Regija
ZAVRŠNI RADOVI NA TVORNICI DOBRE HRANE

Prva tvornica ekstrudirane hrane za ljubimce
Objavljeno 16. studenog, 2018.

VIROVITICA - U Virovitici su pri kraju radovi na Tvornici dobre hrane. Ona će se prva u Hrvatskoj uhvatiti u koštac s proizvodnjom ekstrudirane hrane za kućne ljubimce, a tvornicu grade upravo u Virovitici koju su odabrali zbog dostupnosti potrebnih sirovina prijeko potrebnih za konkurentan domaći proizvod te odlične poslovne zone grada Virovitice.

Tvornica je za gradnju pogona dobila nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 15.359.395 kuna, a sufinancirani dio iznosi 5.275.066 kuna. U provedbu projekta uključeni su i Veterinarski fakultet i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Zagrebu. Proizvodnja će početi, kao je i najavljeno, početkom prosinca, a tvrtka će u početku zaposliti najmanje desetero ljudi, no vrlo brzo namjerava se krenuti s novim zapošljavanjima. Gradnja prve hrvatske tvornice ekstrudirane hrane za kućne ljubimce u Virovitici značajan je preduvjet za razvoj lokalnog poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta, Projekt je pokrenut u lipnju prošle godine kada je Tvornica dobre hrane d.o.o. s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG –BICRO) potpisala Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za projekt Ulaganje u proizvodnju ekstrudirane hrane za kućne ljubimce. Provedba projekta sufinancirana je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. Na razini Europske unije, industrija kućnih ljubimaca u 2016. generirala je 35,5 milijardi eura prihoda. U Hrvatskoj trenutačno nema proizvodnje ovakve vrste, dok, primjerice, u susjednoj Srbiji postoji osam tvornica hrane za kućne ljubimce. Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin pojasnio je zašto je baš Virovitica bila pogodna za ovaj projekt.

- Investitori u zonama građevinsko zemljište mogu dobiti već za kunu po četvornom metru te je tako tvrtka, budući da se bavi proizvodnom djelatnošću, u startu ostvarila olakšicu od čak milijun kuna. Grad pomaže i kod ishođenja građevinskih dozvola, oslobađa od plaćanja komunalnih doprinosa u skladu s kriterijima Programa, a tu je i savjetodavna podrška Razvojne agencije VTA koja poduzetnicima pomaže u ostvarivanju raznih poticaja za nabavu nove tehnologije i unaprjeđenje poslovanja - rekao je Kirin. V.Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike