sjeti - kazao je to Nenad Barinić u Ružičkinoj kući u Vukovaru na prvoj promociji njegova strip-albuma pod nazivom "Vukovar: Haš". Strip je to koji je Barinić, poznati hrvatski strip-crtač, tematski posvetio svom najboljem, neprežaljenom prijatelju iz mladosti, vinkovačkom rockeru i vukovarskom branitelju Mladenu Čupiću, zvanom Haš, a čije je ime i danas na popisu nestalih u ratnom paklu Vukovara 1991. godine.


Strip na 132 stranice, kroz crteže i tekst, donosi priču o predratnom vremenu u Vinkovcima, kao i priču o obrani Vukovara od agresije, a svaki je detalj nastajao kroz dugotrojno istraživanje činjenica i dokumentaristički pristup, sa stvarnim lokacijama i stvarnim likovima. Postavljena je i izložba originalnih strip-tabli, kao i fotografija Mladena Ćupića sa suborcima ili predratnim prijateljima, ali i jedan poseban eksponat - Hašev rockerski prsluk koji je godinama, igrom slučaja, u ormaru (sa)čuvao Krunoslav Kuljašević - Čoki. U tjednu posebno emotivnom za Vukovarce, kako je to rekla ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić, taj je događaj okupio brojnu publiku ne samo iz Vukovara već i drugih mjesta Slavonije, pa i iz inozemstva. Svi oni u tišini su slušali Barinićevo izlaganje o stripu koji je nastajao dvije godine, iako je ideja sezala još od 1992. kada je, kako je kazao autor, postalo jasno da se Haš iz Vukovara nije vratio.

- Mladen Čupić vodi se među nestalim ranjenicima iz vukovarske bolnice, pretpostavlja se da su i oni odvedeni i ubijeni na području Ovčare - kazao je Nenad Barinić u potresnom izlaganju. Njegov je strip, osim svjedočanstva o vremenu i ljudima, istodobno i apel "na one koji znaju gdje su kosti naših najdražih."

- Kroz ovaj strip ispunio sam ono što sam želio kao strip-crtač, ali kao prijatelj znam da još uvijek nisam našao gdje leže Haševi posmrtni ostaci... želja mi je da se ova tužna misija završi - zaključio je Barinić.
Dok su mnogi na promociji željeli svoj primjerak stripa, izložbu originalnih strip-tabli iz albuma "Vukovar: Haš" otvorio je vukovarski dogradonačenik Marijan Pavliček rekavši "da kroz umjetnost i strip istina o Domovinskom ratu ostaje zauvijek ispisana." Sanja Butigan
Čupić se vodi među nestalim ranjenicima iz bolnice, pretpostavlja se da su odvedeni i ubijeni na Ovčari
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli