Novosti
PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG OVRŠNOG ZAKONA

Ovrhe se vraćaju u nadležnost sudova
Objavljeno 16. studenog, 2018.
Predstavljajući Prijedlog novog Ovršnog zakona u četvrtak u HUP - Regionalnom uredu Osijek državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić naglasio je kako je želja što veći krug građana upoznati s novim zakonom. "Predviđamo da će Vlada na sjednici u prosincu donijeti prvo čitanje koje zatim ide dalje u proceduru Hrvatskoga sabora. Znamo da nije riječ o socijalnom zakonu, ali on u određenom smislu uvodi vladavinu prava. Do sada se prigovaralo da su troškovi veliki i kako je procedura duga, što nastojimo znatno poboljšati", poručio je Salapić.

Načelnik Sektora za propise građanskog i trgovačkog prava Ministarstva pravosuđa Igor Vidra kazao je kako bi se prema novom zakonu ovrhe na temelju vjerodostojne isprave ponovno vratile u nadležnost sudova. Javni bilježnici tako bi u postupku sudjelovali samo kao sudski povjerenici koji bi obradili predmet, nakon čega bi sud donosio konačnu odluku. Jedna od najvažnijih značajki Prijedloga novog zakona odnosi se na administrativno rasterećenje poslodavaca. "Prema važećem zakonu, poslodavci su dužni sudjelovati u ovrsi na način da je provode na plaći, a ovim prijedlogom predlaže ih se potpuno rasteretiti te obveze. Smatramo da će poslodavci podržati prijedlog jer, uostalom, to su i sami predlagali", rekao je Vidra te dodao kako je u Nacrtu novog Ovršnog zakona korišten novi pristup kojim se nastoji centralizirati i uskladiti sustav ovrha.

Također, novim prijedlogom proširuje se krug primanja izuzetih od ovrhe, odnosno primanja koja pripadaju u kategoriju socijalnih naknada i onih primanja koje radnici primaju mimo osnovne plaće. Tako se uz postojeća, dodaju i božićnica, uskrsnica, regres, terenski dodatak, dnevnice i slično. Predlažu se nova pravila o dostavi kojima se podiže razina zaštite dužnika, uvođenje pravila o pokretanju postupka elektroničkim putem, zabrana provođenja deložacija u zimskom razdoblju, kao i izbacivanje fiducije.

Pravni savjetnik HUP - Regionalnog ureda Osijek Ivan Sarić pozdravio je novi Prijedlog zakona. ‘‘Budući da nam se najviše poslodavaca, vezano uz ovrhe na plaću svojih radnika, javlja upravo s ovog područja, htjeli smo da se prezentacija održi u Osijeku te ovim putem zahvaljujem Ministarstvu pravosuđa što nam je izašlo u susret‘‘, rekao je Sarić.D.Miklić
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje