Regija
ŠAMPIONSKE TITULE IZ DANSKE

Baranjski je golub baćo još jedanput na krovu Europe
Objavljeno 16. studenog, 2018.
Dva baranjska goluba osvojila su šampionske titule, a Adam Sović osvojio je titulu Europskog majstora uzgoja
BRANJIN VRH - Na još jednoj velikoj smotri malih životinja, održanoj u danskom gradu Herningu, na kojoj je izloženo bilo više od 28.000 primjeraka, baranjski golubari ostvarili su velik uspjeh.
Dva baranjska goluba, naime, osvojila su šampionske titule, a Adam Sović sa svojim je golubovima osvojio titulu Europskog majstora uzgoja te prestižnu nagradu Europsku zastavu pobjednika (Europa band), što je najveći do sada postignut uspjeh kako baranjskih golubara tako i baranjskog goluba baće. Članovi udruge uzgajivača malih životinja Baranja iz Branjinog Vrha (Sović - predsjednik udruge, Denis Čeh, Stjepan Bunić i Danijel Farkaš) izložili su 44 goluba, a odlične rezultate ostvarili su i oni koji nisu proglašeni šampionima.


- Naša je udruga bila članica reprezentacije Hrvatske, koja je u Danskoj izlagala ukupno 330 životinja, od čega 48 golubova, među kojima i 44 baće. Stručna komisija bila je iznimno zadovoljna baranjskim golubovima, što pokazuju rezultati. I to ne samo dvije titule europskog šampiona, koje su osvojili moj bijeli baćo i plavi u vlasništvu Denisa Čeha, već i svi ostali baranjski golubovi koje smo izložili - priča Sović, naglašavajući kako su na europskoj izložbi u Herningu izložene životinje iz 30-ak europskih država. Baranjski golubari tako su otišli još jadan korak dalje budući da je na prošloj europskoj izložbi, prije tri godine održanoj u francuskom Metzu, titulu europskog šampiona osvojio samo jedan baćo, onaj Sovićev. Uspjeh su, kaže Sović, više-manje očekivali, ali ne baš takav.


- Na 1800 kilometara dug put u Dansku, koji je zbog transporta životinja trajao 27 sati, krenuli smo svjesni da imamo odlične primjerke. Između dviju izložbi, one u Metzu i nedavno završene u Herningu, izlagali smo na domaćim izložbama i, sudeći prema procjenama domaćih sudaca, znali smo da smo napredovali. Dokaz je tome i jedna šampionska titula više nego prije tri godine i veći ukupni broj bodova za naše baranjske golubove - objašnjava Sović, napominjući kako ne žele stati već i kontinuirano napredovati.
Ponosno ističe kako je baranjski golub, kao novije uzgojeni, bio svojevrsni hit izložbe i izazvao veliki interes stručnjaka te približno 11.000 posjetitelja. Podsjetimo, baranjski golub relativno je nova vrsta, a priča oko njegova stvaranja počela je prije nekoliko godina, kada su baranjski uzgajatelji saznali da u somborskom muzeju postoji figurica baranjskog goluba koja potječe iz 10. stoljeća prije Krista. Iskopana je uz Dunav, s njegove baranjske strane, visoka 10,5 centimetara, izrađena od pečene gline, sivo-grafitne je boje, a muzeju je poklonjena još 1902. godine. Otišli su tamo, fotografirali je i počeli rad na rekonstrukciji stare vrste. Baranjskog goluba uzgojili su od tri pasmine, među kojima je i najzastupljeniji golub baranjskih volijera - king. Struka ga je pratila nekoliko godina, koliko zahtijeva procedura standardizacije, a poslije toga slijedi postupak traženja i priznavanja europskog standarda. Plodovi rada počeli su se nazirati krajem 2013. godine na Državnoj izložbi u Bjelovaru, kada su ga službeno priznale stručne službe Saveza udruga uzgajatelja malih životinja Hrvatske. Još tada Sović je isticao kako na ovom ne misle stati, najavljujući mukotrpan rad kako bi što spremniji dočekali 2015. godinu i europsku izložbu u Metzu. Najavljeno je bilo i ostvareno. Iz Metza su se vratili ponosni, a iz Herninga još ponosniji, svjesni da su u život vratili vrstu koja je postojala prije 3000 godina...
Ivica Getto
Baranjska udruga okuplja 48 članova
U ovom trenutku u Udruzi uzgajivača malih životinja Baranja, koja sjedište ima u Branjinom Vrhu, 48 je članova iz cijele Baranje. Većina ih se bavi golubarstvom, ali su u njoj i uzgajivači kunića, peradi i drugih ptica. Imaju svesrdnu potporu Grada Belog Manastira, a njihov rad pomažu još općine Petlovac i Kneževi Vinogradi.

Put u Dansku i smještaj financirao je Savez udruga uzgajivača malih životnja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike