Novosti
PREMIJER PLENKOVIĆ O BRODOGRADILIŠTIMA:

Za 3. maj i Uljanik pronaći rješenje kako bi mogli funkcionirati na tržištu
Objavljeno 15. studenog, 2018.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Rijeci izjavio da je Vladin cilj pronaći održivo rješenje za brodogradilišta 3. maj i Uljanik kako bi obje kompanije mogle funkcionirati na tržišnoj osnovi.

Nakon razgovora s novom upravom Uljanika te predstavnicima radnika i sindikata 3. maja Plenković je novinarima izjavio da su na sastanku razmotrili što nova uprava poduzima kako bi pronašla način da se nastavi s izradom održivoga programa restrukturiranja cijele grupe. “Razumjeli smo određene nedoumice o tome kakva je svrhovitost ostanka zajedno u smislu Uljanika i 3. maja te da se tu donekle različiti pogledi”, rekao je Plenković. Vlada je, kazao je, učinila sve da jamstvima koja je dala početkom siječnja omogući proces izrade plana restrukturiranja i funkcioniranja cijele kompanije. To prevedeno, kazao je, znači plaće i za sve zaposlenike Uljanika i 3. maja u ovoj godini, podsjetivši također i na Vladin angažman za plaće isplaćene za srpanj i kolovoz, ali i na mogućnost za isplatu još tri minimalne plaće preko Agencije za isplatu radničkih tradžbina.

Dodao je da je Vlada, preko Ministarstva gospodarstva, u razgovorima sa zainteresiranim potencijalnim partnerima i investitorima u ta dva brodogradilišta. “Nama je cilj kao Vladi naći održivo rješenje koje će u budućnosti omogućiti objema kompanijama da funkcioniraju na tržišnoj osnovi”, rekao je Plenković te dodao da u Vladi shvaćaju značenje, i simbolično i konkretno, gospodarski, i Uljanika i 3. maja za Pulu i za Rijeku, za Primorsko-goransku i Istarsku županiju, kao i značenje hrvatske brodogradnje za proizvodnju, izvoz i pokazatelje ukupne gospodarske aktivnosti i rasta.

Na novinarski upit razmišlja li se o tome da država na neko prijelazno razdoblje uđe u Uljanik grupu, Plenković je podsjetio da je država već angažirana te da je sredinom listopada na Vladi bilo izvješće o izloženosti države glede dosadašnjih jamstava, koja su u ukupnom iznosu od 4,3 milijarde kuna. “Prema tome, država je, kako god okrenemo, i u varijanti programa restrukturiranja i u svemu onome što se radilo proteklih godina, pa i desetljeća, kroz državne potpore tu, a i kroz izloženost”, kazao je.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić izvijestio je da je u proteklih desetak dana s brodovlasnicima i radnicima pronađeno “jako puno prostora za poboljšanje ugovora i usuglašavanja naših mogućnosti i potreba brodovlasnika”.

”Svi brodovlasnici su zajedno s nama kontaktirali državne institucije i država je, kažu brodovlasnici, dala punu podršku našem programu te je vidljivo znatno povjerenje koje brodovlasnici imaju u naš program restrukturiranja”, rekao je Bulić. Kaže kako je, neformalno, dio radnika, zahvaljujući i isplati minimalca, pristao nastaviti s radom. H
ZAINTERESIRANA ČETIRI PARTNERA
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je da za Uljanik grupu i 3. maj postoji interes više aktera, ali nije htio govoriti o kome je riječ dok detalji tih ponuda ne budu “na stolu”. “Intenzivno se razgovora i pregovara. Četiri partnera vrlo su zainteresirana, i samo za 3. maj i za cijelu Uljanik grupu”, rekao je Horvat odgovarajući na novinarski upit postoji li još interes DIV grupe, koju vodi Tomislav Debeljak, i talijanskog Fincantierija. Horvat nije htio reći tko su zainteresirani, nego je samo najavio da će o detaljima govoriti “u trenutku kad imamo vjerodostojna pisma namjere na stolu”. Ministar Horvat je razgovor s čelnicima Uljanika i 3. maja, sa sindikatima i predstavnicima radnika ocijenio konstruktivnim, dodavši kako je riječ o sinergiji i jedinom rješenju koje je moguće - “opstojnost brodogradnje i u Rijeci i u Puli u jednom drukčijem modalitetu, u jednoj održivoj formi a da se na brodovima ne gubi, nego da se zaradom na brodovima daje doprinos i hrvatskom izvozu i industrijskoj proizvodnji”.
Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati