Novosti
ODBIJEN VASILJKOVIĆEV ZAHTJEV: KAZNU SMATRA NEZASLUŽENOM

Kapetan Dragan ostaje u zatvoru
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Županijski sud u Varaždinu odbio je prijedlog za uvjetnim otpustom Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, kojemu je Vrhovni sud u lipnju smanjio kaznu zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima s 15 na 13,5 godina. Vijeće varaždinskog suda zaključilo je, uzimajući u obzir podatke dobivene od Centra za dijagnostiku u Zagrebu i Kaznionice u Lepoglavi, da je prijedlog neosnovan. Sud je naveo da je "zatvorenik urednog ponašanja", ali da treba uzeti u obzir kako se radi o kratkom vremenu koje je proveo na izdržavanju kazne pa se "ne može zaključiti kako će zatvorenik funkcionirati, jer do sada nije ocijenjen te nema podataka vezano za provođenje pojedinačnog programa izvršavanja kazne." Osim toga, iz izvješća Centra za dijagnostiku proizlazi da zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela, a kaznu smatra nezasluženom, što ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena.

Na sjednici o odlučivanju o uvjetnom otpustu Vasiljković je videovezom dao suglasnost za podnošenje prijedloga te nije želio ništa dodati. Njegov opunomoćenik, kako se navodi u rješenju, isticao je da su ispunjene pretpostavke koje postavlja zakon da bi se odobrio uvjetni otpust te da je izdržao više od devet desetina kazne. Vasiljkovićev odvjetnik navodio je također da pri donošenju odluke treba imati u vidu da se odlučuje o osobi Draganu Vasiljkoviću, a ne o "kapetanu Draganu".

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Varaždinu naveo je pak da su u sudskoj praksi brojni primjeri odbijanja uvjetnog otpusta zatvorenicima koji su uspješno provodili programe na izdržavanje svojih kazni te da se u ovom slučaju radi o zatvoreniku koji prema podatcima iz spisa svoju kaznu smatra nezasluženom i izražava skepticizam prema pravosudnom tijelu RH. Smatra da zbog toga nema razloga da se odobri uvjetni otpust, ali da će vijeće donositi odluku isključivo na temelju podataka koji su sadržani u sudskim spisima, a ne na temelju podataka ili dojmova stečenih u medijima. H
Možda ste propustili...

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren