Sport
OD OSIJEKA PREKO ZAGREBA DO AMERIKE

Matilda Sorić od sljedećeg ljeta
u ekipi Binghamton University
Objavljeno 16. studenog, 2018.
Mlada Osječanka u SAD odlazi studirati matematiku i igrati košarku

Binghamton University u saveznoj državi New York potpisao je ugovor s mladom osječkom košarkašicom Matildom Sorić, koja u kolovozu sljedeće godine odlazi "preko Bare", gdje će nastaviti školovanje i košarkašku karijeru.

Matilda u Ameriku ne ide iz rodnog Osijeka, nego iz Zagreba, u koji se preselila prije četiri godine. Djevojka koja je prve košarkaške korake napravila u Mursi rano je shvatila kako uspon u Osijeku neće ići očekivanom brzinom, pa je kao 14-godišnjakinja otišla u metropolu i uspješno branila boje Trešnjevke. Ove sezone igra za prvu ekipu Zagreba, ali još uvijek i za juniorski sastav Trešnjevke, uz to je i stalna članica hrvatske U-20 reprezentacije. Matildin potencijal je velik, a još je veća njezina glad za napretkom i usavršavanjem, pa je Amerika logičan izbor. Mogla je birati među 12 sveučilišta, a ona se odlučila za ugledni Binghamton University, čija ženska košarkaška ekipa igra u Prvoj diviziji sveučilišne lige.

- Odabrala je Binghamton jer je procjena kako imaju jako dobru košarkašku ekipu, a mogli bi joj pružiti i vrhunsko obrazovanje na smjeru Matematika, što je njezin izbor za fakultet - kaže Matildin otac Darko Sorić.

Ovo je bila teška godina za Matildu i njezinu obitelj, početkom ožujka oprostila se od majke Roberte, koja je stradala u prometnoj nesreći, ali je Matilda u 2018. ostvarila i jedan san. Amerika za nju jest ostvarenje snova. Ne od jučer ili preključer, nego godinama. I unatoč svim životnim nedaćama, neslomljiva duha i uvijek s osmijehom, Matilda je išla prema snu koji je od prije nekoliko dana postao stvarnost, kada je i službeno dogovorila gdje će boraviti od kolovoza 2019. Skoknula je kratko do Amerike i upoznala se s uvjetima koji je čekaju, a prvi dojmovi su odlični. I dok je ona upijala sve priče o svom novom domu, Binghamton University o Matildi je puno toga znao, jer prije nego što su je pozvali, točno su znali s kim potpisuju ugovor. Tako na službenim stranicama tog sveučilišta stoji kako je Matilda odlična učenica četvrtog razreda Sportske gimnazije u Zagrebu, s prosjekom ocjena 5,0. Navedeno je mjesto rođenja, kao i svi njezini klupski i reprezentativni uspjesi te koliko prosječno postiže poena ili ima skokova na utakmici.

- Matilda je pravi strijelac, posebice je ubojita s dalekometnog šuta - komentirala je svoju novu igračicu trenerica sveučilišne ženske košarkaške ekipe Bethann Shapiro Ord. Također je dodala:

- Ona će biti pojačanje jer dobro razumije igru, a njezino međunarodno iskustvo i košarkaška inteligencija dat će dodatnu dimenziju našoj ekipi.

Binghamton University potpisao je s četiri igračice koje sljedeće godine dolaze kao "brucošice", tri Amerikanke i 18-godišnjom Osječankom. Košarka je Matildi otvorila vrata uglednog sveučilišta, a "naknada" za igranje u sveučilišnoj ekipi bit će stipendija koja pokrive kompletnu školarinu, smještaj i hranu.

Ivana Liović
Trešnjevka matični klub
Iako je Matilda Sorić košarku počela igrati u Mursi i u osječkom je klubu mogla i trebala napraviti puno više, to se nije dogodilo. Odmah nakon osnovne škole otišla je u Zagreb i sada joj se kao matični klub vodi Trešnjevka. U osječkom ženskom košarkaškom klubu nitko to ne želi priznati, ali čini se da su, kada je o Sorićki riječ, itekako pogriješili. Davno, tek kad je počinjala igrati, bilo ju je dovoljno gledati nekoliko minuta na parketu, vidjeti njezina dva-tri poteza i bilo je jasno kako je ona ta koja odskače, bila je igračica u koju treba ulagati i kojoj treba posebna pozornost. Iako tek djevojčica, imala je neki “vic” u igri, poteze koji su je izdvajali među vršnjakinjama. No u Mursi je nisu baš “zarezivali”, a hrabra obitelj Sorić donijela je tešku, ali dobru odluku - Matilda je otišla u Zagreb, smjestila se u učenički dom, upisala Sportsku gimnaziju i stvari su sjele na svoje mjesto. Košarkaški napredak je evidentan, a svojim igrama izborila je i mjesto u mladoj reprezentaciji Hrvatske.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike