Svijet
TUSK VEĆ ZAKAZAO IZVANREDNI SUMMIT O BREXITU, ALI...

Ministri jedan za drugim podnose ostavke, Theresa May ostaje bez podrške
Objavljeno 16. studenog, 2018.

Britanska premijerka Theresa May dobila je težak udarac u četvrtak kada je nekoliko ministara izišlo iz njezine vlade zbog nacrta sporazuma o brexitu za koji pokušava dobiti potporu svoje stranke, parlamenta i zemlje.

Samo nešto više od 12 sati nakon što je May objavila da je njezina vlada pristala na sporazum, ostavke su podnijeli ministar za brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za brexit Suella Braverman, izjavivši da ne mogu podržati dogovor o brexitu. "Prije svega, odredbe predloženog sporazuma nisu u skladu s obećanjima koja smo dali zemlji u našem manifestu na zadnjim izborima", rekao je Raab.

"To je stvar javnog povjerenja", kazao je. "Ne mogu podržati predloženi sporazum." Njegova ostavka bacit će Ujedinjeno Kraljevstvo u političku krizu baš u vrijeme kada May pokušava dobiti potporu za sporazum o brexitu. Također će dovesti do neizvjesnosti glede budućeg smjera brexita: scenariji se kreću od mirnog razvoda do odbijanja premijerkinog sporazuma, što bi moglo dovesti do njezina odlaska s dužnosti i napuštanja EU-a bez sporazuma, ili drugog referenduma. Raab je rekao da ne može podržati premijerkin plan, jer regulatorni režim za Sjevernu Irsku "predstavlja vrlo stvarnu prijetnju integritetu Ujedinjenog Kraljevstva", prenosi BBC. Dodao je da će dogovori o zaštitnom mehanizmu, tzv. "backstopu", čija je svrha sprječavanje povratka tvrde irske granice, rezultirati time da će EU imati zadnju riječ glede britanskog napuštanja Unije.

"Ni jedna demokratska zemlja nije nikad pristala na takav režim nametnut izvana bez bilo kakve demokratske kontrole nad zakonima koji će se primjenjivati i bez mogućnosti odlučivanja o izlasku iz tog aranžmana", napisao je Raab u svom pismu o ostavci.

Nakon Raaba ostavku je podnijela ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey. "Sporazum koji ste jučer iznijeli vladi ne poštuje rezultat referenduma", napisala je McVey u pismu May. Prije njih, kao prvi član vlade, ostavku je podnio ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara koji je kritizirao sporazum o brexitu u svom pismu o ostavci, napisavši da to ostavlja Ujedinjeno Kraljevstvo "na pola puta i bez vremenske odrednice kada ćemo konačno biti suverena nacija".

"Vlada se raspada pred našim očima nakon što je drugi put ministar za brexit odbio podržati premijerkin plan", rekao je Jon Trickett, jedan od bliskih suradnika laburističkog čelnika Jeremyja Corbyna. "Ovo je dvadeseti ministar koji odlazi iz vlade Therese May tijekom njezine dvogodišnje dužnosti. Theresa May više nema ovlasti i očito je nesposobna donijeti sporazum o brexitu koji bi podržala njezina vlada, a kamoli parlament i naš narod."

Theresa May stala je u četvrtak u obranu svog sporazuma o zaštitnom mehanizmu, tzv. backstopu, koji će držati irsku granicu otvorenom nakon izlaska Britanije iz EU-a, izjavivši da je "djelovala u nacionalnom interesu". Bilo bi "u potpunosti neodgovorno" odustati od backstopa, kazala je May u govoru u donjem domu parlamenta, pozvavši zastupnike da podrže nacrt sporazuma kada dođe na glasovanje u parlament. May je upozorila zastupnike da ne glasuju protiv sporazuma jer bi "nas to vratilo na početak". Po njezinim riječima, dužnosnici EU-a napravili su "niz ustupaka" tijekom pregovora o brexitu.

Politička urednica BBC-a izjavila je u srijedu da je gnjev među zastupnicima koji podržavaju brexit u premijerkinoj Konzervativnoj stranci tako velik da će oni vrlo vjerojatno pozvati u četvrtak na izglasavanje nepovjerenja May kao čelnici stranke. Diplomatski izvori iz EU-a u Bruxellesu otkrili su da će u srpnju 2020. dvije strane moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako to ne bi uspjeli London će moći birati između dviju opcija. Prva je produljenje tranzicijskog razdoblja, možda do kraja 2021., a druga sporazum o carinama za cijeli prostor Ujedinjene Kraljevine u kojem bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u Uniji.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je u četvrtak ujutro da će se summit čelnika 27 zemalja članica EU-a sastati na izvanrednom summitu u nedjelju, 25. studenoga, kako bi razgovarali o brexitu.

Vuk TEŠIJA/HINA
Ministar za brexit Dominic Raab rekao je da premijerkin plan ugrožava integritet Ujedinjenog Kraljevstva
Možda ste propustili...

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike