TvObzor
PREMINUO LEGENDARNI TVORAC MARVELOVIH SUPERJUNAKA STAN LEE

Deset najbolje ocijenjenih filmova legende stripa
Objavljeno 16. studenog, 2018.

Legendarni autor stripa Stan Lee, koji je osmislio Spider-Mana, Hulka, Iron Mana i niz drugih Marvelovih superjunaka koji su postali mitski likovi suvremene pop-kulture, umro je u ponedjeljak u dobi od 95 godina.​ Kao scenarist i urednik Lee je bio kreativna sila koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća lansirala Marvel u sam vrh svjetske strip-produkcije. U suradnji sa strip-crtačima, poput Jacka Kirbyja i Stevea Ditkoa, Lee je stvorio svemir superjunaka koji do današnjeg dana potiču maštu generacija mladih ljubitelj stripa. Posljednjih desetak godina, nakon što je Disney kupio tvrtku Marvel Entertainment za četiri milijarde dolara, Marvelovim likovima udahnut je nov filmski život i prema njima snimljen je niz holivudskih uspješnica. Stvorio je neke od najpoznatijih strip-junaka kao što su Spider-Man, Hulk, Iron Man, X-Man, a bio je uključen i u ekranizaciju popularnih stripova.

U javnosti će ostati upamćen i kao jedan od važnih aktera pop-kulture. Kroz svoje stripove protezao je teme poput borbe protiv diskriminacije, netolerancije, cenzure. "Sve što sam pokušavao kroz svoje priče prikazati, jest to da postoji dobro u ljudima i da će uvijek postojati izbor protiv kojeg ćemo se morati boriti, bez obzira na sve", govorio je Lee. Stan Lee rođen je 28. prosinca 1922. godine u New Yorku. Bio je sin rumunjskih židovskih emigranata i odrastao je na Manhattanu. Radio je u izdavačkoj kući Timely Comics, pisao podnaslove za "Captain America", a pojavio se u 30-ak filmova.

S obzirom na to kako su njegovi superheroji postali neizostavni dio filmske i popularne kulture, u povodu smrti "oca Marvela’ donosimo vam popis deset najbolje ocijenjenih filmova Stana Leeja prema Rotten Tomatoesima.

10. Ant-Man i Wasp (2018.)
Dok Scott Lang (Paul Rudd) balansira između uloge superheroja i uzornog oca, Hope van Dyne (Michelle Pfeiffer) i dr. Hank Pym (Michael Douglas) trebaju njegovu pomoć u novoj hitnoj misiji u kojoj zajedno s Wasp (Evangeline Lilly) otkriva tajne njihove prošlosti. Drugi nastavak filma o dva manje eksponirana lika iz Marvelova carstva došao je u kina nakon mračnog trećeg filma o Osvetnicima. Kritika ga je primila s oduševljenjem, jer je film Peytona Reeda, koji je snimio i prvi nastavak (2015. godine), zabavniji i neobavezniji dio Marvelovog svemira.

9. Dr. Strange (2016.)
Doktor Strange, priča o neurokirurgu svjetskog glasa dr. Stephenu Strangeu (Benedict Cumberbatch), čiji se život promijeni zauvijek nakon užasne prometne nesreće u kojoj mu ruke završe smrskane i neupotrebljive. Medicina mu ne može pomoći i prisiljen je tražiti izlječenje i nadu na neobičnom mjestu, tajanstvenoj enklavi Kamar-Taj. Ubrzo shvaća da ona nije samo iscjeliteljski centar, nego i prva crta u borbi između neviđenih sila tame koje su odlučne uništiti naš svijet. Strange je ubrzo, naoružan novostečenim čarobnim moćima, prisiljen izabrati hoće li se vratiti svome životu u kojem ima bogatstvo i visok društveni status, ili će napustiti sve to i braniti svijet kao najmoćniji postojeći čarobnjak.

8. Spider-Man (2002.)
Nakon ugriza genetski modificiranog pauka, mladi student Peter (Tobey Maguire) ubrzo otkriva da posjeduje neobične moći: dobio je snagu i sposobnosti pauka s posebno izoštrenim paukovskim osjetilima. U međuvremenu, megalomanski biznismen Norman Osborn (Willem Dafoe), također prolazi kroz neke neobične mijene. On postaje Green goblin, najveći neprijatelj Spider-Mana koji će zavjet Petera Parkera o borbi protiv kriminala i pomaganju nedužnima staviti na krajnju kušnju. Film je 2002. godine snimio kultni redatelj Sam Raimi, autor "Zle smrti", "jednostavan plan", "Darkman" i "Odvuci me u pakao".

7. X-Men: Dani buduće prošlosti (2014.)
Omiljeni likovi iz trilogije X-Men udružuju se sa samima sobom u mladim danima ne bi li promijenili važan povijesni događaj i borili se u epskoj bici koja može spasiti našu budućnost. Redatelj Bryan Singer dao je novu dimenziju žanru stripa kakvog poznajemo kada je iznimno uspješan film X-Men predstavljen u ljeto 2000. godine, a on utemeljio novu kreativnu estetiku filmskih adaptacija omiljenih stripova. U filmu "X-Men: Dani buduće prošlosti" Singer se vratio u redateljski stolac i proširio svoju viziju svemira. Priča je velika i provokativna, puna bogato razrađenih likova, a u njoj ponovno glume Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen i Halle Berry, ali i nova genaracija mutanata kojoj pripadaju Jennifer Lawrence, James McAvoy, Michael Fassbender i Nicholas Hoult.

