TvObzor
O TOME GDJE SE DANAS NALAZI AUSTRIJA NAJBOLJE GOVORI KULTURNI ŽIVOT U NJEZINOJ PROVINCIJI

Jazz u Bleiburgu
Objavljeno 16. studenog, 2018.

Koncert austrijskog saksofonista, flautista i skladatelja Karlheinza Miklina i njegovog Sexteta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma te jedne banke kojoj nećemo reći ime i nije iz Klagenfurta, bio je ugodno iznenađenje.

Austrijski jazz je već godinama jedan od zaštitnih znakova te zemlje. Prije samo mjesec dana pisali smo o novom albumu austrijskog gitarista i skladatelja Wolfganga Muthspiela “Where the River Goes” objavljenom za etiketu ECM. Muthspiel mlađi već godinama gradi karijeru u New Yorku, no pamtimo ga još iz vremena kada je s bratom Christanom koji svira pozaunu bio član uglednog big banda Vienna Art Orchestra koji nažalost više ne postoji. Ovaj iznimni orkestar pod vodstvom Mathiasa Rüegga pokopala je svjetska recesija kojoj nije zaobišla ni Austriju. Među glazbenicima koji su iz njega proistekli su saksofonisti Harry Sokal i Wolfgang Puschnig, gitarist Harry Pepl i trubač Thomas Gansch. Prazan prostor su ispunili hvaljeni orkestri Jazz Big Band Graz i Jazz Orchestra Vorarlberg. Iz Gradišća potječe iznimno zanimljivi trubač Franz Hautzinger koji je sklon free jazzu. Važna adresu u Beču je Jazzwerkstatt Wien zamišljen kao inkubator za mlade glazbenike i diskografska kuća. Među zanimljive sastave spada i radio.string.quartet.vienna. Ne bez razloga, ovaj osebujni gudački kvartet objavio je prije nekoliko godina album “Posting Joe - Celebrating Weather Report”. Posrijedi je posveta jednom od najpoznatijih američkih klavijaturista Joeu Zawinulu, rođenom Bečaninu koji je svirao s Cannonballom Adderleyjem, Milesom Davisom te u skupini Weather Report.

Miklinov zavičaj
Nas je zainteresirao veteran austrijske scene jazza Karlheinz Miklin (72), česti gost u Hrvatskoj u koju sa svojim saksofonom dolazi od 1979. Iako rođen u Klagenfurtu odmah nakon rata, djetinjstvo je proveo u Bleiburgu. Da, dobro ste pročitali. Taj majušni i naoko nevažni koruški gradić sa samo 4030 stanovnika nije samo metafora za veliku hrvatsku traumu iz svibnja 1945. nego je i važna kulturna točka u Austriji. Manje je poznato da su prije točno stotinu godina Bleiburg okupirali slovenski i srpski vojnici koji su taj dio Austrije napustili tek dvije godine kasnije. Zanimljiva je pikanterija da su tijekom Koruškog plebiscita 1920. većinski Slovenci iz Bleiburga/Pliberka glasovali za pridruživanje Kraljevini SHS, no to im nije pošlo za rukom ni 1945. kada u taj kraj stižu Brozovi partizani koje ne zanima teritorij nego ljudske glave. Miklin na konzervatoriju u Klagenfurtu studira glasovir, a potom se seli u Graz gdje magistrira povijest i germanistiku te upisuje usporedni studij saksofona. Gotovo dvadeset godina vodio je Odjel za Jazz na Musikhochschule u Grazu, ali isto tako nije mu bilo teško održavati majstorske tečajeve u istarskom gradiću Grožnjanu. Tijekom karijere objavio je mnoštvo albuma i svirao je s nekim od najvažnijih glazbenika. Njegov Karlheinz Miklin Trio dio je povijesti. U Osijeku je nastupio sa sekstetom koji čine glazbenici triju naraštaja.

Kulturna metropola
Teško je reći što to čini mali zabačeni koruški gradić kulturnom metropolom. Naravno, da iza svega stoji poduzetni pojedinci koji su sposobni dovesti neke od najvećih glazbenika naše epohe, ali svega toga ne bi bilo kada u Bleiburgu ne bi postojala publika. I to ne bilo kakva nego zahtjevna publika spremna na intelektualnu pustolovinu. Upravo je to što čini Austriju zapadnom Europom, za razliku od naše balkanske kaljuže u kojoj prolaze opskurni narodnjaci iz istočnog susjedstva i njihovi domaći ekvivalenti, a koncert jazza je moguć samo ako ga financira Grad Osijek. Kako nam je rekao Arthur Ottowitz iz Kulturinitiative Bleiburg ova udruga je od 1983. do danas priredila više od 900 koncerata. Nabrojat ćemo samo neke od najuglednijih gostiju koji su u Bleiburgu održali svoj koncert: Egberto Gismonti i Nana Vasconcelos (1984.), Dino Saluzzi, Sun Ra Arkestra (1985.), John Surman, Carla Bley, Don Cherry (1986.), John Scofield, Archie Shepp, Art Ensemble of Chicago (1987.), Jan Garbarek, Nana Vasconcelos, Eberhard Weber i Wolfgang Dauner, Albert Mangelsdorff, Charles Lloyd, Airto Moreira & Flora Purim (1988.), Big Band RTV Ljubljana, Nana Vasconcelos & Trilok Gurtu, Johnny Griffin (1989.), Rabih Abou Khalil, Gonzalo Rubalcaba, Pharoah Sanders (1990.), Bobby Watson, Archie Shepp (1992.), Gil Evans Orchestra (1998.), Boško Petrović, Maynard Ferguson (2003.), Cuong Vu, Zipflo Weinrich (2008.), Terence Blanchard (2014.), Iiro Rantala, Kenny Garrett (2015.) i James Carter (2016.).

U svibnju ove godine u Bleiburgu je nastupio američki bubnjar Peter Erskine, a 23. studenog svoj koncert će održati David Murray Quartet. Ulaznica u pretprodaji je 20 eura.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”