Svijet
NEVIĐENA KRIZA U BRITANIJI ZBOG BREXITA

May idući tjedan bivša premijerka?
Objavljeno 17. studenog, 2018.
Glasanje o povjerenju premijerki Theresi May održat će se sljedeći tjedan, objavio je u petak Daily Telegraph, dodajući da će se 48 pisama potrebnih da se pokrene glasanje o povjerenju sakupiti u petak tijekom dana. Ranije je agencija Reuters javila, pozivajući se na jedan izvor koji naziva vjerodostojnim, da je 48 pisama konzervativnih zastupnika, koliko je potrebno da se pokrene glasovanje o povjerenju, već skupljeno. Povjerenje premijerki stavlja se na kušnju ako to zatraži 15 posto zastupnika vladajuće stranke, odnosno u ovom slučaju njih 48. Zahtjevi se podnose u obliku pisma tzv. odboru 1922, svojevrsnom klubu zastupnika konzervativaca u parlamentu. Vjerojatno će se glasanje o povjerenju održati u utorak, dodaje Daily Telegraph.


U međuvremenu, britanska premijerka nastavlja promovirati svoj sporazum o brexitu, dok ministar okoliša Michael Gove navodno razmišlja o ostavci, javlja BBC u petak. BBC-jeva politička urednica Laura Kuenssberg izjavila je kako je čula da je Gove odbio premijerkinu ponudu da ga imenuje ministrom za brexit, jer mu May ne bi dopustila ponovno pregovaranje o tom sporazumu.
Dominic Raab podnio je u četvrtak ostavku na dužnost ministra za brexit zbog "kobnih nedostataka". May je izjavila za radio LBS, na kojem je gostovala u petak i odgovarala na pitanja slušatelja, kako smatra da je to "zaista najbolji sporazum za Britaniju". Premijerka je suočena s protivljenjem u cijelom političkom spektru, a jedan od zastupnika iz njezine stranke, Mark Francois, rekao je da je sporazum bio "mrtav po dolasku" te da nikada neće dobiti potporu zastupnika. Upitana ima li još uvijek potporu Demokratske unionističke stranke (DUP), na koju se oslanja radi većine u zastupničkom domu, kazala je kako "i dalje surađuje" sa strankom Arlene Foster.H
Možda ste propustili...

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

Najčitanije iz rubrike