6. Osvetnici (2012.)
Najveći svjetski superjunaci udružuju snage kako bi zaustavili zastrašujućeg neprijatelja. Kada iskrsne neočekivana neprijateljska prijetnja koja ugrozi globalnu svjetsku sigurnost i zaštitu Nick Fury, voditelj međunarodne agencije za mir poznatije pod imenom S.H.I.E.L.D., morat će sastaviti jedini tim koji će moći svijetu vratiti ravnotežu i spasiti ga od katastrofe. Uskoro počinje potraga za junacima koja će Nicka odvesti s jedne strane zemljine polutke do druge. Film "Osvetnici" temeljen je na istoimenom Marvelovom stripu prvi put objavljenom 1963. godine, a prvi dio Marvelove trilogije o fantastičnoj skupini superheroja koju čine Iron Man, Nevjerojatni Hulk, Thor, Kapetan Amerika, Hawkeye i Black Widow, u kinima je zaradio više od milijardu i pol dolara.

5. Spider-Man: Povratak kući (2017.)
Nakon ne baš uspješnih filmova o Spider-Manu s Andrewom Garfieldom, Marvel se odlučio na još jedan reboot. A u njemu mladi Peter Parker/Spider-Man (Tom Holland), koji je svoj senzacionalni debi ostvario u hitu “Kapetan Amerika: Građanski rat”, započinje samostalno djelovati pod svojim novopronađenim identitetom. Uzbuđen zbog iskustva koje je doživio s Osvetnicima, Peter se vraća kući u kojoj živi s tetom May (Marisa Tomei), a gdje ga pod budnim okom čuva njegov novi mentor Tony Stark (Robert Downey Jr.). Peter se pokušava vratiti svojoj normalnoj svakodnevnoj rutini, iako ga u tome sprječavaju misli kako se još uvijek mora dokazati kao pravi superheroj…

4. Thor: Ragnarok (2017.)
Film koji je režirao novozelandski redatelj Taika Waititi ("Lov na divljane, "Kad padne mrak", i "Orao protiv morskog psa"), urnebesna je komedija upakirana u film o superherojima. A u njemu Thor (Chris Hemsworth) zarobljen je na drugoj strani svemira bez svog moćnog malja te se nađe u utrci s vremenom kad se mora vratiti u Asgard da bi zaustavio Ragnarok – uništenje svog rodnog svijeta i kraj asgardske civilizacije – koji predvodi svemoguća i nemilosrdna Hela (Cate Blanchett). No prije toga mora preživjeti smrtonosno gladijatorsko natjecanje u kojem se suočava sa svojim bivšim saveznikom i kolegom Osvetnikom – Nevjerojatnim Hulkom (Mark Ruffalo).

3. Spider-Man 2 (2004.)
Nakon megahita "Spider-Man" koji je zaradio 400 milijuna dolara, Sam Raimi prihvaća se režije nastavka te fantastične akcijske priče. Film je nastavak priče o razvoju dječaka u muškarca. Jednostavna priča o odrastanju. Jedino što je ovog dječaka ugrizao radioaktivni pauk. Nakon dvije godine Peter Parker/Spider-Man nalazi se pred novim izazovima mireći u sebi svoj ‘dar i prokletstvo‘. Kao student na koledžu, mučen svojom tajnom otkriva da su odnosi sa svima koji su mu dragi u opasnosti sazna li njegov tajni identitet. Parkerova žudnja za Mary Jane postaje sve jača dok se bori sa željom da joj otkrije svoje drugo lice i izjavi joj ljubav.

2. Iron Man (2008.)
Jedan od najvećih blockbustera posljednjih nekoliko godina, avanturističko-akcijski spektakl "Iron Man", redatelja Jona Favreaua, na veliko je platno sjaj i legendu stripovskog izvornika, proširivši bazu obožavatelja jednoga od najekscentričnijih likova ikada proizišlih iz slavne Marvelove radionice​. Tony Stark (Robert Downey Jr.), milijarderski industrijalac i genijalni izumitelj, otet je i prisiljen je sagraditi dijabolično oružje, no on umjesto toga upotrijebi svoju inteligenciju i ingenioznost da konstruira neuništivi oklop i pobjegne svojim uznicima. Na slobodi Stark otkriva ubojitu urotu koja bi mogla destabilizirati cijeli planet te odjene svoje moćno novo odijelo u misiji da zaustavi zlikovce i spasi svijet.

1. Crna pantera (2018.)
Film prati T’Challu koji se nakon smrti svog oca, kralja Wakande, vraća kući u zatvorenu, tehnički naprednu afričku državu kako bi zasjeo na prijestolje i postao novi kralj. Ali tad se ponovo javi stari neprijatelj, a T’Challin je karakter kralja i Black Panthera stavljen na kušnju kad se uvuče u strašan sukob zbog kojeg je ugrožen opstanak Wakande i cijelog svijeta. Suočen s izdajom i opasnošću mladi kralj mora okupiti svoje saveznike i osloboditi moć Black Panthera kako bi porazio svoje neprijatelje i omogućio sigurnost svom narodu i njihovom načinu života. Kinohit redatelja Ryana Cooglera, autor filmova "Postaja Fruitvale" i "Creed", jedan je od najhvaljenijih naslova tekuće godine, neprijeporni je filmski i kulturalni fenomen koji je već obilježio tekuću 2018. godinu.
Pripremio: Nikola KUČAR
Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike