TvObzor
LITTLE DRUMMER GIRL - NOVA ADAPTACIJA MAJSTORA KRIMIĆA JOHNA LE CARRÉA

Špijuni, ljubav, međunarodne intrige i izdaja u režiji korejskog redatelja Chan-wook Parka
Objavljeno 16. studenog, 2018.

Chan-wook Park režirao je svoju prvu seriju. Već sama spoznaja te vijesti u mojoj je glavi stvorila neviđenu zbrku. Neobjašnjiva radost ispunila je moje tijelo, tabani su me počeli blago peckati jer više nisam mogao sjediti na toj kavi u društvu prijatelja koje sam uvjeravao kako je "I‘m a Cyborg, But That‘s OK" možda njegov najbolji film, kada sam na IMDB pročitao naslov "Little Drummer Girl". I dok su se njih dvojica, prijatelja mislim, nastavila prepirati oko "Sluškinje" i "Oldboya", ja više nisam mogao sjediti na miru, nego sam poput Frankieja Fredericksa zbrisao u tišinu doma svoga.

Dojmljivi
autorski rukopisi
Cijelim putem kući osjećao sam čudnovatu slabost koju si nisam isprva mogao objasniti. Međutim, nakon samo pet minuta prve epizode "Little Drummer Girl", adaptacije bestselera legendarnog Johna Le Carréa, koju su zajedničkim snagama producirali britanski BBC i američki AMC, shvatio sam što mi se događa. Ja sam veliki obožavatelj Chan-wook Parka. Iskreno, znao sam to i prije, ali jednostavno me je trebalo podsjetiti zbog čega filmove (a po novom i seriju) korejskog redatelja - jednog od predstavnika onoga što američki kritičari nazivaju korejskim novim valom - kultno štujem.

Sve je u detaljima. Sitnim detaljima koje možda ne uočite na prvu dok pokušavate pratiti radnju, pohvatati engleski titl dok u nevjerici gledate osobu pokraj sebe koja isto ne može vjerovati da glumci na ekranu izgovaraju te rečenice. A onda nakon nekoliko godina naši se distributeri sjete kako bi mogli otkupiti jedan od tih naslova, pa iznova gledate "Žeđ" ili "Simpatiju za gospođu Osvetu" i, zaista, likovi u tim prekrasno čudno crhohumornim i uznemirujućim ostvarenjima ponavljaju te iste rečenice. A onda se dogodi tih nekoliko sekundi tišine, nekada možda i minuta, u njegovim filmovima, kada možete pogledati cijeli ekran i shvatite koliko je truda, ideja i imaginacije uloženu u svaku scenu. Uglavnom su to filmovi u trajanju od dva sata, a sada je pred nama (dobro, moramo čekati do kraja studenoga) šest sati Parkove fantastične vizije.

Prije dvije godine BBC i AMC ekranizirali su Le Carréovog "Noćnog menadžera", s Tomom Hiddlestonom, Elizabeth Debicki i Hughom Laurijem u glavnim ulogama, koji je osvojio brojne nagrade, a imali smo ga, u nekoliko navrata, prilike gledati i na državnoj televiziji. "Noćnog menadžera" režirala je danska redateljica Susanne Bier, čiji su filmovi na engleskom uglavnom srceparajuće melodrame ("Serena", "Izgubljeno u nepovrat"), za razliku od njezinih filmova na materinskom koje krase ponekad brutalni realni prikazi ljudskih odnosa (Oscarom nagrađeni "U boljem svijetu", "Nakon vjenčanja" ili "Braća"), a njezin autorski potpis osjetio se u svakom kadru, tako se i u prve tri epizode "Little Drummer Girl" rukopis Chan-wook Parka vidi iz aviona. Ili s kauča, ako baš želite da budem precizan.

Radnja
smještena u 70-e
Knjiga Johna Le Carréa u nas je prevedena i zove se "Mala bubnjarica", a radnja serijala je sljedeća. Genijalna mlada glumica Charlie (Florence Pugh) upoznaje zagonetnog stranca na odmoru u Grčkoj, no uskoro postaje jasno kako su njegove namjere daleko od romantičnih. Taj čovjek je Becker (Alexander Skarsgård - svaki put kada ga vidim ili ga netko spomene, imam poriv dubokim glasom reći Soookie!!!), izraelski obavještajac koji ju uvuče u kompleksnu zavjeru visokih uloga koja se odvija dok ona preuzima ulogu života u "kazalištu stvarnosti". Smještena u sedamdesete, ali vrlo suvremena, serija donosi dinamičnu i uzbudljivu priču o špijunaži i međunarodnim intrigama; a ujedno i priču o ljubavi i izdaji.

Dakle, Chan-wook Park režirao je seriju, dok su autori scenarija Claire Wilson i Michael Lesslie. Knjiga je već prije bila adaptirana za film, koji je 1984. godine snimio George Roy Hill, autor naslova poput "Butch Cassidy i Sundance Kid", "Žalac" ili "Svijet po Garpu", a u njemu su glavne uloge odigrali Diane Keaton, Yorgo Voyagis i Klaus Kinski. U serijalu glavne uloge igraju Michael Shannon, dvaput nominiran za Oscara za filmove "Put oslobođenja" i "Noćne životinje" koji tumači ulogu Martina Kurtza, izraelskog špijuna koji radi u tajnoj organizaciju za suzbijanje terorizma, Alexander Skarsgård (serije "Generation Kill", "Okus krvi" i "Male laži") kao Gadi Becker, misteriozni izraelski agent, te Florence Pugh koja se proslavila ulogom u hvaljenom filmu "Lady Macbeth" redatelja William Oldroyda.

- U središtu priče "Mala bubnjarica" je ekstremno bolna, ali uzbudljiva romansa. Neobično sam uzbuđen što ću svjedočiti kako će Florence Pugh, jedna od najenergičnijih mladih glumica koje sam vidio posljednjih godina, odjeknuti među publikom - izjavio je redatelj serije Chan-wook Park nakon premijere serije održane na filmskom festivalu u Londonu.

No, glumci su samo dio savršenog paketa koji upotpunjuje jedan od najhvaljenijih sineasta današnjice, bogata produkcija i napeta radnja romana 87-godišnjeg Johna Le Carréa.

Piše: Nikola KUČAR
Pet najboljih Le Carréovih adaptacija
1. DEČKO, DAMA, KRALJ, ŠPIJUN (film 2011. godine/serija 1979.)

Smješten radnjom na vrhuncu Hladnog rata, ovaj napeti triler prati umirovljenog agenta Georgea Smileyja koji se nedavno morao povući iz tajne obavještajne agencije znane kao Circus. Smileyja ponovo uvuku u opasan svijet špijunaže kada mu pristupe s informacijom o dvostrukom sovjetskom tajnom agentu koji se ubacio u Circus. Nesiguran kome može vjerovati dok opasnost prijeti državnoj sigurnosti i sudbini zemlje, Smiley mora raditi u tajnosti da pronađe krticu. Film je režirao Tomas Alfredson, autor hvaljenog horoa “Neka uđe onaj pravi”, a seriju John Irvin.



2. ŠPIJUN KOJI JE DOŠAO IZ HLADNOĆE (film 1965.)

Hrabra i potpuno realistična adaptacija romana Johna Le Carréa o ostarjelu britanskom špijunu koji se nastoji infiltrirati u obavještajnu agenciju Istočne Njemačke. Richard Burton zaradio je nominaciju za Oscara za najboljega glumca. Izmoreni britanski tajni agent odbija preuzeti uredski posao i umjesto toga kreće na najopasniji zadatak u svojoj karijeri proganjajući istočnonjemačkog agenta Oskara Wernera. Film je režirao Martin Ritt.



3. BRIŽNI VRTLAR (film 2005.)

U udaljenoj regiji sjeverne Kenije aktivistica Tessa Quayle (Rachel Weisz) pronađena je brutalno ubijena. Tessin prijatelj, doktor, nestao je s poprišta nesreće i sve ukazuje na zločin iz strasti. Članovi Britanskog visokog povjerenstva u Nairobiju pretpostavljaju da će Tessin udovac, blagi i neambiciozni kolega Justin Quayle (Ralph Fiennes), stvar prepustiti njima, no progonjen tugom i raznim teorijama o ženinoj nevjeri, ovaj ipak odlučuje stvar uzeti u svoje ruke. Film redatelja Fernanda Meirellesa bio je nominiran za četiri Oscara, kojega je na koncu kući odnijela Rachel Weisz.



4. SMILEYJEVI LJUDI (serija 1982.)

George Smiley vraća se na posao iz mirovine kako bi razriješio ubojstvo umirovljenog generala, povezanog s njegovih zakletim neprijateljem Karlom. Treći i posljednji dio “Karla trilogije” nastavlja se na naslove “Dečko, dama, kralj, špijun” i “Plemeniti đak”, BBC je ekranizirao 1982. godine, u kojemu je glavnu ulogu Georgea Smileyja ponovio Alec Guinness. Naime, legendarni velikan britanskog glumišta istu je ulogu odigrao i tri godine ranije u već spomenutoj seriji “Dečko, dama, kralj, špijun”, a osim njega u seriji su svoje zapežene role odigrali Patrick Stewart, Eileen Atkins i Michael Lonsdale.



5. NAJTRAŽENIJI ČOVJEK (film 2014.)

Mladi Čečen i predani musliman dolazi u Hamburg i izaziva sumnjičavost u njemačkoj špijunskoj zajednici zbog moguće povezanosti s islamskim militantima. Njemačka odvjetnica za ljudska prava Annabel pokušava ga spasiti od deportiranja i pomoći mu da naslijedi novac koji mu je otac ostavio na tajnom računu koji kontrolira 60-godišnji britanski bankar Tommy Brue. Suparničke obavještajne službe Njemačke, V. Britanije i SAD-a imaju vlastite teorije o tome tko je on i tko su njegovi suradnici. Film je režirao Anton Corbijn, a pamtit ćemo ga kao posljednju glavnu ulogu jednog od najvećih američkih glumaca Philipa Seymoura Hoffmana.
Možda ste propustili...

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata