Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA TRŽNICI

Jabuka je ovom prigodom postala simbol doniranja
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Projekt “Domaća hrana za domaće ljude” omogućit će distribuciju viška hrane ljudima u potrebi

Unatoč zimskim temperaturama, ovotjedni Zeleni četvrtak uspio je ponovo privući velik broj posjetitelja na glavnu tržnicu, za što je najzaslužniji upravo simbol mudrosti i ljepote iz svijeta voća.

Naravno, riječ je o jabuci, posebice onoj iz ekološke proizvodnje, koju prakticira upravo OPG Snježana Čondić Geyer iz Višnjevca, koji je, uz ukusne rumene jabuke, svim prisutnima ponudio čaj za zagrijavanje te kolače i med za povećanje energije.

- OPG Geyer ima svojevrstan veteranski status na osječkim tržnicama jer je dobro poznat svima zbog sudjelovanja u Grupi solidarne razmjene, gdje je dokazao kako se pridržava svih ekoloških standarda - podsjetila je Ljiljana Olujić, voditeljica Zelenog četvrtka, a Stjepan Geyer otkrio je kako njegov OPG prosječno godišnje uzgoji čak tridesetak tona jabuka.

No, "svestrana" jabuka ovaj je put na glavnoj osječkoj tržnici postala i simbol doniranja, odnosno darivanja hrane za potrebite, sve zahvaljujući projektu "Domaća hrana za domaće ljude", koji se provodi u sklopu programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske.

- Cilj je ovog projekta omogućiti bolju distribuciju donirane hrane ljudima u potrebi. Važnu ulogu u tome igrat će posrednici iz Registra posrednika za doniranje hrane, koji će na žarišnim točkama prikupljati hranu koju su donirale fizičke ili pravne osobe. Svi zainteresirani tako mogu besplatno skinuti mobilnu aplikaciju, prijaviti se i navesti koju količinu žele donirati. Hranu tada na tržnicu mogu dostaviti svakog četvrtka, nakon čega će posrednici dobiti obavijest i donacije distribuirati potrebitima - objasnila je Renata Čepo, voditeljica ovog projekta vrijednog 263.600 eura, kojemu će žarišne točke biti na glavnoj i donjogradskoj tržnici, a istodobno će se ta akcija provoditi i u Pečuhu.
M. Mandić
Na glavnoj tržnici nude sve namirnice za obranu od bolesti
Usporedno sa Zelenim četvrtkom, glavna tržnica nastavila je raditi punom parom, a najtraženije su bile upravo zdrave namirnice koje mogu pomoći u obrani protiv prehlada i viroza. Tako se uz limune, od 20 kuna za kilogram, mandarine, od 6 do 10 kn/kg, te kruške od 15 kn/kg, mogao pronaći i med kojemu se cijena, ovisno o kvaliteti, kretala između 30 i 45 kuna po teglici. Također, od prehlade su se Osječani štitili i mladim lukom, koji je po vezici koštao 5 kuna, češnjakom od 4 kune po komadu ili 30 kn/kg, te peršinom (20 kn/kg) i mrkvom (10 kn kg), koji mogu savršeno poslužiti za povrtne juhe.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike